Kova riski ja kova heilunta vai pieni riski ja hyvät yöunet? Testaa, mikä sijoitusmalli sopii sinulle!

Jokainen meistä on omanlaisensa säästäjä. Yksi laittaa rahaa rahastoon muutaman kympin kuussa. Toinen ostaa osakkeita hieman suuremmalla summalla, kun taas kolmas harrastaa asuntosijoittamista. Selvää on se, että säästäminen kannattaa aina – tavasta riippumatta.

Säästämisessä ja sijoittamisessa pitkäjänteisyys on usein valttia, ja pohjoissuomalaiset säästäjät ja sijoittajat eivät hötkyile sijoitustappioiden osuessa kohdalle. Tieto selviää tuoreesta LähiTapiola Pohjoisen teettämästä kyselystä. Melkein puolet kyselyn vastaajista arvioi pitävänsä sijoituksensa ennallaan tappiotilanteessa. Vajaa kolmannes jakaisi sijoituksia uudelleen.

Päätöksenteko ei ole helppoa, kun säästämisen ja sijoittamisen aloittaa tai jos miettii muutoksia sijoituksiinsa. LähiTapiola Pohjoisen sijoitusneuvojat auttavat kaikissa säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvissä asioissa.

”Meillä on loistavat ratkaisut kaikille säästäjille ja sijoittajille riskin mukaan.  Kokemus on esimerkiksi osoittanut, että tilisäästäjälle valitaan useimmiten varovainen salkku”, LähiTapiola Pohjoisen sijoitusasiantuntija Riitta Moilanen vinkkaa uusia sijoittajia.

”Siitä on helppo aloittaa ja riskiä on sopivasti tilisäästön vaihtoehdoksi.”

Voit varata tapaamisen oman sijoitusneuvojan kanssa LähiTapiolan verkkosivuilla.

Mitä isompi tuotto, sitä isommat riskit

LähiTapiolan kysely paljastaa myös, että pohjoissuomalaisista säästäjistä ja sijoittajista kolmannes ei ole valmiita sietämään sijoitustappiota ollenkaan. Jos tappiota ollaan valmiina sietämään, kulkee kipuraja suurimmalla osalla 5 prosentin tappion kohdalla. Kyselyn mukaan miehet sietävät sijoitustappioita naisia paremmin.

Säästäjän onkin tärkeä tiedostaa omat rajansa ja muistaa, että mitä isompaa tuottoa tavoittelee, sitä isompaa riskiä on myös siedettävä. Jos pelkkä ajatus säästöjen hetkellisestä arvon laskusta saa aikaan sydämen tykytyksiä, kannattaa miettiä matalampaa odotusta tuotosta matalammalla riskitasolla. On myös tärkeää muistaa jättää itselleen sopiva pahanpäivän vara. Esimerkiksi parin kuukauden menojen verran rahaa kannattaa pitää helposti saatavilla.

”Nyrkkisääntönä osakepainolle on usein käytetty kaavaa 100-ikä. Se tarkoittaa, että vuosittain pitäisi pienentää osakkeiden painoa yhdellä prosenttiyksiköllä ja siirtää varoja vähemmän heiluviin korkosijoituksiin. Ikääntymisen myötä tätä kaavaa on ehdotettu muutettavan muotoon 120-ikä, jolloin sijoitettaisiin tuottohakuisemmin läpi elämänkaaren ja säästöt riittäisivät paremmin esimerkiksi ikääntymiseen liittyviin hoito-, hoiva- ja lääkekuluihin”, Moilanen kertoo.

Eri riskitasolla voi säädellä säästöjen arvonheilunnan lisäksi pitkäaikaista odotettavissa olevaa tuottoa – rohkeille riskinottajille on tilastollisesti katsottuna luvassa pitkällä aikavälillä myös parhaat tuotot.

Riitta Moilanen näkee työssään säästäjien ja sijoittajien koko kirjon – aina varovaisista tuottohakuisiin.

”Sijoittaja, joka on säästänyt rahastoihin, on usein halukas ottamaan jo vähän enemmän riskiä, jolloin maltillinen, tasapainoinen salkku on ollut aika usein valintana”, Moilanen kertoo.

”Kokeneempi sijoittaja on yleensä kiinnostunut tuottohakuisesta salkusta ja meidän varainhoitomme osakepalveluista.”

Testaa,millainen säästäjä tai sijoittaja olet?

 

Oletko varovainen säästäjä vai innokas riskinottaja? Selvitä se vastaamalla näihin viiteen kysymykseen.

Varovainen piensäästäjä

 

Säästät pieniä summia vähäisellä riskillä esimerkiksi tilille,rahastoihin,varovaiseen sijoitusvakuutukseen.

Varovainen sijoittaja

 

Sijoitat tasaisin väliajoin useampia satoja euroja vähäriskisiin kohteisiin.

Riskiä ottava piensäästäjä

 

Säästät pieniä summia,mutta haet parempaa tuottoa ottamalla korkeampaa riskiä.

Riskiä ottava sijoittaja

 

Sijoitat tasaisin väliajoin useampia satoja euroja,mutta haet korkeampaa tuottoa ottamalla suurempaa riskiä.

Millä tavoin ensisijaisesti säästät?

Miellän itseni ensisijaisesti?

Kuinka paljon olen valmis säästämään tai sijoittamaan kuukaudessa?

Minua alkaa huolestuttaa,jos sijoitukseni arvo laskee?

Mitä teet,jos säästöistäsi tai sijoituksistasi tulee tappiota?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LähiTapiola Pohjoinen on yksi LähiTapiola-ryhmän 20 itsenäisestä, 100 % asiakkaidensa omistamasta elämänturvayhtiöstä. Henkilö-, maatila- ja yritysasiakkaamme saavat vahinko- ja henkivakuuttamisen sekä sijoittamisen ja säästämisen palvelut henkilökohtaisesti ja paikallisesti.  Maantieteellisesti Pohjoinen alueyhtiö kattaa suurimman osan Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta ja puolet Keski-Pohjanmaan maakunnasta.

 

Artikkeli on Lähitapiola Pohjoisen tuottamaa kaupallista sisältöä.