Lapsen sairastuessa tarvitaan tukea ja tietoa

Lapsen vakavan sairauden turva mahdollistaa läsnäolon ja vanhemman poissaolon töistä.

Jos lapsi sairastuu vakavasti, hänelle on tärkeää, että vanhemmat voivat olla hänen luonaan. Joskus välimatkat kotoa sairaalaan voivat olla pitkiä, jolloin käytännön järjestelyt vaativat miettimistä. Moni vanhempi haluaa jäädä pois töistä, jotta voi keskittyä lapsen hoitamiseen.

– Pienet lapset pelkäävät sairastuessaan eniten kipua ja eroa vanhemmista. Kärsimystä voidaan lieventää, ja hyvä kivunhoito on tärkeää. Kouluikäisiä usein pelottaa ja ahdistaa erilaisuus. He myös ymmärtävät kuoleman lopullisuuden, mikä ei ihan pienille vielä ole kehityksellisesti mahdollista. Teini-ikäiset miettivät kauemmas tulevaisuuteen: mahdollisuuksiaan opiskeluun ja työelämään sekä perheen perustamista. Olennaista on kuitenkin se, että kaikenikäiset lapset tarvitsevat vanhempien tukea, sanoo parikymmentä vuotta HYKS Lastenklinikalla lastenpsykiatrian erikoislääkärinä ja apulaisylilääkärinä toiminut Liisa Viheriälä.

Hän jäi eläkkeelle pari vuotta sitten, mutta jatkaa edelleen sivutoimisesti työtään. Viheriälä on erikoistunut fyysisesti sairaiden lasten ja heidän perheidensä tukemiseen.

– Joskus käy niinkin, että vanhemmat uupuvat ja menettävät toimintakykynsä, vaikka lääkärit ennakoivat, että tästä kyllä selvitään. Sairauden merkitys lapselle ja perheelle ei aina riipu sairauden vakavuudesta, Viheriälä jatkaa.

Hyvä parisuhde voi auttaa selviämään lapsen sairastumisen aiheuttamista tunteista ja käytännön ongelmista, mutta toisaalta yksinhuoltajalla voi olla toimiva tukiverkosto.

– Sairastuneen lapsen isovanhemmat ja tädit ja sedät ovat tärkeitä siinä, miten perhe saa tukea arjen pyörittämiseen. Myös vanhempien ystävillä on tässä merkittävä osa. Jos perheellä ei ole tukiverkkoa, järjestöt, kuten esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto, voivat auttaa. Lääkäreillä ja erityisesti hoitajilla on tärkeä rooli tiedon jakajina ja toivon ylläpitäjinä.

Arjen sujuminen vaatii uusia järjestelyjä

Jouduimme tilaamaan sopivan insuliinipumpun ja tarvikkeet Jenkeistä että poikamme pystyi jatkamaan harrastustaan.

– Juhani 41v + vaimo, poika 14 v

Leukemian myötä jouduimme hankkimaan toisen auton, että mieheni pystyi käymään töissä, jos oli minun vuoro hoitaa sairaalakäynnit.

– Anne 37v + aviomies, tytär 3v ja poika 7v

Ensimmäisen 6kk aikana tuli yli 100 sairaalavuorokautta. Miehenkin kanssa nähtiin lähinnä ovensuussa.

– Marjaana 32v + aviomies, pojat 2 ja 5 v

LähiTapiola tukee perheiden toimeentuloa lapsen sairastuessa

LähiTapiola tuo konkreettista tukea lapsiperheiden arkeen ja tarjoaa lapsiperheasiakkailleen Lapsen vakavan sairauden turvan maksutta ensimmäiseksi vuodeksi. Vakuutus mahdollistaa läsnäolon ja vanhemman poissaolon töistä, jos sairaus vaatii sairaalahoitoa. Vakuutusta voi käyttää kattamaan muun muassa kuluja ja ansionmenetyksiä, joita vanhemman poissaolo työstä aiheuttaa, ja tasapainottaa näin koko perheen toimeentuloa.

