Latupartiolaisten unohtumaton keikka

Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin kisakausi avattiin Rukalla reilu viikko sitten. Ruka Nordic -kisassa Kalevan lukijoilla oli oma neljän hengen latupartionsa.

Katso video paikan päältä

Latupartiolaiset valittiin Kalevan kestotilaajien joukosta. Esitimme latupartiolaisille Essi Vuorelalle, Antti Laurille, Mirka Haatajalle ja Timo Laurille urakan päätteeksi muutaman tiukan kysymyksen.

Olit mukana hiihdon maailmancupin avauskisassa Ruka Nordicissa Kalevan latupartiossa. Millainen kokemus oli?

Essi Vuorela: Kokemus oli oikein kiva ja positiivinen. Oli kiva päästä olemaan osa kisojen järjestelyä ja tietysti oli hienoa nähdä omia esikuvia ladulla aitiopaikalta.

Antti Lauri: Latupartio oli kokemuksena mahtava! Olen intohimoinen talvilajien penkkiurheilija, ja maailmancupin kisojen näkeminen tuollaiselta aitiopaikalta oli ainutlaatuinen elämys!

Mirka Haataja: Kokemus oli aivan huippu! Tiimissämme oli iloinen ja rento tunnelma, mutta oli myös tekemisen meininkiä. Kisoissa oli loistava tunnelma: yleisöä oli oman mittapuuni mukaan paikalla runsaasti. Kaikkia, myös meitä latupartiolaisia, kannustettiin kovasti ja mahtavaa oli hiihdellä huippujen kanssa samoilla laduilla. Myös Reijo Jylhään oli hauska tutustua.

Timo Lauri: Kokemus oli upea!

Mikä yksittäinen asia jäi päällimmäisenä mieleen?

Essi: Moni asia oli tosi hienoa, mutta päällimmäisenä mieleen jäi kuinka Rukalla oli mahtava kisahuuma!

Antti: Päällimmäisenä jäi mieleen yleisön valtaisa kannustus, jota riitti myös meille latupartion hiihtäjille. Stadionin kova nousu tuntui puolet lyhyemmältä hyväntuulisten ihmisten hihkuessa kannustushuutoja. Suosikkini oli nousun päältä karjahdettu: ”NONIIN LOIKKA PÄÄLLE! PÄÄSET VIELÄ PEESIIN!” Pääsinkin!

Mirka: Järjestelyt toimivat Rukalla erinomaisesti. Myös rankka viimeinen nousu stadionille jäi mieleen.

Timo: Koko tapahtuma oli hieno. Onhan se mahtavaa hiihtää mc-tapahtumassa vieläpä Pohjois-Suomessa ison yleisön edessä. Samalla näki läheltä myös sitä kansainvälistä vauhtia.

Latupartio hiihtää stadionilla. Kuva: Touho Häkkinen

Rukan kilpaladut ovat ainakin maallikon silmin katsottuna aika vaativat. Riittikö happi? Pysyitkö hyvin kyydissä mukana?

Essi: Latuprofiili oli toki ylä- ja alamäkien kannalta tiukka, mutta Salomonilta saadut skin-sukset toimivat moitteetta: mäet menivät suorilla ylös ja alamäissä luisto riitti hyvin. Lisäksi reitti oli lyhyt joten hyvin jaksoi.

Antti: Reitti oli paikoin aika rankka, erityisesti kova loppunousu stadionille hapotti pahemman kerran. Nousut kuitenkin aina taittuvat, vaikka sitten vähän hitaammalla vauhdilla. Minulle ladun vaativin kohta olikin alamäki. Stadionilta lähdettäessä kovavauhtinen lasku taittaa 90º mutkaan. Lakeuksien kasvattina minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta tuollaisista askellettavista kaarteista, ja harjoittelupäivänämme kaaduin mäen alle pariinkin kertaan. Ilahduttavasti pysyin kuitenkin kisapäivinä laskun joka kerta pystyssä!

Mirka: Rukan kilpaladut olivat tosiaankin vaativia! Happi meinasi loppua viimeisessä nousussa, mutta ihan hyvin pysyin kyydissä mukana.

Timo: Ladut ovat vaativat jopa kilpahiihtäjille. Kun vielä etukäteen ei ladulle päässyt lumen puutteen takia, niin olihan se ihan topakka kauden avaus. Pitää keväällä käydä kokeilemassa, miltä se tuntuu, kun on hiihtokilometrejä takana. Toivottavasti silloin happi riittää vielä paremmin.

Kisaan valmistautumiseen kuului Maija ja Jani Oravamäen sekä Reijo Jylhän vetämä valmennusjakso. Mitä oppeja sait siitä omaan hiihtoharrastukseesi?

Essi: Maijan, Janin ja Reijon tekniikkavinkit olivat hyvin tervetulleita, etenkin kun tämä oli ensimmäinen kerta suksilla tänä kautena.

Antti: Valmennusjaksomme jouduttiin tekemään lumenpuutteen vuoksi ilman hiihtoharjoittelua. Jaksolta jäi käteen Oravamäen pariskunnan hyviä neuvoja sauvarinneharjoituksiin. Yhteistreenit antoivat erittäin hyvän mallin kovatehoisille sauvaharjoituksille.

Mirka: Maijalta ja Janilta sain kyllä paljon vinkkejä treenaukseen ja tekniikkaan. Varsinkin sauvaloikat Köykkyrissä olivat minulle uusi tuttavuus: rankkaa oli, mutta kivaa! Myös tekniikkapuolella erityisesti tasatyöntöharjoitukset olivat antoisia.

Latupartio stadionilla. Kuva: Touho Häkkinen

Lähtisitkö latupartioon uudestaan? Nooooo… Entäpä, jos ensi vuonna kaivataan Rukalle mäkikisan esihyppääjiä?

Essi: Latupartioon voisin oikein mielelläni lähteä uudelleen! Mäkikisan esihyppäyksen ehkä kuitenkin jättäisin tällä kertaa väliin…

Antti: Totta kai lähtisin uudestaan! Vaikka jo seuraaviin cupin kisoihin Beitostöleniin voisin lähteä. Kaipa sinne jo näillä Rukan näytöillä pääsee. Mäkikisan latupartioinnin saavat kyllä muut hoitaa. Minulla oli tarpeeksi tekemistä jo maastohiihdon alamäkien kanssa!

Mirka: Kyllä varmasti lähtisin uudestaan latupartioon! Ja mikäli valmennus olisi kohdillaan, niin eiköhän sieltä mäkitornistakin alas tultaisi hyppäämällä ?.

Timo: Totta kai lähtisin uudestaan! Hyppyrimäen auraamisen jätä suosiolla nuoremmille.