Ensimmäinen oma asunto? Muuttajan muistilista nuorelle

Oletko muuttamassa uuteen asuntoon? Ehkä peräti ensimmäiseen omaan asuntoon? Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen on iso askel.

Oli koti sitten vuokra- tai omistusasunto, on tärkeää varautua myös ikäviin yllätyksiin, kuten tavaroiden rikkoutumiseen. Myös tapaturmiin ja matkasairauksiin kannattaa varautua vakuutuksella.

1.Muuttoilmoitukset

Muutatko vuokra-asuntoon vai omistusasuntoon? Monet käytännön asiat ovat samat asumismuodosta huolimatta: esimerkiksi muuttoilmoitukset postiin, maistraattiin ja isännöitsijälle.

2.Muista kotivakuutus!

Turvaa tärkeä omaisuutesi kotivakuutuksella. Laajimmat kotivakuutukset korvaavat myös äkillisiä tavaroiden rikkoutumisia ja matkatavaroita, joten kannattaa vertailla, millainen kotivakuutus sopii sinulle parhaiten. Vaikka kotivakuutus saattaa tuntua ylimääräiseltä rahanmenolta, se turvaa yllättävät tilanteet. Esimerkiksi uuden kodinkoneen hankinta on iso kertakustannus, ellei vakuutusta ole. Usein vuokrasopimuksissa myös edellytetään kotivakuutuksen ottamista.

Kotivakuutuksen mukana saat myös vastuu- ja oikeusturvavakuutukset. Ne korvaavat, jos aiheutat vahinkoa ulkopuoliselle tai jos tarvitset lakimiesapua. Aina, kun muutat uuteen osoitteeseen, ilmoita muutosta vakuutusyhtiöön ja tarkista, että kotivakuutus on ajan tasalla. Tarkista, että kotivakuutus on voimassa myös muuton aikana.

Lue lisää: www.lahitapiola.fi/kotivakuutus

Kun otat LähiTapiolan verkkokaupasta kotivakuutuksen irtaimistolle 1.8.–30.9.2016,
saat ensimmäisen vuoden -50 % alennuksella.

3.Palovaroitin, sammutusvälineet ja -taidot kuntoon

Jokaisessa asunnossa on lain mukaan oltava palovaroitin. Palovaroitin on tärkeä, sillä toimiva palovaroitin varoittaa ajoissa alkavasta palosta. Hanki siis palovaroitin ja tarkista kuukausittain, että paristo toimii! Vain toimiva palovaroitin pelastaa. Hanki kotiin myös sammutuspeite tai käsisammutin ja varmista, että osaat käyttää niitä tosipaikan tullen!

4.Voisinko säästää tai sijoittaa?

Nuoren kannattaa miettiä myös yllättäviin menoihin tai erilaisiin tavoitteisiin kuten omistusasuntoon tai matkaan säästämistä. Pienistäkin summista kertyy mukava pesämuna pitkän ajan kuluessa. Pitkäjänteiseen säästämiseen sopivat esimerkiksi LähiTapiolan palkitut Maailma-rahastot, joihin voi tehdä kuukausisäästösopimuksen alkaen 30 euroa kuukaudessa.

Lue lisää: www.lahitapiola.fi/rahastot

5.Turvassa vapaa-ajalla ja reissussa

Omaisuuden turvaaminen on meille usein luonnollisempaa kuin itsestä huolehtiminen. Kotona ja vapaa-ajalla sattuu paljon hoitoa vaativia tapaturmia, mutta tapaturmavakuutuksen turvin saat parhaan hoidon heti, jolloin paraneminenkin alkaa nopeasti. Vakuutus korvaa tapaturman hoitokuluja ilman omavastuuta. Tapaturmavakuutus on voimassa sekä Suomessa että ulkomailla.

Matkalle ei kannata missään tapauksessa lähteä ilman matkustajavakuutusta. Ulkomailla sairauden tai tapaturman hoitaminen voi olla paljon kalliimpaa kuin kotimaassa. Siksi matkavakuutus on yhtä tärkeä kuin passi ja hammasharja. Myös kotimaan matkoilla vahinko voi yllättää. Muista ottaa matkustajavakuutus jo ennen matkaa!

Lue lisää: www.lahitapiola.fi/henkilovakuutuswww.lahitapiola.fi/matka

LähiTapiolan muistilista muuttajalle

  • Tee sähkösopimus

  • Siirrä nettiliittymä

  • Tee muuttoilmoitus Postiin ja Maistraattiin

  • Kutsu muuttoporukka tai pyydä tarjous muuttoliikkeistä

  • Hanki riittävästi muuttolaatikoita. Pakkaa ajoissa, kierrätä tarpeeton

  • Ota kotivakuutus tai siirrä vanha vakuutus uuteen asuntoon

  • Hanki palovaroitin

 Lue lisää Marttojen sivuilta! Näin Martat vinkkaavat muuttajan tärkeistä muistettavista: http://www.martat.fi/aikuispakkaus/muuttajan_muistilista/

LähiTapiola Pohjoinen on 100 % asiakkaidensa omistama, kokonaisvaltaista elämänturvaa tarjoava vahinkovakuutusyhtiö. Henkilö-, maatila- ja yritysasiakkaamme saavat vahinko- ja henkivakuuttamisen sekä sijoittamisen ja säästämisen palvelut henkilökohtaisesti ja paikallisesti. Kumppaneidemme kautta tarjoamme myös työeläke- ja pankkipalvelut. Olemme yksi LähiTapiola-ryhmän 20 itsenäisestä alueyhtiöstä.

Lahitapiola_POHJOINEN_RGB_sininen