Nimeään herkullisempi Lipeäkala – uskallatko kokeilla?

hatala_lipekalaconfit

Tänä jouluna kannattaa unohtaa kaikki, minkä luulit tietäväsi lipeäkalasta! Perinteinen joulupöydän herkku on nimittäin monipuolinen ja helppokäyttöinen kalaruokien raaka-aine. Miedon makunsa ansiosta se taipuu monenlaisten aromien seuraksi. Valitse siis lipeäkalareseptisi ja lähde eksoottisen mausteiselle makumatkalle, loihdi à la carte -tason illallinen tai nauti hyvästä arkiruuasta. Lipeäkala sopii erinomaisesti myös terveystietoisen kalaruuan ystävän lautaselle: lipeäkalan rasvaprosentti on vain 0,8 eikä se sisällä lainkaan hiilihydraatteja.

Uunissa helposti herkullista

Perinteisen lipeäkalan joulupöytään valmistat näin: Varaa lipeäkalaa 300–500 g/annos. Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan ilman kantta ja vuoka 175-asteiseen uuniin. Käytä paistomittaria: lipeäkala on kypsää, kun sen lämpötila on 70 °C. Lisää suolaa kypsennyksen jälkeen oman maun mukaan noin 2 tl kalakiloa kohti. Jouluinen lipeäkala on tapana tarjoilla keitettyjen perunoiden, valkokastikkeen ja herneiden kera.

Hätälän väki suosittelee valmistamaan lipeäkalan aina uunissa. Katso video, kuinka se tapahtuu:

Modernimpien kalaruokien ystävien kannattaa kokeilla jo ennen joulua vaikka tätä Hätälän Mikko-kokin loihtimaa reseptiä:

Lipeäkalaconfit ja pinaattiperunasose

4 annosta

Kauppalistaan:

Pakkaus Hätälän Lipeäkalaa
Oliiviöljyä
Valkosipulia
Laakerinlehteä
Suolaa, mustapippuria myllystä
Sitruunan kuorta raastettuna
Soseperunaa
Kulutusmaitoa
Suolaa
Muskottia jauhettuna
Voita
Tuoreita pinaatin lehtiä

Valmistusohje:

Aloita valmistus asettamalla uunin lämpötilaksi 175 °C. Lado noin 200 g painavat lipeäkalapalat uuninkestävään vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Murskaa kokonaiset valkosipulin kynnet veitsen alla, jotta niistä irtoaa kuumennettaessa makua. Lisää vuokaan murskatut valkosipulin kynnet ja laakerinlehti ja kaada lopuksi vuokaan oliiviöljyä niin, että lipeäkalapalat ovat puoliksi peittyneet. Ripottele lopuksi raastettu sitruunan kuori tasaisesti kalapalojen päälle. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä kalaa uunissa noin 40 minuuttia. Lipeäkala on kypsää, kun sen lämpötila on 70 °C.

Keitä jauhoiset perunat kuorineen reilusti kypsäksi, halkaise perunat ja kaavi lusikalla sisusta takaisin kattilaan. Lisää joukkoon erikseen kuumennettu kulutusmaito ja huoneenlämpöinen voi, sekä suola ja muskotti. Sekoita haarukalla tasaiseksi ja lisää tarvittaessa kuumaa maitoa. Viimeistele sose lisäämällä tuore pinaatti.

Aseta pinaattiperunasose lautaselle ja uunissa haudutettu lipeäkala sen päälle. Nosta lusikalla uunivuoasta lopuksi maustunutta oliiviöljyä kastikkeeksi. Koristele annos kuumalla, kuivalla pannulla paistetulla sitruunaviipaleella.

hatala_joulupoyta

Hätälän valikoimasta löydät myös muut jouluiset kalaherkut, jotka kruunaavat juhlapöydän. Tutustu valikoimaan tarkemmin.