Meri-Lapin karitsaa kotikokin tapaan

Meri-Lapin karitsaa loihdit monenlaista ruokaa arkeen ja juhlaan

lihapullat 3

 

 

 

Karitsanjauheliha varteenotettava vaihtoehto, taipuu moneksi kun rohkeasti kokeilee uusia ja muuntaa perinteisiä jauhelihareseptejä meiltä ja muualta. Miltä maistuu Sinun jauheliha ala carte annoksesi? Oletko maistellut Lammaskukkoa, jonka täytteenä on karitsanjauhelihaa, pekonia ja juureksia?

Maustatko jauheliharuokasi suolalla ja pippurilla? Kokeile ennakkoluulottomasti pikkuhiljaa totutellen muitakin mausteita esimerkiksi yrttejä joista erikoisesti lampaalle sopivat voimakkaat rosmariini ja timjami. Voit myös valmistaa oman nelimausteseoksesi jonka aineosina käytät mauste- ja valkopippuria, muskottipähkinää ja neilikkaa. Se  sopii muuten mitä parhaiten mureketaikinan mausteeksi.

Joskus voi perinteisen jatkeaineen, korppujauhon jättää suosiolla sivuun ja lisätä jauhelihan joukkoon runsaasti kuullotettua sipulia ja lisäksi pienen määrän sauvasekoittimella hienoksi soseeksi ajettua liotettua rusinaa.  Se antaa makuun mukavaa pehmeyttä ja pyöreyttä.

 

Meri Lapin Karitsaa kotikokin tapaan

400 g karitsanjauhelihaa
100 – 150 g hienonnettua, kuullotettua sipulia
(valkosipulia)
basilikaa
nelimausteseosta tai pippuria
suolaa
(vajaa dl  hienonnettua rusinasosetta)
1 dl  kermaa
2  kananmunaa

Sekoita jauhelihataikina. Muotoile taikina haluamaasi muotoon paistamista varten , murekkeeksi, kääryleiksi, pihveiksi, pulliksi tai vaikka leikkeiksi.

Jos päätät tarjota mureketta täytä se vaiheeksi värikkäillä kasviksilla, sienillä, paprikalla. Ripottele täytteelle ennen käärimistä hieman juustoraastetta. Se sitoo täytteen ja hieno mureke säilyy viipaloitaessa hajoamatta.

Murekemassasta valmistuu myös pinnalta rapeita herkkuja. Muotoile ohuehkoja, laakeita leikkeitä työlaudalla korppujauhojen päällä. Paista leikkeet pannulla öljyssä kullanruskeaksi. Tarjoa välittömästi paistamisen jälkeen. Leikkeen päälle koristeeksi sopii sitruunalohko josta voit puristaa raikasta mehua leikkeelle korostamaan karitsanlihan  makua ja aromia

mureketanko2

 

 

 

 

 

 

 

Lampuritytön paistos

Valmista aromikas, tomaatilla ja valkosipulilla maustettu karitsajauhelihakastike ja yrteillä ryyditetty perunasose. ( ohjeet alla)

Paistoksen kokoaminen uunivuokaan:

Kaada sakeahko karitsajauhelihakastike vuoan pohjalle. Lisää maustettu yrttiperunasose kastikkeen päälle ja tasoita pinta. Paista kohtalaisessa uuninlämmössä (n. 175 C ) kunnes pinta on saanut vaalean ruskean värin ( n.30 min.). Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

 

Karitsajauhelihakastike

400 g karitsajauhelihaa
150 g  hienonnettua sipulia
20g tuoretta, hienonnettua valkosipulia
mustapippuria ja laakerinlehtiä ( ripaus chiliä)
basilikaa, timjamia, rosmariinia
200 g tomaattimurskaa ja tomaattisosetta
suolaa
vettä

 

Ruskista jauheliha kevyesti, lisää sipuli ja valkosipuli, sekoita ja hauduta hetki kunnes sipulit  kuultuvat.

Lisää muut mausteet, tomaattimurska ja vettä sen verran että ainekset peittyvät. Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä noin 15 min. Tarkista maku ja suola ennen käyttöä. Kastike on täyteläistä ja tomaattisen punaista.

Halutessasi voi käyttää kastikkeeseen lisäraaka-aineita kuten pieniksi kuutioituja rouhittuja juureksia: selleriä, palsternakka, porkkanaa ja hauduttaa kastiketta pitkään. Tuloksena herkullinen kastike joka sopii moneen käyttötarkoitukseen vaikka pastan kastikkeeksi, lasagneen, uuniperunalle….

 

Yrteillä ryyditetty perunasose

1 kg  perunoita soseutettuja perunoita
50 g voita ja rypsi- tai oliiviöljyä
1-2 dl  perunoiden keitinlientä
50 g juustoraastetta
hienonnettua tuoretta persiljaa ja ruohosipulia
suolaa ja ripaus valkopippuria

 

Sekoita soseutettujen perunoiden joukkoon öljy ja / tai voi mausteet, neste ja juustoraaste. Tarkista maku ennen käyttöä. Perunasoseessa tuoksuu kesäinen niitty.


Ronka_logo_w150