Ruka ei hiljene kesälläkään

Rukan tunturikylä tarjoaa rikasta ohjelmatarjontaa ympäri vuoden.

Rukan seutu ei heittäydy kausilomalle kesälläkään, sillä luontomatkailu kiinnostaa ympärivuotisesti niin suomalaisia kuin yhä enenevissä määrin kansainvälisiäkin vieraita.

Tänä kesänä Rukalla edellisvuosina tutuiksi tulleet tapahtumat ovat kasvaneet ja tunturikeskukseen tuo virtaa myös täysin uusi, vaihtoehtomusiikkia ja modernia taidetta yhdistävä juhannusfestivaali.

”Rukan ainutlaatuinen luonto ja ympäristö kiinnostavat jo sinänsä, mutta vetovoimaiset tapahtumat tekevät matkasta vielä monipuolisemman. Suurtapahtumaan osallistuminen ja hiljainen retkeily luonnossa onnistuvat samana päivänä”, Ruka-Kuusamon tapahtumatuottaja Jussi Saarinen sanoo.

©Kimmo Salminen. Harrisuvanto.

Kiivaimman sesongin jälkeen majoitustarjontaa vapautuu valittavaksi juuri oman maun mukaan ja usein yösijan löytää houkuttelevaan hintaan. Ravintolat, kahvilat, vuokraamot ja ostospaikat ovat kattavasti avoinna myös kesäaikaan.

NUTS Karhunkierros 23.-26.5.

Vuosi vuodelta suositumman polkujuoksuharrastuksen kärkitapahtuma avaa kesäkauden niin kuntourheilijoille kuin ultrajuoksijoillekin. Pienen harrastajapiirin tapahtumana alkaneen NUTS Karhunkierroksen eri matkoille saapuu 3000 juoksijaa: tapahtuman rajatun maksimimäärän verran.

Kuva: David Ariño

NUTS-viikonloppu on erinomainen ajankohta lähteä Rukalle vaikkei itse olisi kisapoluille suuntaamassakaan.

”Tapahtuma tuo Rukan kylään noin 5000–6000 ihmistä, joten kansainvälinen kisatunnelma on huipussaan.”

Kilpatapahtuman lisäksi Rukan kylästä löytyy runsaasti erilaista oheistoimintaa ja esimerkiksi kimppalenkkejä. Lukuisten ulkoilmabrändien esittelyistä löydät uutuusvarusteet juuri kesän kynnyksellä. Esimerkiksi Canyon tuo maastopyörämallistostaan 20 pyörää testattavaksi.

City Survivors Ruka 7.-9.6.

Amazing Race –henkisessä seikkailukilpailussa on tänä kesänä harraste- ja kilpasarja, joten tunturimaaston tehtävistä voi ottaa selvää juuri oman kilpailuvietin mukaisesti. Seikkailukilpailu koostuu tunturimaaston rastitehtävistä, jotka pitävät sisällään vihjeitä, arvoituksia ja fyysisiä tehtäviä.

Harrastesarjan voi suorittaa kiiruhtamatta kävellen.

”City Survivorsissa kovin kunto ei muutenkaan ratkaise, vaan mikä tahansa on mahdollista. Jos nopein parivaljakko jääkin arvoitukseen jumiin, hitaammin etenevät voivat pyyhkäistä ohi”, Saarinen huomauttaa.

Edellisenä kesänä ensimmäisen kerran järjestetty seikkailukilpailu keräsi 200 osallistujaa ja odotettavissa on, että puskaradio on vienyt sanomaa onnistuneesta viikonlopusta paljon suuremmalle osallistujajoukolle.

”Itsensä ylittämistä, hauskanpitoa ja hyvä syy suunnata tunturiin. City Survivors sopii niin kaveriporukoille, pariskunnille kuin työpaikkojen virkistystapahtumaksikin.”

Lue lisää: https://www.ruka.fi/citysurvivors

Solstice 20.-22.6.

Solstice on ainutlaatuinen juhannusfestivaali, joka yhdistelee vaihtoehto-klubimusiikkia ja modernia taidetta. Festivaalialue on Rukan huipulla, missä yöttömän yön vastaanottaminen tapahtuu tänä juhannuksena tasokkaiden taide-elämysten siivellä.

Saarinen sanoo, että Solstice tarjoaa modernia klubiviihdettä perinteisen mökkijuhannuksen rinnalla – ei sen kanssa kilpaillen.

”Nyt on mahdollisuus retkeillä sekä laskea koskea Oulangalla päivällä, ja siirtyä mökkisaunan kautta illaksi hyviin bileisiin.”

Musiikkitarjonnasta vastaa yli 30 kotimaista ja ulkomaalaista DJ:tä, jotka tuovat Rukatunturin laelle klubitunnelmaa diskon, ambientin, housen ja teknon maailmoista. Solsticessa kuullaan myös livemusiikkia.

”Solsticeen ei haeta tuhansien osallistujamäärää, vaan se halutaan pitää intiiminä ja turvallisena boutique-festivaalina. Kiinnostus on suurta jo nyt ja lippuja on myyty Espanjaa, Hollantia, Saksaa, Belgiaa ja Ruotsia myöten.”

Rukan kevät kutsuu festivaalikansaa

Ruka Ski Pride 4.-7.4.

Ruka Ski Pride on Suomen ainoa sateenkaarikansan yhdenvertaisuutta korostava laskettelutapahtuma. Pride-tapahtumat edistävät kansainvälisesti tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta. Rukan kylä verhoutuu tapahtumaviikonloppuna sateenkaarilippuihin ja tempaantuu tunnelmaan, joka ei tunne syrjintää. Rukan Ski Pride -viikonloppu tuo kylään kevättalven parhaat bileet ja ainutlaatuisen tunnelman aivan jokaiselle osallistujalle.

Kuva: Simo Vilhunen

Ruka Spring Break 11.-14.4.

Legendaarinen rinnefestivaali jatkaa vuosikymmenen jälkeen vahvasti. Spring Break myydään joka talvi loppuun, joten karkeloihin haluavan on syytä olla nopea. Spring Break on täynnä rinnetoimintaa ja hauskanpitoa kavereiden kanssa tunturissa ja after ski -terasseilla. Osallistujia kannustetaan hankkimaan koko breikin ajaksi hulluimmat vaateyhdistelmät yllensä. Artistikattauksen kovimmat ovat Reino Nordin, Stig, SÄX sekä DJ Vicky & DJ Ulrika –duo.

Wappulounas ja Rukan vappu 28.-30.4.

Vappuna Rukan laskukaudella vietetään parhaita mäkipäiviä, joten rinnevarusteet on syytä pakata mukaan vielä kerran ennen kesälajeihin siirtymistä. Rukan vapussa löytyy ohjelmaa koko perheelle: Family Parkissa on lasten oma vappurieha, naamiaiset sekä Stiga-kisoja. Lue lisää: https://www.ruka.fi/wappulounas

Kuva: Simo Vilhunen

Wappulounas on perinteisesti lumilautailijoiden yhteinen tapahtuma, joka viimeistelee laskukauden. Päätöstapahtumassa otetaan mittaa luovissa lajeissa ja hieman tavallista erikoisemmilla suorituspaikoilla. Illan soundtrackista vastaavat mm. Kemmuru, the Meänland, Bitterlicks, Mary Ann Hawkins ja Talonpoika Lalli.