Mini World Cup on lasten oma hiihtokisa

Vuodesta 2002 lähtien järjestetty Ruka Nordic -tapahtuma tekee tänä vuonna iloisen kädenojennuksen perheen pienimpien suuntaan: maailmancupin oheistapahtumana järjestettävä Mini World Cup on kannustava, inspiroiva ja leikkimielinen lasten hiihtokisa, jossa kaikki palkitaan.

Pipojen tupsut viuhuvat viimassa, posket punoittavat pakkasessa ja taustalla kaikuvat taustajoukkojen äitien ja isien kannustavat tsemppihuudot. Sellainen tulee olemaan näky Rukan hiihtostadionilla marras-joulukuun taitteessa, kun monipäinen joukko Lasten Mini World Cup -hiihtokilpailun osallistujia painaa pitkin latua tähtäimessään maaliviivalla odottava jymypalkinto: kaulaan ripustettava mitali ja kuvaushetki maailman huippuhiihtäjien kanssa. Vähempikin saa sekä lasten, että vanhempien suupielet nousemaan korviin.

– Se on monille vanhemmille varmasti liikuttava hetki, kun he näkevät lapsensa hiihtämässä maailmancupin loppusuoraa yhdessä muiden lasten ja kavereidensa kanssa, vastaanottavat mitalit hiihdon päätteeksi ja pääsevät kuvattaviksi ehkäpä omien idoliensa kanssa, veikkaa Nordic Ski Finland Oy:n toimitusjohtaja Jari Töykkä.

Huippukiva hiihtokisa

Monien kansainvälisten maailmancup -kisojen yhteydessä viime vuonna ensikertaa lanseerattu Mini world cup -konsepti jalkautuu tänä vuonna näyttävästi myös Suomeen: konsepti tulee olemaan osa sekä Ruka Nordic -tapahtumaa, että keväällä järjestettäviä Lahden Salpausselän kisoja. Suomen Mini World Cupit tulevat noudattamaan pitkälti maailmalla hyväksi havaittua kaavaa:

– Maailmalla konsepti on toteutettu joko ryhmähiihtona tai pienenä kilpailuna kulloiseenkin tapahtumaan sopivalla tavalla. Rukalla olemme päättäneet järjestää tämän reippaan ja leikkimielisen kilpailun noin 7-12 -vuotiaille lapsille, Kuusamon Eräveikot Oy:n toiminnanjohtaja ja FIS World Cup Ruka Nordic:in pääsihteeri Seppo Linjakumpu kertoo.

Lasten Mini World Cupia yhteistyössä järjestävien tahojen, eli Rukan kisaorganisaation, markkinointiyhtiö FIS Marketingin sekä Suomen Hiihtoliiton piirissä tiedetään varmaksi ainakin yksi asia: leikki on lasten työ. Siksi myös Mini World Cup toteutetaan ensisijaisesti ilon, riemun ja leikin kautta. Se ei kuitenkaan poissulje sitä, etteikö tapahtumaa toteutettaisi yhtä aikaa myös asiaan kuuluvalla vakavuudella.

– Sen lisäksi, että osallistujat palkitaan mitalein, kisapaikalle tulevat omat lähtö- ja maalirakenteensa sekä hiihtäjille numeroliivit. Kisatunnelman takaamiseksi kisassa otetaan myös aikaa, Linjakumpu mainitsee.

– Uskomme, että tämä on yksi keino innostaa lapsia hiihdon harrastamisen pariin ja osoittaa, että hiihto on kivaa. Lapset pääsevät kokeilemaan lajia ja nauttimaan tunnelmasta huippu-urheilutapahtuman puitteissa, missä samana päivänä kilpailevat myös kaikki maailmanhuiput, Töykkä toteaa.

Lapset keskiössä

Käännetään vielä katseet takavuosien tapahtumiin: mistään täysin uudesta innovaatiosta ei nimittäin sittenkään kysymys. Linjakumpu kertoo, että Ruka Nordicin ohjelmistossa perheen pienimmät on aina huomioitu siinä missä aikuisetkin: tarjonta on ulottunut aina joulupukin tapaamisista perhekahvilaan, liukumäkiin, koululuokille järjestettäviin, palkitsemistilaisuuksiin huipentuviin lumenveistokilpailuihin sekä Hiihtoliiton kanssa yhteistyössä järjestettäviin, Lasten lumilajit -aktiviteetteihin asti. Lumilajeihin on lukeutunut niin hiihtoa, mäkihyppyä kuin ampumahiihtoakin.

– Tätä, lapsille suunnattua tapahtumakokonaisuutta on vuosien saatossa alettu kutsua nimellä Lasten Nordic. Lapset ja lapsiperheet ovat meille tärkeitä kisavieraita.

Järjestäjät näkevät, että Mini World Cupin tyyppiset, lapsille ja lapsiperheille kohdennetut aktiviteetit ovat oiva lisä maailmancupin ohjelmistoon. Se on osoitettu jo maailmallakin. Miksi Suomi ja Ruka olisi poikkeus?

– Mini World Cup tuo uudenlaisia elämyksiä sekä lapsille, että heidän vanhemmilleen. Tämän kokemuksen lapset tulevat varmasti muistamaan koko ikänsä, Töykkä uskoo.

Mini World Cup / Lasten Nordic

  • La ja su klo 16–17
  • Lasten oma hiihtokisa Ruka Nordicin maastohiihdon mc -kilpailun yhteydessä.
  • Kohderyhmä: noin 7-12 -vuotiaat lapset.
  • Sisältö: pienimuotoinen, leikkimielinen hiihtokilpailu, jossa otetaan aikaa. Kaikki osallistujat palkitaan mitalein. Maalissa odottaa mm. valokuvaushetki maailmanhuippujen mc-urheilijoiden kanssa.
  • Kansainvälisen konseptin takana: Kansainvälisen hiihtoliitto FIS:n markkinointiyhtiö FIS Marketing ja FIS:n maastohiihdon maailmancupin pääsponsori COOP.
  • Ruka Nordic -konseptin takana: FIS Marketing, Suomen Hiihtoliitto ja Ruka Nordicin kisaorganisaatio.