OSAO Ovi tarjoaa palkittua uraohjausta

OSAO Oven nykyisin käyttämä uraohjausalusta pokkasi ykkössijan The FUTURE Time Traveller -kilpailussa. Vuorovaikutteisuudestaan kiitosta saanut järjestelmä palvelee saavutettavasti kaikkia tulevaisuuttaan suunnittelevia.

OSAO Ovi -hakijapalvelun nykyisin operoima OpinTori pokkasi ykkössijan The FUTURE Time Traveller -kilpailussa. Erityistä kiitosta OpinTorin ohjaus- ja neuvontapalvelut sai vuorovaikutteisuudestaan.

The FUTURE Time Traveller -kilpailussa haettiin innovatiivisia uraohjausmenetelmiä ja haluttiin jakaa hyviä käytänteitä liittyen erilaisiin ohjauksen työkaluihin ja menetelmiin. OSAOn, OAKK:n, Ammattiopisto Luovin ja PSK-Aikuisopiston verkostona alun perin toteuttama OpinTori vei voiton FUTURE-verkoston ulkopuolisten maiden sarjassa.

OSAO Oven käyttöön vaiheittain siirretty OpinTorin alusta löytyy uudesta osoitteesta uralle.osao.fi. Alustan digiohjauspalvelu yhdistettynä henkilökohtaiseen kontaktiin kerää asiakkailta jatkuvasti kiitosta, ja sitä kehuttiin myös kilpailussa.

”Järjestelmän hienous on siinä, että digitaalisuus on viety hyvin pitkälle, mutta myös henkilökohtainen kontakti ohjaajaan mahdollistetaan eri kanavia pitkin”, sanoo OSAO Oven opinto-ohjaaja Tea Remahl, joka toimi Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman OpinTorin digiloikka -hankkeen projektipäällikkönä.

”Tämä on tuonut uraohjauspalvelun paljon saavutettavammaksi eri kohderyhmille. Olemme saaneet esimerkiksi chatillä madallettua yhteydenoton kynnystä. Asiakkaalle on myös yleensä iloinen yllätys, että chatissämme palveleekin oikea ihminen!”

”Niin monet ovat löytäneet Oven chatin varmaan siksi, että ihmiset ovat nykyaikana tottuneet käyttämään chattejä erilaisien organisaatioiden palvelujen kanssa. Chat on hirveän helppo ja turvallinen kanava laittaa kysymys verrattuna siihen, että etsisi puhelinnumeron tai odottaisi sähköpostiin vastausta”, kertoo OSAO Oven opinto-ohjaaja Tea Remahl. (Kuva: Jouni Ylisuutari)

Saavutettavuutta maailmanluokan järjestelmällä

OSAO Oven digiohjaus palvelee myös monia muita kuin peruskoulunsa päättäviä ja OSAOn opiskelijoita. Työttömien työnhakijoiden ja ohjauksen ammattilaisten lisäksi Oven palvelut ovat hyvin saavutettavissa esimerkiksi työssäkäyville henkilöille.

”Digiohjaus on helposti saavutettavaa asuinpaikasta tai työmarkkinatilanteesta riippumatta. Nyt, kun olemme saaneet uralle.osao.fi-sivuston käyttöön, on palvelu myös aidommin ympärivuorokautista help center -palvelun ansiosta”, Remahl selittää.

”Digiohjauksessa käyttämämme Zendesk on maailman käytetyin järjestelmä. Sitä käyttävät monet verkkokaupat, mutta me otimme järjestelmän aivan uudenlaiseen käyttöön. Saamme myös koko ajan asiakaspalautetta, ja laatua ja asiakastyytyväisyyttä valvotaan meillä jatkuvasti. Jos katsotaan viimeisen 30 päivän tietoja, on asiakastyytyväisyysprosentti 92!”

