Suolaisia juustoleipäpiiraita illanistujaisiin

Oululainen Hannele Hyvärinen on Kokit ja Potit -ruokablogin kirjoittaja ja ruokakirjailija, joka on ollut mukana ideoimassa juustoleivälle uusia käyttöideoita ja reseptejä.                      

 

Piiraat maistuvat rennoissa illanistujaisissa. Juustoleipä sopii myös leivontaan ja Vaalan Juustolan reseptipankista löydät pari hyvää ideaa: ranskalaishenkisen Juustoleipä-sipuli – galetten ja pohjoisia makuja sisältävän Juustoleipäporopiirakan.

Galette on huolettoman leipurin unelma – mitä rustiikkisempi sitä parempi. Lempeä leipäjuusto ja hieman jouluisia makuja saanut makeansuolainen sipuli ovat galetelle erinomainen ja toisiaan kunnioittava täytepari. Leipäjuusto, joka on minulle aina vaan nirskunnarskunjuustoa, tunnetaan tietenkin koko Suomessa. Leipäjuusto – tai juustoleipä kuten osa juustohiiristä sitä kutsuu – on vahvasti osa suomalaista makuperintöä.  Pohjoisessa perintö elää vahvimmin sekä arjessa että juhlassa. Pohjoisessa taida olla kemuja, joissa juustoa ei olisi tarjolla. Arkenakin juustokahvit on käsite, vähän vastaava kuin pullakahvit.

Leipäjuusto sopii myös hämmentävän moneen menoon leivonnassa ja ruoanlaitossa. Pääsin testaamaan keväällä juustojen toimivuutta mitä moninaisimmissa resepteissä ja ihan aidosti yllätyin, miten hyvin juusto toimii sekä makeassa että suolaisessa reseptiikassa. Yksi vahva leipäjuustojen valmistaja, Vaalan juustola, uudisti ja raikasti vastikään visuaalista ilmettään, ja minut kutsuttiin mukaan projektiin laittamaan ruokaa ja stailaamaan kuvia. Muokkasin ja viimeistelin myös kuvaamiemme ruokien reseptit. Kuvauksesta vastasi Studio Timo Heikkala.

Uudistuneilta Vaalan juustolan nettisivuilta www.vaalanjuustola.fi löydät kuvia, ja reseptipankista paljon muitakin vinkkejä ja inspiraatiota juustoleipä -kokkailuihin.

 

Juustoleipä-kylmäsavuporopiirakka

Juustoporopiirakka

 

Valmistusaika: 50 min / Vaikeusaste: Helppo

Tarvitset:

Pohja:
2 dl vehnäjauhoa tai spelttijauhoa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
ripaus suolaa
noin ½ dl maitorahkaa

Täyte:
1 iso salottisipuli tai ½ purjo (valkoinen osa)
1 rkl öljyä
100 g kylmäsavuporoa
150 g Haapalan leipäjuustoa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun:
pieniä salaatinlehtiä tai versoja

Valmistus:

Sekoita leivinjauhe ja suola vehnäjauhojen sekaan. Nypi voi ja jauhoseos ryynimäiseksi. Lisää maitorahka ja sekoita käsin nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina kulhossa tai kelmussa noin puoleksi tunniksi jääkaappiin tekeytymään.

Kuori  ja hienonna sipuli ja kuullota sipulisilppua keskilämmöllä muutama minuutti. Hienonna kylmäsavuporo. Leikkaa leipäjuusto pieniksi kuutioiksi.

Sekoita kulhossa kerma ja kananmunat. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kuumenna uuni 180 asteeseen (kiertoilma). Jos et käytä kiertoilmaa, nosta lämpötilaa 20 astetta. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (halkaisija noin 24 cm) ja reunoille. Laita pohjan täytteet pohjan päälle. Kaada kerma-munaseos päälle ja paista 30–40 minuuttia eli kunnes piirakka on kypsä.

 

Juustoleipä –sipuli –galette

kuva2

Tarvitset:

Taikina
1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
100 g voita
3 rkl maitorahkaa
2–3 rkl vettä

Täyte
250 g Haapalan juustoleipää
500 g sipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä tai voita
2 rkl punaviinietikkaa tai sherryetikkaa
1 pieni kanelitanko
1 tähtianis
suolaa
(tilkka sokeria tai hunajaa)
 

Valmistus:

Sekoita taikinan kuivat aineet. Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää maitorahka ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Kääri taikina kelmuun, ja laita se tekeytymään jääkaappiin noin tunniksi.

Kuori ja siivuta ohuelti sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuullota sipulisilppuja muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää pannulle etikka ja mausteet.

Anna hautua pienellä lämmöllä välillä sekoittaen noin 45 minuuttia, tarvittaessa pidempäänkin. Sipuli karamellisoituu matalassa lämmössä pehmeän makeaksi.

Poista kanelitanko ja tähtianis. Mausta suolalla ja säädä tarvittaessa hapon ja makeuden tasapainoa.

Kuutioi leipäjuusto. Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauunissa riittää 180 astetta).

Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla tai suoraan leivinpaperin päällä noin 30 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi. Kaada karamellisoitu sipuli taikinalevyn päälle.
Jätä reunoille noin 5 cm tilaa.

Laita juustoleipäkuutiot sipulin päälle, painele juustoja hieman, jotta ne uppoavat osin sipulin sekaan.

Paista noin 20–30 minuuttia eli kunnes reunat ovat saaneet kullanruskean värin.

Reseptin tarjoaa:

vaalan_juustola