Pyllykkään vai Persekivelle? Kusipuron virta rauhoittaa lomalaisia Ruka-Kuusamossa

Rukan ja Kuusamon ainutkertainen luonto pitää sisällään koko maan rumimmat paikannimet ja kauneimmat maisemat. Ne kohtaavat vaikkapa koko perheen mönkijäsafarilla Hevonperseeseen.

Ruka-Kuusamon luonto kutsuu viettämään koko perheen kesälomaa upeiden maisemien ja monipuolisten aktiviteettien äärellä, vaikkakin paikkapaikoin jälkikasvu saanee tyytyä ympäripyöreisiin vastauksiin käyntikohteista. Helsingin Sanomat kertoi hiljattain digitaalisen nimipalvelu Nimisammon löydöksiin perustuen, että Kuusamossa on eniten rumia paikannimiä Suomessa. Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n markkinointikoordinaattori Sari Kumpuniemi vahvistaa tiedon iloisena: Rumimmat paikannimet ja kauneimmat maisemat.

”Aivan kaikkia emme itsekään tohdi käyttää markkinoinnissa, mutta olemme koonneet rumien nimien ystäville sopivia matkapaketteja, joiden Pyllykät ja Pierumäet ovat hauskoja myös lasten korviin”, Kumpuniemi sanoo.

Ruka-Kuusamon alue tarjoaakin lapsiperheille paljon tekemistä ja erityisesti aktiviteetteja, joihin osallistutaan yhdessä. Luontokohteissa perheet viettävät runsaasti aikaa puhtaassa luonnossa, hiljaisuudessa ja puhtaan ruoan äärellä. Luontomatkailu tarjoaa kaupunkilomailun ja huvipuistopäivien rinnalle mahdollisuuden hiljentymiseen nuotiopuiden kasaamisen, tulistelun ja makkaranpaiston merkeissä. Kumpuniemi vinkkaa, että esimerkiksi karhunkatselu sopii koko perheelle ja karhukojuun asettuminen jättää muistoja vuosiksi.

”Ruokintapaikan seuraaminen kojussa on jännittävä elämys, jossa opitaan kuuntelemaan ja katsomaan luontoa hiljaa, tekemättä yhtään mitään.”

Aktiviteetteja ja autuasta joutilaisuutta

Useamman päivän viettäminen Ruka-Kuusamossa mahdollistaa ohjattujen aktiviteettien yhdistämisen perheen omaehtoiseen ja vapaaseen retkeilyyn. Alueelta löytyy porotarhoja ja käyntikohteita, jotka antavat ainutlaatuisen kosketuksen luontoon. Vauhdikkaampaan menoon esimerkiksi koskenlaskun ikäraja on viisi vuotta, samoin safariyrityksistä löytyvien rinnakkain istuttavien mönkijöiden kyytiin. Niillä voi suunnata vaikkapa sinne Hevonperseen maisemiin.

Jalkavoimin liikkuminen ei rajoitu patikointiin, vaan pyöräilyä kehitetään Rukan alueella jatkuvasti. Uutuutena on lasten temppurata Kaltiolammella. Rukan uusitulla etutuolihissillä voi kuljettaa maastopyörän huipulle ja sieltä lasketaan alas myös kesäkelkkarataa pitkin. Hissi ja rata avautuvat juhannuksen juhlapäiviksi ja edelleen 5. heinäkuuta alkaen. Gondoli kuljettaa pyöräilijät tunturin ylitse kesällä 2020.

”Oulusta päin saapuvilla on matkan varrella Iso-Syötteen hyvät pyöräilyreitit ja esimerkiksi Hossan kansallispuiston merkityt maastopyöräreitit tarjoavat upeita neulaspolkuja kirkkaiden vesien äärellä.”

Maksutonta tekemistä kaikenikäisille

Rukan ohjelmapalvelut sisältävät myös maksuttomia, ohjattuja aktiviteetteja kuten geokätköilyä, tunturisuunnistusta ja lasten olympialaiset. Ohjattu luontoretki Valtavaaralle kuljettaa Rukan lähivaaran laelle. Matkaa käydään hetki legendaarista Karhunkierroksen reittiä pitkin. Valtavaaran päältä näkee niin Rukatunturin kuin kauas Venäjän rajan toiselle puolelle kohti Nuorusta, jonka laki kimmeltää horisontissa lumisena usein vielä kesäkuussa. Rukan kylä loman keskipisteenä mahdollistaa tutustumiseen jopa neljään kansallispuistoon tunnin tai kahden tunnin ajomatkan päässä. Hossan kansallispuistoon on tarjolla bussiyhteys Rukalta, Kuusamon keskustasta ja Kuusamon lentoasemalta 3.6.-7.8.

Toisenlaisen perspektiivin luontoon tarjoaa myös melonta. Kanootteja vuokraavat yritykset hoitavat myös kuljetuksen sekä noudon retken päätepisteestä. Kumpuniemi sanoo, että useat perheet ovat aloittaneet muutaman tunnin melontaretkellä ja päätyneet vuokraamaan kanootit useaksi päiväksi, jolloin jokiretken varrella yövytään ja pysähdytään uimaan mutkittelevan Oulankajoen varrella avautuville hiekkarannoille. Kiutakönkään jälkeen vesi on niin kirkasta, että sen läpi näkee niin joen pohjan kuin rantavesien kalatkin.

”Joki mutkittelee sen verran, että muut melojat pysyvät pois näköpiiristä. Karhunkierros kulkee Oulankajoen varrella, jolloin melojan on kevyt vilkuttaa patikoijille. Hitaasti virtaava joki kuljettaa, vaikka melalla vain ohjaisi etenemistä.”