Kansallispuiston luonto ja kulttuurin kärkinimet kohtaavat Kuusamon Villifestivaaleilla

Monitaiteinen Villifestivaalit on poikkeuksellinen kokemus sekä esiintyjille että yleisölle. Oulangan kansallispuiston yhdeksän kilometrisen patikointipolun varrelta löytyvät niin teostaan lukeva Miki Liukkonen, performanssiryhmä Korpikomppania kuin Maustetytötkin keikallaan.

Oulangan kansallispuistossa järjestetään 23.-24. elokuuta monitaiteinen Villifestivaalit-tapahtuma, jossa artistit esiintyvät noin yhdeksän kilometrisen patikointipolun varrella. Taiteellisen ohjelman on suunnitellut Kulttuuriyhdistys Päiväkoti, joka löytyy myös Rukalla järjestetyn rikoskirjallisuuden tapahtuman Nordic Noirin taustalta.

Tuottaja Sanna Roukala odottaa, että Oulangan kansallispuiston rikas luonto ja huolella pohditut esiintyjävalinnat luovat kaikille osallistujille uudenlaisen kokemuksen.

”Metsään ei viedä esiintymislavoja ja artistit patikoivat itsekin paikan päälle, joten kyseessä on heille siinäkin mielessä erityinen tilaisuus. Maustetytöillä on kantoapua, mutta Hanki-baarin lauantain iltakeikalle hekin saapuvat suoraan Merenojan laavulta patikoineina.”

Villifestivaalit alkavat perjantaina Valtavaaranlammella laulaja-lauluntekijä Yonan ja Lumous-jousikvartetin iltakeikalla. Roukala sanoo, että artistit on valittu ja kuratoitu metsäluonnon ehdoilla. Musiikki soitetaan valtaosin akustisesti, muutamilla artisteilla voi olla patterikäyttöisiä lisävahvistimia.

Pekko Käppi jouhikkomestarina sopii Oulangalle erinomaisesti. Toisaalta kirjallisuuden puolella Miki Liukkosen teos Hiljaisuuden mestari sopii jo nimenä tähän konseptiin hyvin. Miki lukee teostaan suojärven rannalla.”

Kiireetön kulkija ehtii kokemaan paljon

Taiteilijoista esimerkiksi multi-instrumentalisti Tatu Rönkkö käyttää soittiminaan luonnosta löytämiään materiaaleja. Nuoret taitelijat Ahtinen ja Koivisto tekevät luonnon antimista paikalleen jäävän ympäristötaideteoksen. Performanssiryhmä Korpikomppania on tunnettu siitä, että he vievät tanssiteokset erikoisiin paikkoihin. Villifestivaaleilla ryhmän uusi kantaesitys nähdään poroerotusaitauksessa.

Varsinaisena festivaalipäivänä ohjelmaa voi seurata joko ohjelman mukaisesti esitys kerrallaan tai vaeltamalla oman aikataulun mukaisesti. Kokonaiskesto päivän retkelle on noin seitsemän tuntia. Ohjattuja lähtöjä järjestetään kolme kappaletta. Artisteilla on päivän aikana kolme noin 20-minuuttista esiintymistä. Tarkemman aikataulun ja ohjelman voi tarkistaa Villifestivaalien verkkosivuilta.

Kansallispuistoon ei viedä myöskään kesäfestareilta tuttuja ravintolatelttoja. Roukala sanoo, että reitti on käyty läpi Metsähallituksen biologien kanssa: Vuosittain tuhansia matkailijoita kutsuvat retkeilypaikat kestävät myös kulttuurivieraiden kulkemisen. Villifestivaaleilla on tilaa myös Oulangan kansallispuiston jylhistä maisemista nauttimiselle, mikä on huomioitu myös ohjelma-aikataulussa. Yhdistelmä tarjoaa kiireettömän retkipäivän, jossa esiintymisten välillä on aikaa nauttia ympäristöstä ja retkieväistä upeissa maisemissa sijaitsevilla taukopaikoilla. Kenties retkeily herättää omasta luontosuhteesta uusia ajatuksia, joita voi jäsentää omalla pisteellään päivystävän filosofi Akseli Huhtasen kanssa.

”Päivällä on aikaa käydä Kiutakönkäällä ja esiintymispisteeltä toiselle ehtii kiireettömästi. Tarkoituksena on tarjota kokonaisvaltainen elämys, jossa myös luontokokemuksilla on suuri osa.”

Koko perheen ohjelmaa luontokeskuksella

Reitti on yhdistelmä Hiiden hurmoksen ja Könkäänkeinon rengasreittejä. Matkalta löytyy 200 metriä pitkä Kiutakönkään koski, tunnelmallisia pitkospuuetappeja ja avaria Oulankajoen laaksoon avautuvia näkymiä. Festivaalireitti päättyy lähelle Oulangan leirintäaluetta ja Joose Keskitalo & Mystic Revelations of Teppo Revon esiintymispisteelle.

Koko perheen ohjelma löytyy Oulangan luontokeskuksen välittömästä läheisyydestä. Yhteisötaiteilija Sanna-Mari Prittisen kanssa maalataan suuria maisemallisia värityskuvia ja vapaan kirjoittajan Liisa Louhelan sanataiteen mielikuvituspajassa matkaan luontoon kielen keinoin.

”Villifestivaalin ajankohtana kesäfestarit ovat jo jääneet taakse, mutta valoa on vielä jäljellä. Ohjelma saadaan pakettiin ennen hämärän tuloa.”

Villifestivaalit on tapahtumana ilmainen. Ainoa maksullinen osuus on Riston ja Maustetyttöjen iltakeikka Rukan Hanki-baarissa.