Kielitaitoa ja kokemusta Kaukovainiolta

Ronja Järvelä on iloinen, että haki opiskelemaan englanninkieliseen koulutukseen. Kehuja saavat niin opiskelukaverit kuin opettajat.

Kuva 1 kvronja

Ronja kehuu opintoihin kuuluvaa työssäoppimista, jota on yhteensä lähes puoli vuotta. Sen kautta hänkin sai osa-aikatöitä.

Kielitaito on valttia. Varsinkin jos työskentelee asiakaspalvelutyössä, jossa englantia pääsee käyttämään lähes päivittäin. Ronja Järvelä, 19, valmistui OSAOn Kaukovainion yksiköstä kansainvälisesti painottuneesta merkonomikoulutuksesta viime keväänä. Ronja haki jatko-opintoihin Oulun seudun ammattikorkeakouluun ja opiskelee nyt kansainvälistä liiketaloutta. Samalla hän työskentelee myyjänä urheiluliike XXL:ssä.

– En ollut varma yläasteella, että mihin haen sen jälkeen. Minulla on intohimo englannin kieleen ja sen kautta löysin kv-merkonomiopinnot. Tykkään käytännönläheisestä opiskelusta ja ajattelin, että se voisi olla työnantajan näkökulmastakin mielenkiintoinen vaihtoehto, Ronja kertoo.

Hän rohkaisee kaikkia hakemaan OSAOon vaikka oma kielitaito saattaisi arveluttaa. Hänelläkään ei ollut muuta taustaa kuin peruskoulun englanninopinnot. Ronjan aloittaessa osa opinnoista käytiin suomeksi ja osa englanniksi. Syksyllä 2017 alkavat opinnot käydään kokonaan englanniksi.

– Ryhmässämme oli kaiken ikäisiä opiskelijoita aina meistä juuri ysiltä tulleista kolmikymppisiin. Osa oli eri paikkakunnalta ja osa oli Suomeen ulkomailta muuttaneita. Se opetti entisestään tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja siinä pääsi hyvällä tavalla oman mukavuusalueensa ulkopuolelle, Ronja kertoo.

Ronja kehuu opintoihin kuuluvaa työssäoppimista, jota on yhteensä lähes puoli vuotta. Sen kautta hänkin sai osa-aikatöitä. Silti energiaa riittää niin opintoihin kuin työskentelyyn, koska molemmat ovat sellaisia joista hän tykkää. Kv-merkonomin opintoihin kuuluu myös IB-opintoja. Niitä Ronja kuvailee haastaviksi, mutta lukemalla hän sai kokeista hyvät arvosanat.

– Teimme English standard level ja Business and management -kokeet. Ne vastasivat sitä käsitystä mikä minulla on esimerkiksi ylioppilaskokeista. Koemateriaali oli laaja, satoja sivuja. Toisaalta niissä tuli paljon sellaisia asioita, jotka auttoivat kun hain ammattikorkeakouluun.

Opintojen aikana opiskelijat kävivät tutustumismatkalla Liverpoolissa sekä osallistuivat kansainvälisille harjoitusyritysmessuille Prahassa.

– Unelmani olisi työskennellä ihmisläheisissä töissä johtotehtävissä. Minua kiinnostaa myös työskentely ulkomailla, joten ehkä haen koulun kautta vaihto-opintoihin, Ronja kertoo.

OSAO tarjoaa uutena koulutusohjelmana kokonaan englanninkielisen asiakaspalvelun ja myynnin osaamisalan merkonomikoulutuksen. Koulutukseen haetaan suorahaulla.
Hakuaika on 21.2-14.3.2017. Lue lisää uudesta koulutuksesta.

Oulun seudun ammattiopiston Kaukovainion liiketalouden yksikössä on tarjolla kansainvälisen liiketalouden perustutkinnon lisäksi täysin suomenkielinen liiketalouden merkonomin tutkinto sekä datanomin tutkinto. Nuorten yhteishaku on 21.2. – 14.3.2017.

Oulun seudun ammattiopisto OSAO tarjoaa työelämäläheistä koulutusta Oulun seudulla ja Koillismaalla. OSAOssa opiskelee vuosittain noin 11 000 nuorta ja aikuista. OSAOn ylläpitäjä on Oulun seudun koulutuskuntayhtymä (Osekk).

osao_logo_transparent

Teksti: Saara Kärki, Kuva: Taneli Kärki, Video: Jouni Ylisuutari