Inspiraatiota joulupöytään Hätälän kalatuotteilla

Joulupöydän kruunaavat Hätälän kalatuotteet. Perinteinen joulupöydän herkku lipeäkala on monipuolinen ja helppokäyttöinen kalaruokien raaka-aine. Miedon makunsa ansiosta se taipuu monenlaisten aromien seuraksi, sekä arkeen että juhlaan. Muista myös Hätälän Graavi- ja Kylmäsavulohisiivut, joista syntyy esimerkiksi maittava graavilohi-mätipiirakka.

hatala-lipeakalan-valmistus-hires_web

Lipeäkala perinteiseen tapaan

Raaka-aineet:

1-1,5 kg Hätälän lipeäkalaa
200g pekonia
perunoita
herneitä
suolaa, mauste- tai valkopippuria
Valkokastike:
25g voita
25g vehnäjauhoja (n 1/2 dl)
1/2 l maitoa

Lipeäkalan valmistus:
Katso Hätälän Lipeäkalan valmistus nyt videolta

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan. Käytä paistomittaria: lipeäkala on kypsää, kun sen lämpötila on 70 °C. Kaada kypsästä kalasta vuokaan kerääntynyt liemi pois.
Valkokastikkeen valmistus: Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja maito. Sekoita kastike tasaiseksi, anna kiehua hiljalleen jatkuvasti sekoittaen noin 5 minuuttia kunnes kastike saostuu. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Keitä perunat ja herneet. Paista pekoni rapasakaksi pannulla.

Mukava tietää:
Ennen vanhaan lipeäkalaa syötiin pitkin vuotta. Ruotsin Skoonessa on monissa kodeissa säilynyt tapa syödä lipeäkalaa myös Martin päivänä, pyhäinpäivänä ja pääsiäisenä. Myös muualla Ruotsissa ja Norjassa lipeäkalakausi jatkuu pyhäinpäivästä pitkälle uuden vuoden puolelle. Meilläkin yhä useammat ovat huomanneet, että lipeäkala on erinomaista ruokaa, jota voi tarjota muulloinkin kuin vain jouluna

 

graavilohi-mätipiirakka

Graavilohi-mätipiirakka

Raaka-aineet

Taikina:

2½ dl Leipäjauhosekoitusta, esim. sämpyläjauhoseosta
100 g Voita
½ tl Suolaa
1½-2 tl Kylmää vettä

Täyte:

100 g Kirjolohen tai siian mätiä
2 dl Kermaa
½ kpl Sitruunan mehua
3 kpl Kananmunaa
1 tl Sinappia
100 g Graavia kalaa siivutettuna
Tilliä
Valkopippuria

Ohjeet:
Nypi huoneen lämpöinen voi jauhojen ja suolan joukkoon sekä lisää vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja painele pyöreään noin 25 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Esipaista piirakkapohjaa noin 10 minuuttia 200 asteessa.

Sekoita pohjan paiston aikana täyte, johon tulee mäti, kerma, sinappi, kananmunat, sitruunamehu. Kun pohja on kypsynyt, kaada seos vuokaan ja levittele graavikala viipaleet pinnalle. Paista edeleen noin 15 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Anna jäähtyä ja leikkaa piirakasta annospaloja ja tarjoile raikkaan vihreä salaatin kera, huoneen lämpöisenä tai uunissa hieman lämmitettynä

Mukava tietää:
Graavilohi-mätipiirakka toimii ilman mätiäkin, mutta mädit tuovat graavilohipiirakalle maun lisäksi arvokkuuta juhlapöytään.