Kylmänen – parasta pöytään!
Pohjoisessa poro kuuluu perinteisesti juhlapöytään, olipa sitten kyse perhejuhlista tai vuosittaisista ruokasesongeista. Lisäksi Kylmäsen poropaistista loihdit mainioita alkupaloja pääsiäisen juhlapöytään.
Kylmäsen perinteinen poropiirakka
Taikina
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl suolaa
- 225 g kylmää voita
- 1 1/4 dl jääkylmää vettä
Täyte
- 3 dl pitkäjyväistä riisiä (raakaa)
- 2 rkl voita
- 1 tuore punasipuli pilkottuna
- 200 g tuoretta purjoa pilkottuna
- 1 tl mustapippuria
- 360 g Kylmäsen 120 g kylmäsavupororouhetta
- 80 g Kylmäsen aitoa poronpaistiviipaletta silputtuna
- 2 dl kuohukermaa
- 3 keitettyä munaa paloiteltuna
- 3 raakaa munaa
Voiteluun
- 1 muna
Valmistusohje
Taikina
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Nypi joukkoon 125 g voita. Lisää jääkylmä vesi ja sekoita tasaiseksi.
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Viipaloi loput voista taikinalevyn keskelle ohuiksi lastuiksi. Käännä taikinan reunat ylös siten, että voi jää piiloon. Kauli taikinalevy suuremmaksi. Taita taikina kolmeen osaan ja kauli taikinalevy jälleen suuremmaksi. Toista viimeisin. Tämän jälkeen kääri taikina muovikelmuun ja nosta jääkaappiin 1-2 tunniksi.
Täyte
Keitä riisi kypsäksi. Jäähdytä riisi. Kuullota pilkottu punasipuli ja purjo voissa ja mausta pippurilla. Yhdistä riisi, sipuli-purjoseos ja muut täyteainekset keskenään. Sekoita varovasti, jotta riisi pysyy ehjänä.
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli puolet taikinasta noin 20 cm x 30 cm kokoiseksi levyksi leivinpaperille. Levitä savuporotäyte tiiviiksi kerrokseksi taikinan päälle. Kauli lopusta taikinasta hieman ensimmäistä suurempi levy, ja nosta se täytteen päälle. Sulje reunat huolellisesti käsin tai haarukalla. Voitele piirakka ja pistele taikinankansi haarukalla. Paista 200-asteessa uunin keskiosassa noin 30-40 minuuttia.