Hanavettä, kierrätystä ja kimppakyytejä – Ruka Nordic haluaa olla kisa-areenojen edelläkävijä vastuullisuudessa
Ruka Nordicin ekologista jalanjälkeä kevennetään tänä talvena useilla eri toimenpiteillä. Lisäksi koko kisaorganisaation kattava ideariihi metsästää uusia toimenpiteitä, joilla kansainvälisestä suurtapahtumasta tehdään mahdollisimman vastuullinen.
Kun kisayleisöä on 20 000 seuraajaa, talkoolaisten sekä toimitsijoiden määrä kipuaa kahdeksaansataan ja päälle lasketaan 1500-henkinen urheilijoiden, huoltojoukkojen ja mediaväen joukko, päätös jatkuvasti vastuullisemman Ruka Nordicin kehittämisestä kantaa myös nopeasti tulosta. Ruka-Kuusamon Matkailun toimitusjohtaja Mats Lindfors ja tapahtumatuottaja Jussi Saarinen sanovat, että suuri muutos tehdään pienilläkin asioilla.
”Meillä saa hanasta Suomen puhtainta ja parhaimman maksuista pohjavettä, joten ravintoloissa oli jo aikakin luopua pullovesistä. Tällä vältetään jopa tuhansien vesipullojen käyttö ja samalla myös niiden kuljettaminen”, Saarinen sanoo.
Biojätteestä tehdään autoliikenteen polttoainetta
Kisaravintoloiden muovisten kertakäyttöastioiden korvaajiksi markkinoilta löytyi toimivia, joskin kalliimpia vaihtoehtoja. Saarisen mukaan niillä saadaan vähennettyä jätteiden määrää niin merkittävästi, että päätös oli lopulta nopeasti tehty. Lautaset on valmistettu muotoon puristetuista palmulehdistä. Juomalasien materiaali on muovin kaltaista, mutta tärkkelyksestä valmistettua. Molemmat ovat täysin biohajoavia.
Tähän vuoteen saakka monen hiihtokeskuksen tavoin myös Rukan biojätteet matkasivat Ouluun poltettaviksi muun yhdyskuntajätteen mukana. Biojätekeräyksen puuttuessa Rukan kylällä sellainen järjestettiin itse. Biojätteen matka jatkuu edelleen Ouluun, mutta nyt liikenteessä polttoaineena käytettävän biokaasun raaka-aineeksi.
”Teemme nämä päätökset mieluummin etupellossa kuin myöhemmin pakon edessä. Kun löydämme parantamisen paikan, tutustumme vaihtoehtoihin ja pyrimme toteuttamaan vastuullisemman tavan toimia.”
Vastuullisuus on uutta luksusta
Ruka Nordic on muuttanut osallistujien, yhteistyökumppanien ja muiden vieraiden kuljetuskäytäntöjä. Kohtuullisen odotusajan sisällä eri lennoilla saapuvat kisavieraat kootaan yhteiseen kyytiin. Ruotsin hiihtomaajoukkue ei saavu paikalle lentäen ensinkään, vaan heidät haetaan Ruka Nordiciin bussikyydillä Jällivaarasta. Lindfors sanoo, että vastuullinen toiminta alkaa laadun ja arvojen uudelleenmäärittelyllä.
”Onko laatu sitä, että vieraiden aikataulut pyritään toteuttamaan viimeiseen asti, vaikka sitten yksityiskuljetuksin? Vai sittenkin laadukasta yhteispeliä ekologisemman kisatoiminnan kehittämiseksi?”, Lindfors haastaa.
Ruka Nordicin kisaorganisaatio onkin haastanut kaikki yhteistyökumppanit pohtimaan oman toimintansa ekologisuutta kilpailujärjestelyissä. Jokaiselle toimitsijalle ja talkoolaiselle on jaettu idealomake ja pyyntö etsiä kisaviikon aikana vastuullisemman kisatoiminnan kehittämisen paikkoja.