Haluatko aloittaa sijoittamisen? Huomioi nämä neljä neuvoa

Houkuttaako sijoittaminen, mutta tuntuu samalla hankalalta päästä siinä alkuun taloustermiviidakon ja lukuisten eri sijoitustapojen vuoksi? LähiTapiola Pohjoisen sijoitusasiantuntijat Jaana NivaPaula Leppänen ja Riitta Moilanen vastaavat aloittelevaa sijoittajaa askarruttaviin kysymyksiin: millaisilla summilla, milloin ja miten sijoittaminen kannattaa aloittaa?

 • 1. Aloita sijoittaminen pienillä summilla – opit tunnistamaan oikean ajoituksen

  Yleisesti sijoittaja pyrkii ostamaan halvalla ja myymään kalliilla. Kukaan ei kuitenkaan etukäteen tiedä, milloin nämä hetket ovat käsillä. Jos sijoitat alkuun pieniä summia, voit aloittaa milloin vain.

  Kuukausisäästäjän ei kannata jäädä miettimään parasta hetkeä. Jo muutaman kympin kuukausisäästöllä pääsee alkuun.

  Kun aloitat sijoittamisen pienillä summilla pikkuhiljaa, myös ajoitukseen liittyvä riski pienenee. Jos taas olet sijoittamassa isoja summia, oikealla ajoituksella on merkitystä. Sijoitusostot voi aina myös hajauttaa useampaan erään ja erilaisiin kohteisiin.

 • 2. Sijoita ensin säästöihin ja kasvata riskiä vasta sen jälkeen

  Jokaisella sijoittajalla, työllisyystilanteesta riippumatta, kannattaa olla muutaman kuukauden nettopalkkaa vastaava summa sijoitettuna helposti nostettavissa oleviin, riskittömiin tai matalariskisiin kohteisiin: säästötilille, määräaikaistalletuksiin tai matalan riskin rahastoihin.

  Puskurirahan tehtävä ei ole tuoda suurta tuottoa, vaan turvallisuutta – jos esimerkiksi sairastuisit ja palkan tulo keskeytyisi. Kun puskuriraha on kasvanut sopivaksi, voit ryhtyä miettimään paremman tuoton tavoittelua. Jos sijoituksesi kertyy palkasta sivuun laitetusta rahasta, tarjolla on sijoitustuotteita, joihin voit laittaa kuukausittain hyvinkin pieniä summia, alkaen muutamasta kympistä.

  Kuukausisäästöillä osakkeiden ostaminen ei yleensä ole kannattavaa, sillä osakkeiden ostamisesta perittävät välityspalkkiot syövät sijoituksesta turhan suuren osan. Pienillä summilla on myös vaikeaa saada hajautettua osakesalkkua. Piensijoittajalle hyviä vaihtoehtoja ovat sijoitusrahastot ja säästövakuutukset.

 • 3. Mieti, miten suuri riski on sinulle sopiva

  Sopiva riski riippuu suunnitellusta sijoitusajasta ja omista vatsahapoista. Koska tuoton tavoittelu tarkoittaa riskin ottamista, on kuviteltava, miltä sijoituksen arvonlasku tuntuisi. Tuntuisiko pahalta, jos sijoituksesi arvo laskisi 10 prosenttia, vaikka suunniteltua sijoitusaikaa olisi vielä vuosia jäljellä? Entä 20 prosenttia? Itsensä huijaaminen tässä ei ole suositeltavaa.

  Sijoituskohdetta ei kannata valita kivan nimen tai aikaisemman tuoton perusteella. Jos on kokemusta vain pankkitileistä, ensimmäinen askel arvopaperisijoituksiin kannattaa ottaa hillitysti.

