Syyskeittiön herkut Hätälästä

Syyskuussa illat alkavat pimentyä ja ilmat viilentyä, ja ruska hehkuu pian täydessä väriloistossaan. Kotikeittiössä kokkaillaan herkkuja syksyn sadosta, kuten kurpitsasta, joka saa seurakseen salaattiin aromikasta savulohta. Ja mikä sopisikaan paremmin viilenevään vuodenaikaan kuin täyteläinen pataruoka – savulohesta sekin. Herkullista syksyä toivottaa Hätälän väki.

Vinegretti

  • 3 rkl limen mehua
  • 1 rkl vaaleaa balsamico
  • etikkaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 tl sokeria
  • suolaa
Valmistusohje:

Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään. Vinegrettiä voi valmistaa isomman erän kerralla ja säilyttää sitä pullossa, josta sitä on helppo annostella salaatteihin.

 kurpitsa-savulohisalaatti_web

Kurpitsa-savulohisalaatti

  • 300 g myskikurpitsaa kuutioituna
  • 2 kpl punasipulia lohkoina
  • 3 rkl ruokaöljyä suolaa ja mustapippuria
  • 1 pss rucolaa
  • 250 g Hätälän savu- tai loimulohta
  • 100 g sokerihernettä
  • 1 kpl keltainen paprika
  • 3 rkl pinjan siemeniä
Valmistusohje:
  1. Sekoita sipulilohkot ja kuutioitu kurpitsa ja sekoita yhdessä suola, pippurin ja öljyn kanssa
  2. Kypsennä uunivuoassa, uunissa 250 astetta 20-30 minuuttia kunnes juurekset ovat kypsiä. Anna juuresten jäähtyä.
  3. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Suikaloi sokeriherne ja paprika sekä paloittele lohi.
  4. Kokoa salaatti asettamalla ensin rucola laakean vadin pohjalle, jonka jälkeen paahdetut juurekset sekä sokeriherne ja paprika.
  5. Lisää lopuksi lohi ja ripottele pullosta hieman limekastiketta. Tarjoile loppu kastike erikseen.

 

Savulohipata

savulohipata_web

Raaka-aineet:
  • 250 g Hätälän savulohta paloiteltuna
  • 300 g Hätälän Lohisuikale (pehmeän pippurinen, kermainen, hunajainen, maustamaton)
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 1 kpl fenkolia suikaloituna
  • 1 kpl paprikaa suikaloituna
  • 1 kpl punainen chilipaprika kuutioituna
  • 1 dl purjosipulia viipaleina
  • 500 g perunoita kuutioituna
Valmistusohje:
  1. Kypsennä perunakuutiot suolalla maustetussa vedessä melkein kypsäksi. Jäähdytä kylmällä vedellä ja valuta.
  2. Kuullota reilun kokoisessa kattilassa öljyssä fenkoli, paprika, purjosipuli ja chili.
  3. Lisää joukkoon peruna, kalat, karritahna, tuorejuusto ja ruokakerma.
  4. Sekoita seos tasaiseksi. Voit käyttää myös valmista perunapakastepussia. Vähennä tällöin ruokakerman määrä yhteen desilitraan.
  5. Kypsennä uunissa 180 asteessa noin 30 minuuttia.

Teksti: Hätälä

Kuvat: Merja Ruotsalainen

hatala_logo_pohjoisenrehtiakalaa