Aloita hiihtoloman suunnittelu jo nyt

Kun joulunaika on jäänyt taakse, tunturimaisemien ystävät odottavat jo innolla hiihtolomia. Talvilajien ja monipuolisen ulkoilun tunnelmaan pääsee virittäytymään suunnittelemalla lomaviikkoa ja tekemällä aktiviteetteihin ennakkovaraukset jo hyvissä ajoin.

Tapahtumatuottaja Jussi Saarinen Ruka-Kuusamon Matkailusta neuvoo, että etenkin erilaisille safareille pääsy on viisasta varmistaa yhtenä talven suosituimmista sesongeista.

”Tarjontaan tutustuminen ennakkoon antaa lomaviikolle sopivasti runkoa ja sen avulla viikossa ehtii tekemään yllättävänkin paljon. Aktiviteettien lisäksi verkossa voi ostaa myös esimeriksi hissiliput valmiiksi.”

Hiihtoloma-aika alkaa ja päättyy Rukalla Naperoviikkoihin, eli pikkulapsiperheiden suosimiin viikkoihin 7 ja 11. Naperoviikoilla tunturissa on väljempää kuin koululaisten hiihtolomien aikaan ja ajankohtaan on huolella rakennettu koko perheelle sopivaa ohjelmaa. Esimerkiksi koko perheelle suunnattu Rosa & Rudolf Family Park muuttuu pienten kansalaisten Kidfest-festivaalialueeksi.

”Familypark –alue on muutenkin todella huikea paikka, sillä kyseessä on Suomen laajin lasten rinnealue. Useiden mattohissien lisäksi sieltä löytyy tubingia, lumikaruselli ja paljon muuta tekemistä, jonka ansiosta perhe viihtyy ulkona koko päivän.”

Arktiset karvakamut löytyvät läheltä

Sekä Rukan kylän läheisyydestä että lyhyen ajomatkan päästä löytyy Husky- ja porotiloja, jotka järjestävät erimittaisia safareita sekä ajelutuksia. Arktisia karvakavereita voi piipahtaa paijaamassa esimerkiksi kahvilakäynnin ohessa. Huskyt ja porot löytyvät myös Rukan rinteillä Rudolfin Seikkailureitin varrelta.

Poroja löytyy esimerkiksi Kujalan ja Palosaaren tiloilta. Porotiloilla on poronlihan suoramyyntiä, Kujalan tilan verstaalla tehdään koruja ja muita tuotteita poron sarvista.

”Tilat ovat lähellä Rukan kylää, mutta sen verran sivussa, että niissä pääsee kokemaan luonnon rauhan ja erämaan autenttisen tunnelman. Myös porosafarit kannattaa ehdottomasti varata ennakkoon.”

Vauhdikkaita elämyksiä

Vauhdin hurmaa etsiville sopivaa jääkartingia tarjoa kaksi toimijaa: Ruka Adventures ja talvikylä Lammintupa, joka on myös tunnettu poroistaan ja huskyistaan. Lammintuvalle pääsee oman auton lisäksi mukavasti moottorikelkan vetämän lämpimän lumijunan kyydissä Vuosselin alueelta. Talvikylään voi hiihtää tai ajaa moottorikelkalla.

”Kartingauto nastarenkailla ja jäärata – mikäs siinä luisutellessa menemään. Aivan pienet lapset eivät rattiin pääse, mutta jo 150-senttiset pääsevät ajamaan, joten lapset ja vanhemmat pääsevät yhdessä kisailemaan.”

Moottorin hurinaa tarjoaa myös moottorikelkkailu joko omatoimisesti vuokrattuna tai ohjattuna safarina, joka sisältää kaiken tarvittavan taukoeväineen.

”Yleistyneet nelitahtikelkat ovat hiljaisia ja hajuttomia, joten niillä on miellyttävää käydä ihastelemassa maisemia hoidettujen reittien varrella. Toimijoita on useita.”

Uutuuksia Rukan rinteillä ja kylässä

Rukatunturin useista uudistuksista merkittävin on Rukan kyläalueet yhdistävä maisemagondoli.

”Hiihtolomien aikana kaamos on jo taittunut ja gondolihissi vie avautuvan valon äärelle vaikkei itse laskettelisikaan. Laskettelijoita palvelee lisäksi uusi, aiempaa nopeampi Eturinteen tuolihissi.”

Adrenaliininjanoiset pääsevät laskeutumaan valjaiden varassa mäkihyppytornista ja rinnealueiden tuntumasta löytyy jääkiipeilyseinäkin.

Rukan kylästä löytyy neljä välinevuokraamoa, jotka tarjoavat välineitä niin rinteisiin, laduille kuin reiteillekin: murtomaasuksia, läskipyöriä ja lumikenkiä löytyy kaikenikäisille ja kokoisille.

”Vuokraamovälineet ovat perustasollakin hyvin laadukkaita ja valikoimissa on myös aktiiviharrastajien välineitä. Pisteen ja VuosselinPortin vuokraamoista saa vaatteetkin mukaan.”

Itse Rukan kylässä aktiivisesti sekä työn että vapaa-ajan puolesta aikaa runsaasti viettävä Saarinen kiittelee, että alueen ravintolatarjonta on todella monipuolinen.

”Antaumuksella tehdyn, tasokkaan ruoan ja makuelämysten löytäminen on todella helppoa. Uudessa Ruka Thaissa voi nauttia esimeriksi red curryn porolla.”

Tutustu ja varaa elämyksesi ennakkoon: www.ruka.fi/hiihtolomat