Ruka tarjoaa tekemistä päivän täydeltä

Rukan palveluvalikoima ja aktiviteetit ovat monipuoliset heti kauden alusta alkaen. Alkutalvi tuo seurattavaksi huippu-urheilua sekä uusia retkeilyreittejä, jotka tarjoavat helposti lähestyttäviä elämyksiä. Myös ohjelmapalveluyritykset, ravintolat ja kaupat palvelevat kattavasti heti alkutalvesta alkaen.

”Meillä on suurtapahtumien myötä jo marraskuussa täysi tohina päällä. Ensimmäiset rinteet on avattu jo lokakuun alussa”, tapahtumatuottaja Jussi Saarinen Ruka-Kuusamon matkailusta sanoo.

Mäkihypyn, yhdistetyn ja maastohiihdon superviikonloppu Ruka Nordic 23.-25 marraskuuta tuo kansainväliset urheilutähdet Rukalle.

Saarinen sanoo, että latuverkosto on samaan aikaan kattavasti auki myös harrastajille.

”Viikonloppuna voi tulla katsomaan maailman huippujen suorituksia ja käydä saman päivän aikana reippailemassa, syömässä jossain useista auki olevista ravintoloista tai valita ohjelmapalveluyritysten viikko-ohjelmasta uusi elämys.”

Itsenäisyyspäivän aikaan 6.-7. joulukuuta jatketaan kumparelaskun maailmancup-kauden avajaisissa Rukan BatteryRunissa. Kansainvälinen freestylekerma saa seuraukseen Rukalla kovat kotimaiset haastajat.

”Kumparelasku ja kaikki freestylelajit muutenkin ovat erittäin katsojaystävällisiä tapahtumia, sillä vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää. Katsomoon on vapaa pääsy.”

Ohjelmapalveluyritykset ovat avoinna ja järjestävät ohjattuja retkiä tai huippuelämyksiä heti kauden alusta alkaen. Ehkä tämä talvikausi saa aivan uudenlaisen startin? Saarinen vinkkaa, että esimerkiksi koskikellunta on ainutkertaisen rentouttava kokemus.

”Siinä mennään makaamaan jokeen kelluntapuku päällä ja katsellaan taivasta kaikessa hiljaisuudessa samalla, kun vesi kuljettaa hiljaisen kosken lävitse.”

Uudet lumikenkä- ja läskipyöräreitit kuljettavat luontoon

Uusi talvikausi tuo Rukan retkeilyreitistöihin uudet lumikenkäily- ja fatbike-reitit. Uusien elämysten äärelle ei tarvitse suunnata välttämättä pitkälle erämaahan. Kilometrin mittainen käveltävä Jääveistosreitti kulkee rinteiden tuntumassa. Valaistujen veistosten luo pääsee nousemalla Rukan kylästä Gondolilla sen yläasemalle ja suuntaamalla merkitylle rengasreitille. Paluu kylään onnistuu jalkaisin tai Gondolin kyydissä.

”Perheet tai esimerkiksi kansainväliset vieraat eivät välttämättä halua tai uskallakaan lähteä kovin syvälle erämaahan. Kaikkien uusien reittien ideana on se, että niiden pitää olla mahdollisimman helposti saavutettavia.”

Osa reiteistä on lumikenkäilijöiden ja läskipyöräilijöiden yhteiskäytössä. Pyhän jysäyksen reititistä lyhennetty Hirsilammen 4km ympärysreitti kulkee Pyhävaaran suojelualueella. Sen korkeuserot ovat omiaan kohottamaan kuntoa ja koskemattomassa luonnon keskellä liikkuminen tekee hyvää kauttaaltaan.

”Koko alueella avautuu upeat näkymät näköalapaikalta ja se on ehdottomasti käymisen arvoinen kokemus.”

Kesäisiin maastopyöräreitteihin verrattuna talviaikaan reitit voidaan tehdä paljon vapaammin. Esimerkiksi Antinperän 5km fatbike-rengasreitti kulkee aavalla suoalueella.

”Antinperä on soidensuojelualue ja todella näyttävä paikka. Pienet joet ja vanhat puut ovat vain muutamia yksittäisiä hienoja elementtejä reitin varrella.”

Hirsilammen reitille pääsee sujuvasti pyöräillen Rukan kylästä. Antinperän siirtymä on useimmille automatkan takana. Omaa läskipyörää ei tarvitse omistaa tai ottaa lomalle mukaan, sillä niitä on kattavasti vuokrattavana.