Joulupöydän perinneherkku – Vihiluodon kylmäsavulohi

vihiluodonkala_kylmissiivut

Kaverit joskus vitsailevat, että olisin syntynyt lohilaatikkoon. No, se ei aivan pidä paikkaansa, mutta kyllä perheyritykseen liittyviä kalamuistoja löytyy yli 20 vuoden takaa. Kun olin pikkutyttö, muistan kuinka Vihiluodon kylmäsavulohi oli varsinkin joulun aikaan kysyttyä tavaraa. Äitiä huoletti, että kerkeääkö iskä myydä kaiken kylmäsavulohen joulun alla niin ettei sitä riitä omaan joulupöytään ja sukulaisille vietäväksi.

vihiluodonkala_lohi

Vihiluodon Kalan kylmäsavulohi on perinteinen jouluherkku, joka valmistetaan alusta loppuun käsityönä samalla tavalla kuten on satoja vuosia tehty. Lohi fileoidaan käsin, ja ruodot fileestä nypitään käsin. Ruodoton lohifile suolataan kuten graavikala merisuolalla. Suolattu file savustetaan hailuotolaisella leppälastulla. Perinteisen puupurusavustuksen tilalle tullutta nestesavustusta ei Vihiluodon Kalalla käytetä. Kylmäsavulohen savustus kestää kokonaisen päivän, kun fileitä savustetaan lempeästi noin 30 asteisessa savu-uunissa. Täydelliseen lopputulokseen päästään siivuttamalla kylmäsavulohisiivut käsin. Kalan mausta, tuoksusta ja rakenteesta tunnistaa aidosti leppäsavustetun, käsityönä valmistetun kylmäsavulohen.

– Heidi Vihiluodosta

www.vihiluodonkala.fi