–Hoito julkisella puolella on laadukasta, mutta hoidon huippuyksikkö voi olla toisella puolella Suomea. Tärkeintä on kuitenkin, että perheelle luodaan mahdollisuus olla perheen pienimmän luona, jos sairaus vaatii sairaalahoitoa. Sosiaaliturva ja muut vakuutukset kattavat vain rajallisesti perheelle aiheutuvia välillisiä kustannuksia. Lapsen vakavan sairauden turva täydentää tätä aukkoa. Turva on Ruotsissa ja Tanskassa laajasti käytössä, mutta Suomessa tätä vakuutusta eivät muut vakuutusyhtiöt tarjoa, sanoo LähiTapiola Pohjoisen toimitusjohtaja Veli Rajakangas.

Pohjois- ja Keskipohjanmaalla toimiva LähiTapiola Pohjoinen haluaa olla mukana tekemässä yhteiskunnasta turvallisemman ja terveemmän konkreettisilla teoilla. Lapsen vakavan sairauden turva on yksi näistä teoista.

–Olemme olemassa asiakkaitamme varten. Lapsen vakavan sairauden turvan maksuton ensimmäinen vuosi on asiakasetuna kiitos ja kädenojennus uskollisille lapsiperheasiakkaillemme, jotta he saavat kattavan turvan sekä lapsen tulevaisuudelle että perheen toimeentulolle. Haluamme auttaa perhettä siitä eteenpäin ja rakentaa taloudellista turvaverkkoa, jos lapsi sairastuu, Rajakangas sanoo.

Etu on voimassa vuoden 2016 loppuun asti. Vakuutuksen saavat maksutta alle 16-vuotiaat lapset normaalin myöntöpolitiikan mukaisesti terveysselvityksen jälkeen. Normaalisti lapsen vakavan sairauden turvan hinta on 165–225 euroa vuodessa vakuutuskokonaisuudesta riippuen.

–LähiTapiola haluaa muuttaa perinteistä vakuutusyhtiön roolia vahinkojen korvaajasta kohti kokonaisvaltaista turvaa ja ennaltaehkäisyä. Tämä on johdonmukainen jatko jo aiemmin lanseeratuille Älyhenkivakuutus- ja Apukuskikonsepteille sekä Sankarikoulutuksille, joilla autamme asiakkaita huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan ja tarjoamme välineitä hyvään elämään.

Lapsen vakavan sairauden turva lyhyesti

 • Päiväraha

  Vakuutuksen perusteella maksetaan päivärahaa, kun lapsi joutuu yli 12 tunniksi sairaalahoitoon. Korvausta voi saada myös vakavan diagnoosin tai lapselle jäävän pysyvän haitan perusteella.

 • Sairaalamatkojen ja majoituksen korvaaminen

  Korvauksilla voi kattaa esimerkiksi sairaalamatkojen ja majoituksen aiheuttamia kuluja tai käyttää vanhempien parhaaksi katsomalla tavalla hoidon järjestämiseen lapselle.

 • Sairaalahoidon korvaaminen

  Jos esimerkiksi diabetekseen sairastunut lapsi joutuisi sairauden alkuvaiheessa sairaalahoitoon ja siihen liittyvään kotihoitoon 20 päiväksi, maksettaisiin vakavan sairauden turvasta päivärahaa yhteensä noin 1 100 euroa ja kertakorvausta pysyvän haitan perusteella jopa 30 000 euroa.

 • Terveyshelppi

  Lapsen vakavan sairauden turvaan kuuluu myös LähiTapiolan TerveysHelppi-palvelu.

LähiTapiola Pohjoinen on 100 % asiakkaidensa omistama, kokonaisvaltaista elämänturvaa tarjoava vahinkovakuutusyhtiö. Henkilö-, maatila- ja yritysasiakkaamme saavat vahinko- ja henkivakuuttamisen sekä sijoittamisen ja säästämisen palvelut henkilökohtaisesti ja paikallisesti. Kumppaneidemme kautta tarjoamme myös työeläke- ja pankkipalvelut. Olemme yksi LähiTapiola-ryhmän 20 itsenäisestä alueyhtiöstä.

Lahitapiola_POHJOINEN_RGB_sininen