”Totta kai se antaa potkua” – Ruka Nordicin yleisö kirittää Iivo Niskasen hiihtoa

Ruka Nordicilla on erityinen paikka Iivo Niskasen kisakokemuksissa, sillä hän hiihti ensimmäinen maailmancup-voittonsa Rukan hiihtostadionilla viisi vuotta sitten. Niskanen sanoo, että valtava tunnelataus kotiyleisön edessä muistuu edelleen tarkasti mieleen.

”Oli hienoa, että yleisöä jäi runsaasti paikalle seuraamaan palkintoseremonioita. Se että sain voittaa ensimmäisen maailmancup-kilpailun kotiyleisön edessä eikä jossain muualla vielä kruunasi sen homman.”

Niskaselle Ruka Nordicin kisakylä on tunnelmaltaan koko hiihtosirkuksen kärjessä: koko matkalla ei juurikaan ole paikkaa, jossa yleisöä ei olisi kannustamassa. Hiihtofanit myös pääsevät lähellä latua. Miltä yleisön läsnäolo tuntuu hiihtäjistä?

”Totta kai se antaa etenkin kisa loppupuolella etua ja potkua. Ruka on poikkeuksellinen paikka hiihtää.”

Yleisö – ja tunnelma – tiivistyy hiihtostadionin nousuun. Niskanen vinkkaa, että Impilinnan nousun päällä olevalta hyllyltä pääsee seuraamaan hiihtoa kahteen suuntaan ja todennäköisesti väljemmässä tunnelmassa.

”Kyseessä on yksi pisimmistä nousuista maailmancupista ja todellinen työpätkä. Yleisöä on kuitenkin usein vähemmän kuin stadionin nousussa.”

Niskanen nähdään minitourin jokaisella matkalla: torstaina hiihdetään sprintti, perjantaina 15 kilometrin perinteinen ja kisaviikonloppu päättyy 15 kilometrin takaa-ajoon.

”Perinteinen ja vapaa kulkevat tasapuolisesti.”

Maailmancupin avaus on näytön paikka

Ruka Nordic on maailmancupin avauskisana ensimmäinen näyttö tulevan kauden haastajille. Niskanen seuraa itse mielenkiinnolla hiihtojoukkueiden uusia jäseniä ja sitä miten korkealla nämä yltävät haastajina. Kärkipaikoilta hän nostaa seurattavaksi brittien Andrew Musgraven.

”Hän on ollut kesän rullahiihtokisoissa erittäin vakuuttava ja on mielenkiintoista nähdä, miten hiihto jatkuu talvella.”

Kisamatkojen ulkopuolella aika täytyy suksitesteistä, lihashuollosta ja verryttelystä. Niiden ohella Niskanen aikaa seurata ainakin hyvän kaverinsa, yhdistetyn Ilkka Herolan menestystä.

”Totta kai toivon Ilkalle menestystä ja seuraan kisoja mielenkiinnolla. Mäkihypyssä myös Antti Aalto on mielenkiintoinen nimi.”

Kisojen lähestyessä rutiinit eivät Niskasen mukaan paljoa eroa muusta arjesta. Suksitestit tiukentuvat lähdön lähestyessä ja on myös viimeisten taktiikkapalaverien aika.

”Jaloittelu ja lähtöaikataulun salliessa hölkkääminen virittävät kehon hyvään iskuun ja fiilikseen.”

Tutustu Ruka Nordicin ohjelmistoon täältä >>