Kiireetön luontoretki elvyttää ja palauttaa voimavaroja

Kun kuusamaloinen luonto-opas ja metsäjoogaohjaaja Piritta Liikka huomaa retkeilijän suuntaavan metsään turhan tarmokkaasti, hän antaa tälle suurennuslasin käteensä. Hiljentymisen salaisuus piilee metsän pienten ihmeiden äärelle pysähtymisessä.

Ruka-Kuusamon luonto tarjoaa vauhdikkaita ja henkeäsalpaavia elämyksiä, mutta niiden rinnalla on tilaa myös fyysisesti ja henkisesti virvoittavalle hiljentymiselle. Ruka-Kuusamon kolme kansallispuistoa tarjoavat kulkijoille koettavaksi niin jylhiä kanjoneita, tunturijärviä kuin lempeitä lehtometsiäkin. Kuusamaloinen luonto-opas ja metsäjoogaohjaaja Piritta Liikka kannustaa heittämään vaihtoehtojen äärellä kuitenkin kiireen pois ja välttämään säntäilyä nähtävyydeltä toiselle.

”Luontoon hakeutuminen lataa akkuja ja siitähän puhutaan paljon, että jos jokainen kävisi päivittäin tunnin metsässä, olisimme paljon vastaanottavaisempia monelle asialle. Se ei kuitenkaan käy niin, että halataan puita puoli tuntia ja vaihdetaan paikka”, Liikka neuvoo.

Vuosien kokemus oppaan töistä on osoittanut, että kansallisuudesta riippumatta luontoasiakkaat tuppaavat suhtautumaan retkeilyyn suoritteena, josta pyritään ottamaan mahdollisimman paljon irti.

Hän vertaa, että suomalaisessa mielenmaisemassakaan ei metsään mennä helposti ilman vähintään marjaämpärin tai sienivakan mukaan ottamista. Jos ajatuksilla on mahdollisuus vaeltaa, ne palaavat helposti työasioihin ja muihin arjen askareisiin. Keskittyminen ja rauhoittuminen ovat kuitenkin vain pienten hoksaamisten takana.

”Luonnosta voi lumoutua jo sillä, kun kiinnittää suuren kokonaisuuden pieniin yksityiskohtiin: miltä metsässä tuoksuu, miltä maisema näyttää, mitä sammal tuntuu takamuksen alla. Jokaiselle löytyy oma tapa rauhoittua.”

Retkien lisäksi Liikka järjestää ohjattua Metsäjoogaa. Rauhallisiin liikkeisiin yhdistyy metsämeditaatiota, jossa esimerkiksi suurennuslasin avulla keskitytään pienimpiinkin pintoihin ja ötököiden liikkeisiin.

”Ihmettelee sitten pilvien muotoja tai sammalta, on aivan sama mitä luonnon elementtiä seuraakaan, verenpaine laskee välittömästi. Kun palaamme takaisin asfaltille, hyvä olo näkyy poikkeuksetta jokaisen kasvoilla.”

Aistit avoinna kulttuurielämyksille

Luontomatkailun rajoja avarretaan Oulangan kansallispuistossa Villifestivaaleilla 23.-24. elokuuta. Tuolloin akustiset musiikkiesitykset ja taideohjelma levittäytyvät noin 10 kilometrin mittaisen rengasreitin varrelle Oulangan kansallispuistoon. Mukana on niin musiikkiesityksiä, tanssitaidetta kuin kirjallisuuttakin. Ilmainen tapahtuma järjestetään yhteistyössä Bättre Folk –festivaalien taustalta löytyvän Kulttuuriyhdistys Päiväkodin kanssa.

Ruka-Kuusamon matkailukoordinaattori Jussi Saarinen sanoo, että luontoretkeilyn ja performanssien törmäyttäminen on oivallinen tapa ravistella käsityksiä siitä mitä luontomatkailu ylipäätään voi olla. Juhannuksena Rukatunturin huipun valloitti elektronisen musiikin kansainvälinen festivaali Solstice.

”Useat kulttuurista kiinnostuneet ihmiset matkailevat esimerkiksi Norjassa ja Islannissa. Meillä on mielettömän hienoja maisemia tarjolla kotimaassakin ja vain tunnin lentomatkan päässä Helsingistä. Solsticessa kävi vieraita yhteensä 15 eri maasta, ja vastaavia tapahtumia järjestetään lisää tulevina vuosina.”