Työpaikkaohjaaja sparraa ja motivoi opiskelijaa

Lintulammen asukasyhdistys on kouluttanut alle 20 vuodessa yli 600 henkilöä oppisopimuksella yhdessä OSAOn kanssa. Yhteiskunnallisesti vaikuttavaa työtä tekevä yhdistys valittiin vuonna 2017 vuoden oppisopimustyönantajaksi.

Sonja Kujasalo ja Tuija Pohjola ovat yhtä mieltä siitä, että työpaikkaohjaukseen panostaminen on tärkeää. Lintulammen asukasyhdistys on myös saanut paljon tunnustuksia tekemästään vaikuttavasta työstä.

”Asiakkaidemme, esimerkiksi vanhusten ja kehitysvammaisten, tarpeet ovat toiminnan lähtökohta. Ennakoimme, millaista osaamista ja millaisia palveluita tarvitaan. Siksi kouluttamamme ihmiset viedään valmistumisen jälkeen käsistä!” kertoo Lintulammen asukasyhdistys ry:n puheenjohtaja Tuija Pohjola.

Lintulammen asukasyhdistyksen parhaillaan käynnissä olevassa Yhdessä yhdenvertainen -hankkeessa toteutetaan vanhusten, vammaisten ja mielenterveys- ja päihdekuntoutujien kotona asumista tukevaa toimintaa. Hankkeessa tarjotaan työllistämistoimenpiteinä muun muassa oppisopimuskoulutusta erityisesti pitkäaikaistyöttömille ja alle 25-vuotialle. Asukasyhdistys myös kehittää koulutusta ja sen toteutusmalleja yhdessä OSAOn kanssa.

”Viime vuosina olemme myös esimerkiksi kehittäneet erillisiä tutkinnon osia sen mukaan, miten alan työnkuva ja työn sisältö muuttuu. Lintulampi on ollut todella ansiokas tällä saralla”, kehuu palvelujohtaja Virpi Spangar OSAOn Työelämäpalveluista.

Jatkopolkuja opintoihin ja työelämään

OSAO ja Lintulammen asukasyhdistys ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään, 2000-luvun alusta asti. Vaikuttavaa, pitkäjänteistä työtä tehdään nykyään vuosittain kymmenien opiskelijoiden kanssa. Tärkeää on myös löytää opiskelijoille jatkopolkuja, suuntautuivat ne sitten jatko-opintoihin tai työelämään.

”Meillä on selkeä yhteinen päämäärä: saada opiskelijoille tutkinto ja saattaa heidät elämässä eteenpäin”, Yhdessä yhdenvertainen -hankkeen projektipäällikkö Taina Vainionpää kertoo sujuvasta yhteistyöstä OSAOn kanssa.

OSAOlla on vuosikymmenten kokemus oppisopimuskouluttamisesta. Oppisopimuskoulutuksessa erityisen tärkeitä ovat työpaikkaohjaajat. OSAO kouluttaa työpaikkaohjaajia räätälöidysti, jotta se palvelisi sekä työnantajia että opiskelijoita mahdollisimman hyvin. Koulutus voidaan viedä arjen työhön asti, ja koulutuksen teemoja voi helposti hyödyntää myös työyhteisön muussa toiminnassa.

”Työpaikkaohjaajien syvällinen perehdyttäminen varmistaa myös koulutuksen laadun. Hyvä ohjaus työpaikalla on äärimmäisen tärkeää. Kun ohjaukseen on riittävästi resursseja, kaikilla opiskelijoilla on mahdollisuus oppia – vaikka lähtökohdat olisivat haastaviakin”, OSAOn Virpi Spangar kertaa.

 

Lintulammen asukasyhdistys satsaa tosissaan työpaikalla tapahtuvaan ohjaukseen. Ohjaajia kannustetaan kouluttautumaan lisää, ja koko työyhteisö on hyvin koulutusmyönteinen.

Asukasyhdistyksen työpaikkaohjaajat Sonja Kujasalo, Pentti Lotvonen ja Sini Taskila ovat yhtä mieltä siitä, että yhteistyö OSAOn kanssa toimii mutkattomasti. Oppilaitokselta saa aina henkilökohtaistakin apua ohjaukseen.

”Jos omat voimat ja tietotaito eivät joskus riitä, niin apuja saa heti”, Pentti Lotvonen iloitsee.

Työpaikkaohjaaja on alansa ammattilainen

Sini Taskila pitää työpaikkaohjaajan tärkeimpänä taitona kykyä olla yhtä aikaa lempeä ja jämäkkä: asioiden täytyy hoitua, mutta opiskelijan täytyy voida uskaltaa kysyä apua. Sonja Kujasalon mielestä hyvä ohjaaja jaksaa myös tsempata opiskelijaa silloinkin, kun koulutuksen aikana tulee hankalia paikkoja.

OSAOn Virpi Spangarin mielestä monet työpaikkaohjaajista ovat huipputyyppejä:

”Parhaimmillaan ohjaaja on sellainen, joka sparraa opiskelijan oppimista ja pitää opiskelijan motivoituneena. Tietenkin hän on myös ohjaamaansa alaan syvällisesti perehtynyt ammattilainen.”

Työnantaja! Tarvitsetko uutta työvoimaa tai haluatko päivittää nykyisen henkilöstösi osaamista? Vai kaipaatko itse ammattitaidon päivittämistä? Oppisopimus on ratkaisu, lue lisää >>

OSAO on Suomen johtava ammattiosaajien koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. 

Kehitämme ja tarjoamme koulutuspalveluja joustavasti. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. OSAOon on jatkuva haku ympäri vuoden. 

OSAOlla on yli 3 000 työnantajakumppania ja 8 500 opiskelijaa. Mitattu opiskelijatyytyväisyys on 4,35/5.

Koulutuskuntayhtymän konserniin kuuluvat OSAOn koulutusyksiköt, OSAO Edu Oy ja Virpiniemen liikuntaopisto. OSAOn koulutusyksiköt sijaitsevat Oulussa, Haukiputaalla, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.

 

 

Teksti: Emilia Käsmä

Kuvat: Jouni Ylisuutari