Digiohjaus ja henkilökohtainen palvelu elävät rinnakkain

Tyypilliseen OSAO Oven ohjaajan työpäivään kuuluu parikymmentä asiakaskohtaamista eri kanavissa. Paitsi koulutuksista ja niihin hakeutumisesta, myös muista asioista tulee kysymyksiä etenkin chatin kautta.

”Kohta tässä ollaan jos jonkin alan asiantuntijoita! Asiakkaille etsitään tietoa vaikka mistä, ja kysytään myös kaverilta. Meillä korostuu tiimityö: kaverin apua tarvitaan ja yhdessä ratkotaan asioita”, Tea Remahl kertoo.

OSAO Oven digitaalisuuden yksi tärkeimpiä puolia on mahdollinen anonyymius, joka varmasti osaltaan madaltaa kynnystä kysyä mitä moninaisimpia kysymyksiä.

”Tietoturva-asiat ovat niitä, jotka useimmiten lyövät tämänkaltaisissa hankkeissa kapuloita rattaisiin. Tietenkin ratkaistavana on myös kysymys ohjauksen perimmäisen idean eli kohtaamisen ja yhteisymmärryksen sekä digitaalisten palveluiden suhteesta. Digiohjauksella voidaan saavuttaa monia etuja, mutta uskon edelleen myös henkilökohtaisen kasvokkaisen ohjauksen voimaan!” Remahl sanoo.

OSAO Ovi palvelee tavallisesti asiakkaita kasvokkain BusinessAsemalla Oulun keskustassa. Koronaviruksen aiheuttaman erityistilanteen aikana saman pöydän ääreen istuminen ei onnistu, mutta monipuoliset digitaaliset palvelut pitävät ohjaustoiminnan normaalisti käynnissä. (Kuva: Jouni Ylisuutari)

Etänä tapahtuva digiohjaus on juuri nyt erityisen ajankohtaista koronaepidemian aikaan. Myös OSAO Oven palvelut ovat saatavilla vain etänä tällä hetkellä. Erikoistilanne korostaa työkalujen toimivuutta digiohjauksessa, ja myös OSAO Ovi haluaa kehittää ohjaustaan entisestään.

”Erilaisiin videopuheluihin tai kuvalliseen viestintään perustuvia ohjaustapoja ei ehkä ole täysimittaisesti vielä hyödynnetty, mutta voi olla, että tämä poikkeusaika lisää myös niiden käyttöä”, arvioi Remahl.

”Kaiken kaikkiaan meillä on jo nyt loistava konsepti, joka mahdollistaa sekä henkilökohtaisen ja kasvokkaisen palvelun että monikanavaiset digipalvelut myös esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Nämä voivat elää hienosti rinnakkain, ja loppujen lopuksi on kyse myös siitä, mitä asiakkaat haluavat.”

OSAO Ovi palvelee joka arkipäivä verkossa ja puhelimessa. Myöskään OSAO ei ole kiinni, eikä koulutus ole pysähtynyt – haku koulutuksiin jatkuu. Tarjolla on yli 100 mahdollisuutta uuteen ammattiin ja osaamisen kehittämiseen. Yrityksille tarjoamme räätälöityjä palveluita. Tutustu OSAOn koulutustarjontaan.

Teksti: Emilia Käsmä

OSAO

OSAO on Suomen johtava ammattiosaajien koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen.

Kehitämme ja tarjoamme koulutuspalveluja joustavasti. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. OSAOon on jatkuva haku ympäri vuoden.

OSAOlla on yli 3 000 työnantajakumppania ja 8 500 opiskelijaa. Mitattu opiskelijatyytyväisyys on 4,35/5.

Koulutuskuntayhtymän konserniin kuuluvat OSAOn koulutusyksiköt, OSAO Edu Oy ja Virpiniemen liikuntaopisto. OSAOn koulutusyksiköt sijaitsevat Oulussa, Haukiputaalla, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.

Tutustu OSAOn koulutustarjontaan >>