Kaksoistutkinto vaatii kestävyyttä, mutta tarjoaa paljon hyötyjä

Lääketeknikoksi opiskelevat Maria Moilanen ja Iida Ojala ovat parhaillaan suorittamassa työpaikalla tapahtuvan opiskelun jaksoa ja valmistuvat kevään ylioppilaskirjoituksiin.


Pudasjärveltä Ouluun muuttaneet Maria ja Iida valitsivat OSAOn, sillä he halusivat opiskella lääketeknikoiksi. Tytöt suorittavat kaksoistutkinnon, eivätkä ole katuneet päätöstään.

Lääkealan kolmannen vuoden opiskelijoiden Maria Moilasen ja Iida Ojalan kevät on tekemistä täynnä. Molemmat nuoret naiset ovat juuri suorittamassa työpaikalla tapahtuvan opiskelun jaksoa apteekissa sekä valmistautuvat kevään ylioppilaskirjoituksiin. Aikaa ei jää paljon muulle tekemiselle. Edessä häämöttää kuitenkin kevään vaihtojakso Espanjassa.

– Lähdemme Espanjaan huhtikuun alussa ja olemme siellä kuukauden. Vähän jännittää, sillä en ole koskaan ollut aiemmin ulkomailla, Maria kertoo.

Kaksikko tekee ulkomaanjakson paikallisen, kansainvälisen sairaalan apteekissa. Oppimispaikka järjestyi OSAOn kautta. Aiempien vuosien opiskelijoiden kokemuksista on ollut valtava apu käytännön järjestelyitä tehdessä.

– Saamme koululta avustusrahan, mutta asunto ja matkat tulee hoitaa itse. Matkustaminen kiinnostaa ja tämän avulla pääsee vielä oman alan töihin, Iida jatkaa.

Niin Maria kuin Iida päättivät jo yläasteen lopussa, että he haluavat opiskella kaksoistutkinnon. Molemmat ovat olleet päätökseensä tyytyväisiä, vaikka se onkin vaatinut aikaa. Syksyllä he kirjoittivat englannin ja nyt edessä ovat äidinkielen, kemian ja pitkän matematiikan ylioppilaskokeet.

Maria: Ajattelin, etten halua pelkästään lukioon, mutta toisaalta mietin, että tylsistynkö ammattikoulussa. Siksi kaksoistutkinto oli itselle juuri oikea ratkaisu.

– Pidän siitä, että lukio- ja ammattiopintojaksot ovat olleet vuorotellen. Näin opiskelusta ei tule liian rankkaa. Meillä on ihan huippuopet, jotka tekevät opiskelusta vielä mielenkiintoisemman, Iida jatkaa.

Molemmat innostuivat lääkealasta yläasteen TET-jakson aikana. Siisti ja monipuolinen sisätyö tuntui kiinnostavalta.

– Tästä voi jatkaa opintoja farmaseutiksi ja proviisoriksi, joita olen myös miettinyt, Maria sanoo.

Molemmat ovat kotoisin Pudasjärveltä ja he muuttivat Ouluun opiskelemaan 16-vuotiaina. Vaikka muutto oli suuri muutos elämään, ovat he olleet tyytyväisiä valintaansa.

– Olemme voineet tehdä oman alan töitä myös vapaa-ajalla. Se on tosi iso etu, Iida kertoo.

– Viikonloppuja on oppinut arvostamaan, kun käy päivät oppimassa työpaikalla ja illat lukee kirjoituksiin, Iida sanoo.

OSAOssa lääkealan perustutkinto löytyy Kontinkankaan yksikön koulutustarjonnasta. Valmistuttuaan lääketeknikko voi työskennellä apteekeissa, lääketukuissa ja sairaala-apteekeissa. Apteekeissa lääketeknikon tehtäviin voi kuulua mm. apteekin tavarantilauksista ja -vastaanotoista huolehtiminen, tuote-esittelyiden somistaminen sekä asiakaspalvelu kassalla ja vapaan kaupan tuotteiden tuoteneuvonnassa.

Yhteishaku nuorille, jatkuva haku kaikille. Nuorten yhteishaku alkaa 20.2.2018.

Tutustu tarjontaan tästä >>

Oulun seudun ammattiopisto OSAO tarjoaa työelämäläheistä koulutusta Oulun seudulla ja Koillismaalla. OSAOssa opiskelee vuosittain noin 10 000 nuorta ja aikuista. OSAOn ylläpitäjä on Oulun seudun koulutuskuntayhtymä (Osekk).

osao_logo_transparent

Teksti: Saara Kärki
Kuva: Jouni Ylisuutari