Jesse Puljujärvi nukkuu kuin uimahyppääjä: ”Eihän se mikään paras uniasento ole”

Nuori jääkiekkotähti nukkuu varsin erikoisessa asennossa. Nyt hän pyrkii kiinnittämään huomiota uniergonomiaan.

Jesse Puljujärvi on tunnettu ja tykätty suomalainen jääkiekkotähti. Miehen hymy ja hauskat kommentit ovat saaneet monet suomalaiset usein hyvälle tuulelle.

Jopa Puljujärven nukkuma-asento on persoonallinen. Hän nukkuu kuin uimahyppääjä: vatsallaan ja molemmat kädet tyynyn alla.

– Eihän se mikään paras uniasento ole. Mutta siinä tulee uni parhaiten, Puljujärvi hymähtää.

Vatsallaan nukkuminen on ehdoton ei, jos kysyy Unikulman uniasiantuntijoilta. Vatsallaan nukuttaessa selkäranka on aina mutkalla. Tällöin selän lihakset eivät pääse lepoon, mikä haittaa lihasten ja selkärangan palautumista päivän rasituksista.

Puljujärvi tarvitsi Suomen-asuntoonsa uuden patjan, sillä vanha oli NHL-tähden mukaan surkeassa kunnossa. Puljujärvi kuuli huippu-urheilijoiden ja monien muiden suomalaisten suosimista Unikulman patjoista, jotka tehdään asiakkaan mittojen mukaan.

Keskivartalo kunnossa

Puljujärvi kävi Unikulman liikkeessä ns. pintapainetestissä, jossa nähdään kolmiulotteisesti, kuinka testihenkilön keho painuu patjan sisään. Testin perusteella valmistetaan patja asiakkaan mittojen mukaisesti.

Vaikka Puljujärven uniergonomia ei ole ollut paras mahdollinen, testissä ei havaittu ongelmia kiekkoilijan kehossa. Pintapainetestissä tyypillisesti fysioterapeutin koulutuksen saanut Unikulman uniasiantuntija pystyy näkemään, jos testihenkilön kehossa on huonosta uniasennosta johtuvia ongelmia.

– Pidän kehosta hyvää huolta. Venyttelen päivittäin. Treenien jälkeen teen hyvät loppuverryttelyt ja treenaan syviä vatsalihaksia sekä keskivartalon tukilihaksia, että paketti pysyy kasassa, Puljujärvi toteaa kehonsa lihaksiston hyvästä kunnosta.

Jääkiekko on todella kuluttava laji. Vammoilta ei välty käytännössä kukaan. 19-vuotiaalta Puljujärveltäkin on jo uran aikana operoitu polvi sekä kyynärpää. Lisäksi reisiluu on murtunut kertaalleen. Näistä vammoista hän on kuitenkin täysin toipunut.

– Ajan mittaan kroppa huononee johonkin suuntaan. Itse olen niin nuori, että kropan pitääkin olla hyvässä kunnossa.

Uusi uniasento opettelussa

Unikulman asiantuntijoiden ohjeiden mukaisesti Puljujärvi aikoo nyt opetella nukkumaan kyljellään tai selällään. Hän hankki uuden patjan seuraksi ergonomisen tyynyn, joka tukee päätä ja niskaa niin että selkäranka on suorassa niskan alueella.

– Kokeilen nyt nukkua ohjeiden mukaisesti. Mutta jos siinä ei tule uni, niin sitten nukun kyllä kuten aina ennenkin, Puljujärvi linjaa päättäväisesti.

Monesti vatsallaan nukkuminen on merkki huonosta patjasta. Erityisesti kylkiasennossa kehoon kohdistuu olkapään ja lantion kohdalta huonolla patjalla niin kova paine, että se aiheuttaa kipua. Vaikka kipuun ei herää, nukkuja vaihtaa alitajuntaisesti asentoa.

Puljujärvelle tehdyssä patjassa täytyi ottaa huomioon erityisesti huippujääkiekkoilijalle tyypilliset paksut pakarat. Kun Puljujärven keho painuu eri kohdista juuri sopivan syvälle patjan sisään, patjan aiheuttama pintapaine on tasainen koko kehon osalta, eikä patja aiheuta puutumista tai kipua. Tällöin on helppo nukkua kyljellään vaikka koko yön.

Uni tärkeää urheilijalle

Mittatilauspatjan ansiosta selkäranka on suorassa, jolloin sitä tukeva ja liikuttava monimuotoinen lihaksisto pääsee lepoon yön ajaksi. Myös selkärangan välilevyt pääsevät palautumaan päivän rasituksesta.

– Kyllä unen vaikutuksesta urheilusuoritukseen on ollut aikaisemminkin puhetta. Kärpissä meillä oli unimittareita, joita piti käyttää parin yön ajan, Puljujärvi muistelee.

Nuori jääkiekkotähti pyrkii säännölliseen unirytmiin arjessaan Pohjois-Amerikassa. Nukkumaan hän menee kahteentoista mennessä ja herätys on aamulla kahdeksan, yhdeksän aikaan.

– Kahdeksan, yhdeksän tunnin yöunet riittävät minulle hyvin. Välillä pelien ja matkustamisen vuoksi nukkumaanmeno saattaa venyä yökahteenkin asti. Silloin unet jäävät tietysti vähän huonommiksi.

 

Unikulma on toiminut paremman unen asialla jo yli 30 vuotta. Unikulma kehittää, valmistaa ja myy yksilöllisiä sekä terveellisiä hyvän unen ratkaisuja. Ammattitaitoinen henkilökunta koostuu fysioterapeuteista sekä ergonomiasuunnittelijoista.

Varaa henkilökohtainen palveluaika Unikulmasta >

 
 
Artikkeli on Unikulman tuottamaa kaupallista sisältöä.