Kylmäsen hirvikausi

Kylmäsellä hirvenmetsästyksestä käynnistyy syksyn ensimmäinen sesonki. Hirvenlihaa ostetaan suoraan metsästäjiltä Rantsilassa ja Sodankylässä. Kaadetut hirvet tuodaan teurastamolle, jossa suoritetaan loppuunteurastus ja lihantarkastus. Sitten lihat käsitellään ja pakataan jalostuslaitoksessa kauppakuntoisiksi, jotta myyntiin tuleva liha on mahdollisimman tuoretta ja säilyy hyvin kaupoissa, ravintoloissa ja edelleen kuluttajilla. Riistakauden aikana hirveä on saatavana laaja valikoima niin tuoreena, pakasteena kuin jalostettuina tuotteina.

Kylmänen on jo vuosikymmenien ajan jalostanut hirvenlihaa. Rahtipalvaamossa Kylmänen valmistaa metsästäjille jalosteita myös heidän omaan käyttöönsä. Suosituimmat tuotteet ovat hirven lämminsavupaisti, hirvisäilyke ja erilaiset hirvimakkarat. Hirvenliha kuuluu olennaisena osana suomalaiseen ruokapöytään. Se on merkittävin riistaeläimemme, jonka puhdas ja vähärasvainen liha on todellista lähiruokaa. Suosituimpia hirviruokia ovat muun muassa hirvikäristys ja uunipaisti.

 

 

 

3077 hirvikaristys lautasella_web

Kylmäsen Hirvikäristys

Raaka-aineet
 • 500 g käristyslihaa
 • 50 g voita
 • 1 sipuli
 • 2 tl suolaa
 • pippuria
 • 2-3 dl vettä

Sulata voi pannulla ja kuullota sipuli. Lisää käristyslihaa vähän kerrallaan ja ruskista kevyesti. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Kaada joukkoon vesi. Anna kiehua hiljalleen 20 minuuttia. Tarjoa perunamuusin, puolukkahillon ja suolakurkun kanssa. Koristele persiljalla.

 

Kylmäsen Hirvipihvit

3012 Hirven jauhelihapihvi lautasella_web

 

Raaka-aineet
 • 400 g hirvijauhelihaa
 • 1 dl vettä
 • 1 dl kuohukermaa
 • 1 muna
 • suolaa
 • mustapippuria
 • 1 tl meiramia
 • 0,5 tl maustepippuria
 • 0,5 tl mustapippuria
 • 2 rkl voita paistamiseen

Sulata jauheliha. Sekoita jauheliha, vesi, kuohukerma, mausteet ja muna kulhossa. Anna turvota muutama minuutti. Muotoile pihvit ja ruskista voissa, paista pannulla tai laita pihvit leivinpaperin päälle pellille ja paista uunissa n. 20 minuuttia 180 asteessa. Tarjoile lohkoperunoiden, kastikkeen ja vihannesten kanssa.

 

Teksti & kuvat: Kylmäsen väki

kylmanen_logo_w300