Syyskuu tuo ruskan Rukalle

Luonnon koko värikirjo ottaa Ruka-Kuusamon huomaansa, kun syyskuun viileys ja hiljalleen hivuttautuvat pimeät yöt tuovat ruskan mukanaan. Rukalla ruska on usein parhaimmillaan syyskuun puolivälissä.

”Olemme kieli poskessa tavanneet sanoa, että ruska saapuu Rukalle perinteisesti 12. syyskuuta klo 14. Käytännössä ruska on upea, minä tahansa syyskuun viikonloppuna meille tuleekaan vierailulle”, markkinointikoordinaattori Sari Kumpuniemi sanoo.

Ruka-Kuusamon jylhät ja avarat maisemat nostavat ruskaretkeilijöiden kokemukset aivan uusiin ulottuvuuksiin. Alueelta löytyy jopa kolme kansallispuistoa, jotka tarjoavat hyvin merkityt ja vaihtelevat reitit, nuotiopaikat ja wc-tilat. Oulangan, Riisitunturin ja Hossan kansallispuistot ovat alle tunnin ajomatkan päässä hiukan majoituspaikasta riippuen. Autiotuvan tunnelmaa vai mukava viikonloppu hotellin hyvässä ylläpidossa? Molemmat onnistuvat ja ruskaviikonloppuina kaikissa majoitusvaihtoehdoissa on valinnan varaa. Myös ravintolat ja ostospaikat Rukan kylässä ovat kattavasti avoinna.

Lapsiperheille Rukan ruskaretki on vaivaton vaihtoehto, sillä reiteistä löytyy helppokulkuisia esteettömiä vaihtoehtoja, jotka vievät upeiden maisemien ääreen ilman pitkää patikointia.

Syyskuu on myös sään puolesta oivallinen ajankohta vierailulle Ruka-Kuusamossa: Päivät ovat vielä mukavan lämpimiä pienten lasten kanssa ulkoiluun. Kuulas syyssää on raikas kesän helteiden jälkeen ja maasto on helppokulkuista. Oulun seudulta muutaman tunnin ajomatkan päästä löytyviin kohteisiin ehtii tutustumaan hyvin jo viikonlopun aikana. Jos vierestä saa napattua vielä yhden arkipäivän arjesta irrottautumiseen, Ruka-Kuusamon monipuolisista aktiviteeteista ehtii nauttimaan vieläkin kattavammin.

Ohjelmapalveluyritysten viikko-ohjelmat ovat käynnissä 30.9. asti. Tarjolla on muun muassa koskenlaskua, mönkijäsafareita ja veneristeilyitä kanjonijärvellä. Ja jos säät eivät suosikaan, tai koko viikonloppua ei tee mieli viettää maastossa, Kuusamon Tropiikin kylpylä, Angry Birds Activity Park sekä keilahallit kylpylän yhteydessä ja Rukalla tarjoavat vastapainoa ulkoilulle.

Syyslomilla elämystarjontaan lisätään laskettelu ja maastohiihto.

Ruka avaa perinteiseen tapaan Suomen talven käynnistämällä hiihtohissin kahteen rinteeseen 5.10 ja ensilumen ladun 12.10. Syyslomien aikaan Rukan kylässä on tarjolla myös ohjattua puuhaa lapsiperheille.

Pimenevät yöt tuovat näkyviin myös revontulia, joita on ihailtu Rukalla jo elokuussa.

”Omista retkeilymuistoistani parhaita on syntynyt leirinuotion äärellä, kun ihastelimme Oulangalla tyyneen jokeen heijastuvia revontulia upean ruskan kehystämänä. Se on kokemus, jonka eteen kannattaa nähdä jo vähän vaivaakin.”

Rakastu ruskaan täällä

Myllykoski Pienen Karhunkierroksen varrella on helposti saavutettavissa. Kosken kuohu hurmaa joka ikisellä kerralla.

Myllykoski

Jylhistä kallioseinistään tunnetun Konttaisen huipulta avautuu laajat näkymät ruskan peittämän luonnon ihailuun.

Konttainen

Rukan huipulta näkyvät maisemat yltävät aina Venäjän rajalle asti. Mastorinteiden huipulle pääsee autolla ja näköalapaikalle jopa lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa.

Ruska valmistaa luonnon talveen

• Luonnonkasvit tietävät talven lähestyvän, kun päivät lyhenevät.
• Ne valmistautuvat talveen siirtämällä lehtivihreän talteen varteen ja juuriin.
• Lehtiin jäävät väriaineet värjäävät lehdet oransseiksi, punaisiksi ja violeteiksi.
• Pakkanen rikkoo osan kasvien soluista, jolloin hapan soluneste kirkastaa värejä entisestään.

Lähde: Luontoon.fi

 

Lue lisää

Artikkeli on Rukan tuottamaa kaupallista sisältöä.