OSAO räätälöi koulutusta ja täsmäosaajia yritysten tarpeisiin
Työelämälähtöinen oppisopimuskoulutus on mahdollisuus yritykselle, joka tahtoo osaavaa työvoimaa omiin tarpeisiinsa. OSAOn ja Terrafamen koulutusyhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin.
Monimetalliyhtiö Terrafame alkoi vuosi sitten suunnitella kaksivuotista oppisopimusohjelmaa helpottaakseen osaavien työntekijöiden rekrytointia. Koulutuksen toteuttajaksi valittiin OSAO. Nyt prosessitekniikan ammattitutkintoon tähtäävässä ohjelmassa aloittaa jo toinen ryhmä opiskelijoita.
”Oppisopimuksen aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan moneen eri tehtävään, mikä perehdyttää ymmärtämään prosessin kokonaisuuden ja oman toiminnan merkityksen osana sitä. Näin opiskelija saa hyvän pohjan työskentelyyn meillä”, iloitsee Terrafamen koulutuspäällikö Pauli Pyykkönen hyvin alkaneesta koulutuksesta.
Terrafamen tarkoituksena on kouluttaa 50 prosessitekniikan osaajaa vuosittain. Uudenlaista täsmäosaamista tarvitaan jatkuvasti, kun järjestelmät ja prosessit kehittyvät entisestään. Työvoimaa tarvitaan lisää erityisesti yhtiön tulevalla akkukemikaalitehtaalla.
Räätälöity koulutus tuottaa työvoimaa suoraan yhtiön tarpeisiin. Terrafamen oppisopimusohjelmassa opettajina toimivat OSAOn Tapio Patrikainen ja Rauno Hurme tähdentävät, että opetuksen sisällöt mietitään tarkasti Terrafamen omista lähtökohdista.
”Opetusta pitää kohdentaa yrityksen omiin prosesseihin ja siihen, millaista osaamista juuri heidän yrityksessään tarvitaan. Se haastaa opettajaakin”, Hurme kertoo.
Yhdessä tekeminen on avain yhteistyöhön
Pauli Pyykkönen kehuu OSAOta joustavaksi kumppaniksi, josta ei ole huonoa sanottavaa. Hänen mukaansa selkein vaatimus kumppania valitessa oli, että opetushenkilökunnalta löytyy ajantasaista ammattitaitoa.
”Olemme iso toimija, jolla on nykyaikaiset prosessit. Siksi on tärkeää, että myös opettajilla on tämän päivän tietämystä – he tietävät, mistä puhuvat ja mitä opettavat.”
OSAOn Kaukovainion tekniikan yksikönjohtaja Vesa Pirilä näkee asiassa molemminpuolisia etuja.
”Kun meidän opettajamme ovat tällaisessa toiminnassa mukana ja kouluttavat yrityksessä olevaa henkilöstöä, voimme olla varmoja siitä, että myös meidän perusopetuksemme laatu on hyvää ja ajantasaista”, Pirilä summaa.
Pirilän mukaan molemmille osapuolille antoisan yhteistyön salaisuus on aidosti yhdessä tekeminen. Koulutuspäällikkö Leena Isotalo OSAOn Kaukovainion tekniikan yksiköstä nostaa esiin myös avoimen vuoropuhelun.
”Jos on jotain kehitettävää, sitä todella kehitetään – puolin ja toisin.”
OSAO on ammattiosaamisen asiantuntija
Oppisopimuskoulutus vaatii panostuksia myös yritykseltä. Terrafamelle on esimerkiksi koulutettu pian sata työpaikkaohjaajaa, jotka hoitavat käytännön koulutuksen yrityksen sisällä. OSAOn koulutuksessa he ovat saaneet muun muassa pedagogista osaamista ohjauksen ja arvioinnin tueksi.
”Koulutuksessa käydään tietysti läpi myös tutkinnon sisällöt, jotta kaikille on selvää, mitä tavoitellaan: opiskelijat eivät tule suoraan linjalle töihin, vaan ovat oppimassa ja saavuttamassa tietyt ammattitaitovaatimukset”, Tapio Patrikainen kertoo.
”Kyllä tämä vaatii aikaa ja resursseja. Eivät tällaiset hommat järjesty ihan vain sormia napsauttamalla. Tarvitaan vastuullisia henkilöitä hoitamaan asiaa, ja oppilaitoksen kanssa on tehtävä hyvät suunnitelmat koulutuksen onnistumiseksi”, Terrafamen Pauli Pyykkönen listaa.
Pyykkönen on kuitenkin sitä mieltä, että oppisopimuskoulutukseen kannattaa lähteä mukaan, etenkin jos on aito tarve työvoimalle.
OSAO tarjoaa yrityksille laajasti erilaisia koulutuspalveluita. Vesa Pirilä lupaa OSAOn olevan koulutuksen asiantuntija, joka etsii yrityksen osaamistarpeisiin sopivan tutkinnon ja räätälöi sen tarpeita vastaavaksi.
”Yritysten kannattaisi rohkeasti ottaa meihin yhteyttä. Sitten voidaan yhdessä miettiä, millaista koulutusta tarvitaan!” koulutuspäällikkö Leena Isotalo tiivistää.
Hae koulutuksia: www.osao.fi/koulutuskalenteri
Teksti: Emilia Käsmä
Kuvat: Jouni Ylisuutari