Turistien täyttämä Napapiiri opettaa

Osao opiskelu ja yhteishaku

Pudasjärveläinen Ulla Särkelä viettää työssäoppimisjaksonsa vajaan sadan huskyn seurassa. Parasta ovat asiakkaat ja työn monipuolisuus.

Opiskelija Ulla Särkelä

Husky Parkissa työskentelevä Ulla karkottaa kylmän oikeanlaisella vaatetuksella ja tervehtii tulijoita iloisesti portilla.

Paukkuva –30 celsiusasteen pakkanen ei saa Ulla Särkelän hymyä hyytymään. Rovaniemellä Husky Parkissa työssäoppimisjaksoaan tekevä Ulla karkottaa kylmän sääolosuhteiden mukaisella vaatetuksella ja tervehtii tulijoita iloisesti heti portilla. OSAOn Pudasjärven yksikössä matkailualaa opiskeleva Ulla on pitänyt neljän viikon työssäoppimisjaksostaan paljon.

– Tehtävät ovat olleet monipuolisia. Olen erityisesti rohkaistunut puhumaan englantia ja saanut luottamusta taitoihini asiakaspalvelijana. Päiviin kuuluu monenlaisia töitä aina lipunmyynnistä husky-ajeluiden myymiseen ja ryhmien info-tilaisuuksien pitämiseen, Ulla summaa.

Lapista suoraan Espanjaan

Ulla kiinnostui matkailualasta heti peruskoulun jälkeen. Onneksi sitä pystyy opiskelemaan kotipaikkakunnalla OSAOn Pudasjärven yksikössä. Opinnot ovat olleet Ullasta mielenkiintoisia ja innostavia. Keväällä edessä häämöttää valmistuminen. Sitä ennen Ulla lähtee Lapin pakkasista etelän lämpöön.

– Viikon hengähdän ja sitten lennän Fuengirolaan Espanjaan tekemään matkailupalveluiden tuotteistamisen työssäoppimisjakson. OSAOn Pudasjärven yksikkö avustaa kansainvälisiin työssäoppimisjaksoon lähtijöitä. On hienoa, että tällainen mahdollisuus tarjoutui. Olen siellä kaksi kuukautta, Ulla kertoo.
Matkailualaa hän suosittelee sosiaalisille ja ulospäinsuuntautuneille henkilöille, jotka tulevat erilaisten ihmisten kanssa toimeen.

– Pidän siitä, kun voi tarjota ihmisille elämyksiä ja uusia kokemuksia. Täällä on ollut mukava työskennellä myös siksi, että pidän Rovaniemestä.

Laatu takaa menestyksen

Husky Parkin pitäjä Kristian Erkkilä pitää matkailualan työllisyystilannetta positiivisena. Pelot alan hiljenemisestä Venäjän matkailun hiipuessa ovat osoittautuneet turhiksi. Aasialaiset turistit ovat saapuneet Lappiin runsain joukoin. Husky Parkissa myytiin jo ennen joulukuuta kymmenkertainen määrä matkoja edellisvuoteen verrattuna.

– Toimialalla on paljon erilaisia yrityksiä. Toiset työskentelevät läpi vuoden ja panostavat toimintaan, kun taas toiset nousevat vain kauden ajaksi ja tuottavat palveluita edullisesti ja laadusta välittämättä. Se on kovin lyhytnäköistä, sillä jos kävijät eivät saa rahoilleen vastinetta, eivät he tule enää uudestaan, Erkkilä sanoo.

Pahimmassa tapauksessa käy kuten pelätään ja Norja vie Suomen Lapin paikan matkailukohteena. Erkkilän peräänkuuluttama laadukas tekeminen tuo myös pysyvyyttä, joka laittaa sanan hyvistä kokemuksista kiertämään ja turistit palaamaan.

Oulun seudun ammattiopiston Pudasjärven yksikössä on kevään yhteishaussa tarjolla matkailupalvelujen tuottajan lisäksi seuraavat tutkinnot: hevostenhoitaja, sahateollisuuden prosessinhoitaja, ratsastuksenohjaaja ja sähköasentaja. Nuorten yhteishaku on 23.2. – 15.3.2016.

Aikuisopiskelijat voivat suorittaa matkailupalvelujen tuottajan tutkinnon näyttötutkintona OSAOn Pudasjärven yksikössä. Koulutukseen on jatkuva haku.

Teksti: Saara Kärki, Kuva: Taneli Kärki, Video: Jouni Ylisuutari