Nimeään herkullisempi Hätälän Lipeäkala

Perinteinen joulupöydän herkku lipeäkala on monipuolinen ja helppokäyttöinen kalaruokien raaka-aine. Miedon makunsa ansiosta se taipuu monenlaisten aromien seuraksi, sekä arkeen että juhlaan. Kokeile vaikka reseptiämme, jossa lipeäkalan lisukkeena on mehevä ja mukavasti lämmittävä tomaattisalsa — ja katso lisää Hätälän väen herkullisia lipeäkalaideoita osoitteesta hätälä.fi.

hatala-lipeakalan-valmistus-hires_web

Lipeäkala perinteiseen tapaan

Raaka-aineet

1-1,5 kg Hätälän Lipeäkalaa
200 g pekonia
perunoita
herneitä
suolaa, mauste- tai valkopippuria

Valkokastike:

25 g voita
25 g vehnäjauhoja (n.1/2 dl)
1/2 l maitoa

Lipeäkalan valmistus:

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan. Käytä paistomittaria: lipeäkala on kypsää, kun sen lämpötila on 70 °C. Kaada kypsästä kalasta vuokaan kerääntynyt liemi pois.

Valkokastikkeen valmistus: Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja maito. Sekoita kastike tasaiseksi, anna kiehua hiljalleen jatkuvasti sekoittaen noin 5 minuuttia kunnes kastike saostuu. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Keitä perunat ja herneet. Paista pekoni rapasakaksi pannulla.

Lipeäkalaa ja tomaattisalsaa

Lipeäkala tomaattisalsalla

Raaka-aineet

1 kg – 1,5 kg Hätälän lipeäkalaa
2 valkosipulinkynttä siivutettuna
1/2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
1/2 tl kuivattua timjamia
4 tomaattia kuutioituna
1-2 tl tomaattipyrettä
1 dl kasvislientä
muutama tippa vihreää tabascoa
suolaa ja sokeria

Valmistus:

Valmista lipeäkala uunissa. Valmista salsa kalan kypsyessä: Kuullota valkosipulit öljyssä. Lisää sekaan sipuli ja timjami. Kuullota vielä muutama minuutti. Lisää tomaattikuutiot, tomaattipyre, kasvisliemi ja tabasco. Keitä 3-4min. Sekoita ja lisää aavistus sokeria ja suolaa maun mukaan.

Nosta lipeäkala lämmitetylle lautaselle, mausta suolalla ja vastajauhetulla pippurilla. Lusikoi päälle salsaa. Lisukkeeksi sopivat proteiinipitoiset pavut ja kukkakaali.

Tiestitkö tämän Hätälän Lipeäkalasta?

Lipeäkala on keskiajalta periytyvä kalaruoka, joka nykyisin tunnetaan erityisesti joulunajan herkkuna. Hätälän Lipeäkalan raaka-aineena käytetään turskansukuista molvaa, joka kalastetaan Koillis-Atlantilta. WWF:n suositusten mukaisesti Hätälä käyttää ainoastaan ainoastaan pitkäsiimalla koukkupyydettyä molvaa.

 

Teksti: Hätälä

Kuvat: Merja Ruotsalainen

hatala_logo_pohjoisenrehtiakalaa