Apua, täällä palaa! Lue vinkit, miten ehkäiset vahingon

Tiesitkö, että suurin osa Suomen miltei 3000:sta vuosittaisesta kotona tapahtuvasta tulipalosta syttyy ihmisen itse aiheuttamana, yleensä joko huolimattomuudella tai välinpitämättömyydellä? Paloturvallisuuden näkökulmasta kodin kolme yleisintä vaaran paikkaa ovat liesi, kynttilät ja sauna, kaikki varsin ajankohtaisia syksyn saapuessa.

Tulipalo sattuu aina yllättäen ja palo voi kehittyä hämmästyttävän nopeasti. On hyvä muistaa, että palokunnan paikalle saapuminen kestää ja sinulla on vain pari minuuttia aikaa toimia tulipalon sattuessa. Ennen omaisuuden pelastamista on aina ehdottomasti varmistettava, että kaikki ihmiset ja kotieläimet ovat turvassa. Tulipalossa savu leviää erittäin nopeasti, ja jo muutamassa minuutissa olosuhteet muuttuvat hengenvaarallisiksi. Tulipalotilanteessa ei ole hetkeäkään hukattavaksi!

Miten ehkäisen tulipalot ennalta?

Toimiva palovaroitin ja päivitetyt alkusammutustaidot ovat äärimmäisen tärkeitä keinoja parantaa oman kodin paloturvallisuutta. Jokaisen meistä tulisi tietää, kuinka tulipalot ennaltaehkäistään ja miten tulipalotilanteessa tulisi toimia. Lähin apu olet sinä itse!

Käytännössä kaikki kodeissa syttyvät tulipalot on alkuvaiheessa mahdollista sammuttaa alkusammuttimella, mutta sammuttimen – kuten muidenkin alkusammutuslaitteiden – käyttöä on harjoiteltava. Palovaroitin on pakollinen joka kodissa jokaista alkavaa 60:ta asuinneliötä kohden.

Palovaroitin on erittäin tärkeä pelastautumisen kannalta, sillä se antaa aikaa toimia tulipalon sattuessa.

Omilla toimintatavoilla voi ehkäistä monia riskejä; esimerkiksi pyykinpesukonetta ei kannata jättää yksin kotiin pyörimään. Sähköpalot ovat hyvin yleisiä tulipalojen syitä, ja ne voivat alkaa myös pesukoneista. On todettu, että todella monissa tapauksissa hälytykset pelastuslaitoksille tulevat naapuriasunnosta. Kerros- tai rivitalossa tämä voi nopeuttaa pelastuslaitoksen tuloa, mutta omakotitalossa palo voi ehtiä pitkälle ennen havaitsemista, ellei talonväki ole paikalla.

Muistilista tulipalon ehkäisemiseksi

 • Älä käytä viallisia sähkölaitteita tai kuivata pyykkiä kiukaan päällä saunassa

 • Älä jätä ruokaa liedelle valvomatta äläkä säilytä lieden lähellä helposti syttyvää tavaraa

 • Älä jätä pyykki- tai tiskikonetta päälle ilman valvontaa

 • Sijoita kynttilät harkiten ja sammuta ne aina, jos olet viimeinen huoneesta poistuja.

 • Säilytä tulentekovälineet poissa lasten ulottuvilta, esimerkiksi lukollisessa laatikossa.

 • Älä tupakoi sisällä. Voit torkahtaa, jolloin tupakka sytyttää helposti tulipalon

 • Varmista kodin poistumistiet (tarpeen mukaan varatietikkaat)

 • Käytä tulisijaa käyttöohjeiden mukaisesti

  Nuohouta tulisija ja savuhormi säännöllisesti.

 • Varmista alkusammuttimen, sammutuspeitteen ja palovaroittimen toimivuus

  Varmista myös, että jokainen perheenjäsen osaa käyttää alkusammutuslaitteita, ja tietää, missä niitä säilytetään.

Miltä tuntuu, kun tulipalo vie elämäntyön?

Iiläisen maanviljelijän Ilkka Pakosen tarina perhettä kohdanneesta järkyttävästä tilanteesta vetää hiljaiseksi ja surulliseksi. Musertavan navettapalon jälkeen asiat ovat pikkuhiljaa kääntyneet parempaan päin ja tänä päivänä nykyaikaisessa navetassa ammuu tyytyväiset uudet asukkaat.

Katso Ilkan koskettava tarina:

Vahingottomuus tuo suurimman korvauksen – ilmoittaudu Sankarikoulutukseen!

 • Meistä jokainen voi olla sankari

Hätätilanne ei katso aikaa eikä paikkaa, eikä sankaruus ikää tai asemaa. Sankaruus vaatii rohkeutta toimia hätätilanteessa.

Haluamme tehdä suomalaisten arjesta turvallisempaa. Sankarikoulutukset alkoivat vuonna 2016 alkusammutuskoulutuksilla. Vuoden 2017 alusta lähtien LähiTapiola Pohjoisen alueella on koulutettu ensiaputaitoja yhdessä Punainen Risti Ensiavun kanssa. Avointen Sankarikoulutusten lisäksi ensiaputaitoja on opetettu jo 3600 koululaiselle, ja tärkeä työ jatkuu vielä vuoden 2018 loppuun.

– Haluamme tehdä konkreettisia turvallisuustekoja, joiden tavoitteena on tehdä elämästä terveempää ja turvallisempaa niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisestikin. Niin alkusammutus- kuin ensiaputaidot säästävät ihmishenkiä ja parantavat koko Suomen turvallisuutta, sanoo toimitusjohtaja Veli Rajakangas LähiTapiola Pohjoisesta.

Kaikki LähiTapiolan asiakkaat ja asiakkuudesta kiinnostuneet voivat ilmoittautua maksuttomalle kolmen tunnin hätäensiapukurssille; Oulussa avoimia koulutuksia on lokakuussa.

Lue lisää ja ilmoittaudu!

LähiTapiola Pohjoinen on yksi LähiTapiola-ryhmän 20 itsenäisestä, 100 % asiakkaidensa omistamasta elämänturvayhtiöstä. Henkilö-, maatila- ja yritysasiakkaamme saavat vahinko- ja henkivakuuttamisen sekä sijoittamisen ja säästämisen palvelut henkilökohtaisesti ja paikallisesti.  Maantieteellisesti Pohjoinen alueyhtiö kattaa suurimman osan Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta ja puolet Keski-Pohjanmaan maakunnasta.

Lahitapiola_POHJOINEN_RGB_sininen

Artikkeli on Lähitapiola Pohjoisen tuottamaa kaupallista sisältöä.