Lumen peittämä Ruka odottaa alkutalven suurtapahtumia

Rukalla syyslomalaiset yllättänyttä lumipyryä ja lumitykkejä ruokkinutta pakkaskautta edeltää rinteiden avaaminen historiallisen aikaisin. Olympiavuoden ensimmäistä etappia, kaikkiaan 11 maailman cup -osakilpailun Ruka Nordicia odotetaan innostuneissa tunnelmissa.

Ruka-Kuusamo Matkailu Ry:n tapahtumatuottaja Jussi Saarinen sanoo, että lokakuussa rukalaiset iloisesti yllättäneet talvikelit ovat olleet poikkeuksellisen suopeat lumilajien ystäville. Avajaisviikonloppuna 10.-12.11. rinteitä ja suorituspaikkoja on auki jo laajalti ympäri Rukatunturia. Jo lokakuun lopussa Rukalla oli enemmän lunta kuin edellisvuoden joulukuussa.

Rukan avajaisia ja Ruka Nordicia vietetään vuodenaikaan nähden erinomaisessa lumitilanteessa, mikä takaa onnistuneet tapahtumat ja ennen kaikkea monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

”Meillä tuli syyslomaviikon päätteeksi 20-senttinen lumipyry ja sen jälkeen lumitykit ovat olleet tehokkaassa käytössä heti perään osuneen pakkasjakson ansiota. Säilötty lumi on ollut erinomainen pohja, jonka päällä on sekä luonnon- että keinolunta. Rinteet ovat mahtavassa kunnossa”, Saarinen sanoo.

Ruka tarjoili jo syyslomilla Suomessa poikkeuksellisen laajat harrastusvaihtoehdot. Ruskan kirjovärit antoivat korpimailla parastaan ja päivän aikana pystyi käymään luontovaelluksella tai maastopyöräretkellä ja laskettelemassa saman päivän aikana.

”Nyt lunta on tullut sen verran paljon, että tekeminen keskittyy lumilajeihin. Rinteitä ja suorituspaikkoja on jo tässä vaiheessa auki kaikentasoisille laskettelijoille.”

 

Tuoreen pakkasjakson aikana lumitykit ovat laulaneet vuorokauden ympäri ja lisää rinteitä pyritään avaamaan jo lauantaina 4. marraskuuta.

Tälle viikonlopulle avauslistalla ovat eturinteet 1 ja 2 ja lisää laskettavaa myös Saarualle.

”Ensimmäinen lastenrinne ja mattohissi eturinteillä on avattu jo aiemmin. Tekemistä löytyy kaikentasoisille laskettelijoille, parkki- ja ratalaskijoille sekä maastohiihtäjille ja lisää rinteitä aukeaa koko ajan”, Saarinen sanoo.

Rukalla kokeiltiin ensimmäisen kerran lumimassojen säilömistä kesän yli sitten ja tänä vuonna säilölumella turvattiin jo kahden rinteen avaaminen 6. lokakuuta. Rukan aluejohtaja Matti Parviainen ennakoi, että menetelmä on osoittanut toimivuutensa. Hän huomauttaa, että säilötyn lumen ansiosta hiihtokeskus ei ole lumetukseen riittävien pakkasasteiden armoilla.

”Tällöin ihmiset voivat varautua suunnitelmissaan jo keväällä, että Rukalle päästään laskettelemaan ilmoitettuna päivänä, kuten nyt tehtiin. Asiakkaat löysivätkin mukavasti paikalle.”

Harrastajat ja supertähdet samassa tunturissa

Avajaisviikonloppua seuraa talviurheilun pitkä superviikonloppu, kun mäkihypyn, yhdistetyn ja maastohiihdon maailmancup Ruka Nordic sähköistää Rukatunturin tunnelman 23.-26.11. Mukana on ennätysmäärä maita ja kilpailijat edustavat kaikkiaan 33 eri kansallisuutta. Kisakalenteri on täynnä toimintaa, sillä Ruka Nordicissa on yhteensä 11 maailman cupin osakilpailua.

”Ruka Nordic on olympiatalven ensimmäinen näyttökisa, joten tunnelma on varmasti katossa”, Saarinen odottaa.

Hän jatkaa, että tunturissa on tiiviin kisatunnelman lisäksi tilaa ja valtavasti mahdollisuuksia myös omien lumilajien harrastamiselle. Saarinen vinkkaa, että sama koskee myös hiihtolatuja. Vaikka suurin huomio koostuu kansainvälisten talviurheilutähtien suorituksiin, rinteet ja ladut hoidetaan viimeisen päälle kuntoon myös kisafiiliksestä nauttiville lumilajien harrastajille.

”Ruka Nordic on talviurheilun juhlaa parhaimmillaan, sillä tunturissa voi tuolloin nauttia kansainvälisestä kisatunnelmasta ja harrastaa itse monipuolisesti mäessä. Kansainvälisessä kisakylässä voi järjestää myös tunnelmalliset pikkujoulut, Saarinen vinkkaa.

Rukan Talven Avajaisiin tuodaan koko kauden parhaat palat

Avajaisviikonloppuna 10.-12.11. laskettavaa, hiihdettävää ja muita lumitouhuja on laajalti ympäri Rukatunturia. Uusien rinteiden lisäksi avajaisviikonloppuna päästään laskemaan myös snowparkiin. Ruka-Kuusamo Matkailu Ry:n tapahtumatuottaja Jussi Saarinen sanoo, että Talven Avajaiset on itse asiassa kimara jo tutuiksi tulleiden kausitapahtumien kokokohtia.

”Yhdessä viikonlopussa on nyt koko kauden parhaat palat alkaen jouluporoista eturinteillä ja mahdollisuudesta ottaa yhteiskuva joulupukin kanssa Rukastoressa.”

Joulunajan tunnelmaa seuraavat Suomen suurimman pipolätkäturnauksen pöytälätkäversio, hiihtolomien perhetapahtumat sekä kevään kohokohdat, joita edustavat Spring Break –bileet ja jo legendaariseksi muodostunut Wappulounas.

”Wappulounas on Suomen suurin lumilautailutapahtuma, jonka tekijäporukka tulee paikalle luomaan fiilistä. Mäkeen rakentuu wappulounashenkiset suorituspaikat sen lisäksi, että osa snowparkistakin saadaan avattua.”

Lue lisää

Kuvat: Veera Vihervaara, Jussi Väätäinen

Artikkeli on Rukan tuottamaa kaupallista sisältöä.