Luonto haastaa ja hellii Rukan seikkailukilpailuissa

Rukalla järjestettävä polkujuoksun kärkitapahtuma NUTS Karhunkierros (23.-26.5.) sekä seikkailukilpailu City Survivors (7.-9.6.) kuljettavat osallistujat ainutkertaisen luonnon äärelle. Upeat maisemat kannattelevat kulkua, kun suurin haastaja löytyy kisakumppanien sijaan omasta itsestä.

Kuva: David Ariño

Rukan kylä muuttuu polkujuoksijoiden areenaksi, kun täydet 3000 osallistujaa saapuu kolmepäiväisen NUTS Karhunkierroksen eri matkoille. Pienen polkujuoksuharrastajien poppoon talkoovetoisesta tapahtumasta vuosi vuodelta kasvanut NUTS Karhunkierros houkuttelee lisäksi toisen mokoman yleisöä ja huoltojoukkoja.

Kisamatkat alkavat 34 kilometristä ja päättyvät 166 kilometriin.

”Osallistujamäärissä kasvua on eniten 55km ja 83km matkoilla. Aikarajat ovat niin pitkät, että tavallinen maratonkuntoinen kaveri voi osallistua mille tahansa näistä matkoista”, kilpailun johtaja Eero Lumme yllättää.

Salaisuus on siinä, että polkujuoksukilpailuissa osa matkasta kävellään vääjäämättä ja voi hyvinkin käydä niin, että mättäiden ja juurien yli liihottamisen sijaan päätyy kävelemään valtaosan matkasta. Aikarajojen sisälle ehtii reippaalla kävelytahdilla.

”166 kilometrin kisassa kovan kunnon lisäksi tarvitaan henkistä kanttia ja periksiantamattomuutta vaaditaan, kun se pieni piru istuu olkapäällä ja sanoo, että keskeytä, tämä on järjetöntä.”

Lumme pohtii, että polkujuoksutapahtumat ovat asfalttimatkoihin verrattuna omalla tavallaan armollisempia, sillä vain osallistujien ehdoton kärki voi lähteä tavoittelemaan tiettyä aikaa. Suurimmalle osalle kyse on oman itsen voittamisesta ja seikkailusta luonnon armoilla. NUTS Karhunkierros on tunnettu siitä, että toukokuun lopulla kisareitiltä voi löytyä sekä lunta, syviä puroja että kevytkulkuistakin polkua.

”Sellainen asenne on hyvä, että minulla on nyt koko päivä aikaa tehdä tätä matkaa hyvässä seurassa, mielenkiintoisilla reiteillä ja jännissä paikoissa. Matkaa ei tehdä kelloa vastaan, vaan polulle lähdetään kokemaan mitä luonto juuri sinä päivänä antaa.”

Lue lisää täällä >>

Voittaako nopein vai nokkelin?

Amazing Race –henkiseen City Survivorsiin viime kesänä osallistunut rovaniemeläinen Ansku Tervo sanoo, että monipuolisesta kilpailusta jäi lopulta kirkkaimpana mieleen Rukan avarat maisemat.

”Niiden äärellä ei tunturia ylös kiivetessä edes huomaa miten hengästynyt onkaan. Sen tilalla on kiitollisuus ja onnellisuus siitä, että saa tehdä sitä matkaa”, Tervo huokaa.

Kiipeäminen tuli tutuksi, sillä rastilta toiselle kiertäessä treenikaverin kanssa kilpaillut Tervo päätyi huiputtamaan Rukatunturin kolme kertaa. Seikkailukilpailussa edetään tunturimaastosta löytyvien rastitehtävien mukaisesti. Jatkon paljastavan vihjeen tai ohjeen saa fyysisen tehtävän suorituksen tai arvoituksen ratkaisemisen jälkeen. Juuri tämä erottaa Tervon mielestä City Survivorsin muista seikkailukilpailuista.

”Aivopähkinöiden mukanaolon myötä haaste ei ole vain fyysinen ja kisaan tulee aiemmin kaipaamaani monipuolisuutta. Tehtävät innostavat, mutta ne eivät ole aivan yksinkertaisia ja taisi niiden kanssa ärräpäitäkin lentää”, Tervo naurahtaa.

Hän kertoo, että City Survivorsiin oli helppo ilmoittautua, sillä hän pitää luonnossa ja tunturimaisemassa liikkumisesta. Lappilaiselle Rukan näkymät ovat omaa sielunmaisemaa.

”Ja kun itsessä asuu vielä pieni kilpailuhenkisyyskin, City Survivorsista oli helppo innostua.”

Liikunnanohjaajana ja henkilökohtaisena valmentajana Rovaniemellä työskentelevä Tervo vetää kevään aikana kisaan osallistujille ilmaisia treeniryhmiä. Ensimmäinen noin 30-henkinen ryhmä aloitti harjoittelun Ounasvaaran maisemissa huhtikuun viimeisillä lumilla.

”Kovakuntoisimmilla ylämäkitreenit eivät juurikaan hapottaneet juostenkaan ja osa käveli osuudet suosiolla. Olen suunnitellut treenit niin, että jokainen voi tehdä ne omalla tasollaan – aivan kuten itse kilpailussakin.”

Lue lisää täältä >>

Sittenkin pyörät alle?

Kesällä Ruka antaa mahdollisuuden monipuoliseen ulkoiluun. Matkalle kannattaa ottaa oma maastopyörä mukaan, tai vuokrata sopiva pyörä alueen vuokraamoista. Ruka-Kuusamon matkailukoordinaattori Jussi Saarinen sanoo, että eturinteen tuolihissi Village Express on katsastettu polkupyöräkäyttöön ja se kuljettaa pyöräilijän tunturimaisemiin hetkessä.

”Tunturista voi luovia alas vapaasti omia reittejä pitkin hiekkateitä ja polkujen pohjia hyödyntäen. Ajettavaa ja tunnelmoitavaa riittää.”

Kaltiolammen ympärille tulee kesään mennessä lasten polkupyöräilyyn temppu- ja tekniikkarata.

”Rata tarjoaa helppoa ja hauskaa ajettavaa. Juuri näin on hyvä parantaa viihtyvyyttä, kun kaikenikäisille tuodaan jatkuvasti uutta, helposti saavutettavaa tekemistä.”

Lue lisää pyöräilystä Rukalla täällä >>