Pohjoissuomalaista paistia ja maksapateeta talven juhliin
Sisältä vaaleanpunainen, murea naudan paisti on herkullinen ja näyttävä valinta talven juhlapöytään. Paisti sopii itsenäisyyspäivän illallisille tai vaikkapa joulupöytään vaihtoehdoksi kinkulle. Lisukkeet voi valita ruokailijoiden makujen mukaan. Paistin kanssa sopivat niin perunamuussi kuin ruskea kastike. Tai, kuten Viskaalin ohjeessa, uunijuurekset ja kylmä piparjuurikastike.
Alkupalaksi voi tarjota Viskaalin puolukkaista tai katajanmarjaista maksapateeta. Ruisleivän päällä tietysti!
Naudan paisti Viskaalin tapaan
6 henkilölle
1,5 – 2 kg:n Viskaalin naudan Joulupaisti
1 kg porkkanaa, selleriä, lanttua kuutioiksi paloiteltuna
ruokaöljyä
2 cm tuoretta piparjuurta raastettuna
200 g maustamatonta jugurttia
suolaa
mustapippuria
Nosta paisti huoneenlämpöön noin 1,5 tuntia ennen paistamista. Laita lihalämpömittari paistiin ja paista ensin 200-asteisessa uunissa ensin puoli tuntia, sitten 120 asteessa, kunnes mittari näyttää 55 astetta (jos haluat sisältä mehevän punertavan paistin) tai 75, jos haluat paistista kunnolla kypsän. Anna paistin vetäytyä foliossa noin puoli tuntia ennen tarjoamista.
Pyöräytä kuutioidut juurekset öljyssä ja paahda noin 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Mausta suolalla.
Sekoita raastettu piparjuuri, maustamaton jugurtti ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Nauti hyvässä seurassa.
KUVAT: Joonas Hämäläinen/Viskaalin