 • 4. Tee ensimmäinen sijoitus rauhassa ja pyydä tarvittaessa apua

  Jos sopiva kohde on löytynyt ja eikä avoimia kysymyksiä ole, voi monet sijoitustuotteet ostaa omin neuvoin. Ostamiseen tarvitset käytännössä verkkopankkitunnukset ja hieman aikaa, koska asiakkaaksi tulon yhteydessä ja sopimusten tekemisessä kysellään sääntelyn vaatimat tiedot. Jos verkossa aloittaminen tuntuu pelottavalta tai epäselvältä, kannattaa pyytää henkilökohtaista palvelua ja sijoitusneuvontaa.

Tutustu LähiTapiolan säästämisen ja sijoittamisen palveluihin täällä

Suursijoittajan edut kaikille

Hoidamme varallisuuttasi samalla tavalla kuin LähiTapiolan sijoitusvarallisuutta.

Jaana Niva, Paula Leppänen ja Riitta Moilanen kertovat, että LähiTapiola Pohjoisessa sijoituspalvelut ovat kaikkien saatavilla, oli sijoitettava summa sitten pienempi tai isompi. Sijoittaminen on aina ollut keskeinen osa LähiTapiolan vakuutusliiketoimintaa, eli niin kauan kuin LähiTapiolassa on vakuutettu, on myös sijoitettu. LähiTapiolan Varainhoito ja rahastot on vuodesta toiseen palkittuja ja asiakkaiden varat sijoitetaan kohteisiin, joihin LähiTapiola sijoittaa myös itse. Näin kaikki asiakkaat saavat suursijoittajan edut.

– Olemme luotettava, asiakkaiden omistama suomalainen toimija, ja samalla yksi Suomen kokeneimmista varainhoitajista. Panostamme henkilökohtaiseen palveluun ja paikallisuuteen, ja sijoittamista ohjaa vastuullisuus, asiantuntijat toteavat.

He rohkaisevat sijoittamisesta ja säästämisestä kiinnostuneita tulemaan rohkeasti LähiTapiolaan kuulemaan erilaisista vaihtoehdoista. Riitta, Jaana ja Paula palvelevat koko LähiTapiola Pohjoisen alueella Pudasjärveltä Perhoon.

– Meidät voi tavata kasvotusten myös LähiTapiola Pohjoisen sijoitustilaisuudessa 9.10. Oulussa, Moilanen lisää.

Tule mukaan sijoitustilaisuuteen Ouluun

 • Kumpi määrää tahdin - talous vai politiikka?

LähiTapiola Pohjoisen sijoitustilaisuus Oulussa Kauppakeskus Valkean tiloissa tiistaina 9.10.2018. Tervetuloa kuulemaan asiantuntijoidemme näkemyksiä siitä, mihin sijoitusmarkkinat, maailmantalous ja politiikka ovat seuraavaksi menossa!

Maksuttomia sijoituswebinaareja

 • Seuraa verkkoseminaareja mistä tahansa

LähiTapiola tarjoaa myös kaikille avoimia ja maksuttomia sijoituswebinaareja, joita on mahdollista seurata verkon kautta missä vain. Webinaarien aiheet liittyvät oman talouden suunnitteluun, sijoittamiseen ja säästämiseen.

Seuraavat sijoituswebinaarit ovat nähtävissä 11.9. ja 4.10. klo 9. Syyskuun webinaari on suunnattu aloitteleville sijoittajille tai sijoittamista harkitseville otsikolla Tilisäästäjästä sijoittajaksi – uskaltaisinko?

LähiTapiola Pohjoinen on yksi LähiTapiola-ryhmän 20 itsenäisestä, 100 % asiakkaidensa omistamasta elämänturvayhtiöstä. Henkilö-, maatila- ja yritysasiakkaamme saavat vahinko- ja henkivakuuttamisen sekä sijoittamisen ja säästämisen palvelut henkilökohtaisesti ja paikallisesti.  Maantieteellisesti Pohjoinen alueyhtiö kattaa suurimman osan Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta ja puolet Keski-Pohjanmaan maakunnasta.

Lahitapiola_POHJOINEN_RGB_sininen

Artikkeli on Lähitapiola Pohjoisen tuottamaa kaupallista sisältöä.