Ahventa kahdella tapaa

Suomen kansalliskala ahven on lähiruokaa parhaimmillaan. Näillä vinkeillä et voi epäonnistua ahvenen paistamisessa!

kale_vihiluodon_kala_ahventa_2

KUVA: Vihiluodon kala

Paistetut ahvenfileet

Varaa ahvenfileitä 150-250 g ruokailijaa kohden. Pienimmistä fileistä ei välttämättä tarvitse poistaa pystyruotoja ollenkaan, mutta varsinkin isommista ruotorivistö kannattaa poistaa. Tunnet ruodot sivelemällä filettä sormella. Tee viillot ruotorivistön molemmin puolin ja poista v-mallinen siivu fileestä.

Ahvenfileet ovat herkullisia sellaisenaan paistettuna tai leivitettynä. Leivitykseen sopii ruis- tai korppujauhot. Makua ja rapeutta antavat jauhojen joukkoon sekoitetut seesaminsiemenet.

Kuumenna runsaasti voita pannulla vaaleanruskeaksi. Alenna hieman lämpöä ja paista fileitä noin 2 minuuttia molemmin puolin. Käännä fileet vain kerran paiston aikana, niin saat niihin kauniin paistopinnan ja ne pysyvät paremmin koossa. Kun fileiden reuna muuttuu valkoiseksi, on aika kääntää fileet. Lisää paistamisen jälkeen suolaa maun mukaan. Halutessasi fileitä voi maustaa myös pippurilla ja sitruunalla.

Ahvenfileiden paistaminen on niin nopeaa, että lisukkeet kannattaa tehdä valmiiksi jo ennen fileiden paistamista. Perinteisiä lisukkeita paistetuille ahvenfileille ovat perunamuusi tai keitetyt perunat voilla ja tillillä. Jos annoksen haluaa kruunata kastikkeella, siihen sopii esimerkiksi sipulivoikastike tai Vihiluodon Kalan Helasen herkku-majoneesisalaatti.

Grillattu kokonainen ahven

kale_vihiluodon_kala_ahventa_3

KUVA: Vihiluodon kala

Ahven on erinomaista myös grillattuna tai nuotiolla paistettuna. Tällöin se on paras valmistaa kokonaisena, sillä nahka suojaa vähärasvaista ahventa kuivumasta ja pitää kaikki maut kalan sisällä. Tämä on helppo tapa valmistaa esimerkiksi mökillä itse kalastetut ahvenet. Kokonaista ahventa saa myös silloin tällöin kalatiskiltä.

Peratun kokonaisen ahvenen voi suolata joko ripottelemalla karkeaa merisuolaa ahvenen sisään tai suolaamalla ahvenia suolavedessä yön yli. Suolavedessä suolaus takaa tasaisemman lopputuloksen. Sopiva suhde suolavedelle on 250g-500g merisuolaa sekoitettuna viiteen litraan vettä.

Grillaa suolatut ahvenet kypsäksi grillissä tai nuotiolla välillä ahvenia käännellen. Paistoaika on noin 5 minuuttia puolelta. Paistoaika vaihtelee ahvenen koosta ja grillin lämmöstä riippuen. Grillatusta ahvenesta nahka irtoaa helposti sormin veitseä apuna käyttäen.