Pyörätuolikelaaja Toni Piispasen uniergonomia laitettiin kuntoon: ”Yölliset heräilyt jääneet kokonaan pois”

Oikean uniergonomian ansiosta paralympiaurheilija palautuu tehokkaasti edellispäivän treeneistä. Selkäydinvammaiselle oikea nukkuma-asento on erityisen tärkeää.

Jaksa_paremmin_toni_piispanen-4

Tunnettu vammaisurheilija, pyörätuolikelaaja Toni Piispanen vaihtoi tavallisen patjansa Unikulman mittatilauspatjaan. Ero oli huikea.

– Olen todella herkkäuninen. Herään pienestäkin risauksesta. Nyt yölliset heräilyt ovat jääneet kokonaan pois, Piispanen kertoo.

Piispanen kävi ensin Unikulman liikkeessä Uniklab-pintapainemittauksessa, jonka pohjalta hänelle valmistettiin patja, joka joustaa oikeista kohdista juuri oikean määrän ja toisaalta antaa tukea juuri oikeista kohdista.

Pyörätuolikelaajilla olkapäät ovat lihaksikkaat ja niiden asettuminen yön aikana oikeaan asentoon on tärkeää. Piispasen toinen olkapää leikattiin Rion paralympialaisten jälkeen. Olkapää oli vaivannut vuoden verran ja lopulta vain leikkaus auttoi tilanteeseen.

Leikkauksen jälkeen olkapäästä huolehtiminen on ollut vielä tärkeämpää. Unikulman patja antaa nyt juuri oikeanlaisen tuen Piispasen olkapäille niin että olkapään lihakset pääsevät lepoon ja palautumaan.

– Aikaisemmin olkapää jäi yön ajaksi huonoon asentoon, jolloin olkapään pieniä lihaksia alkoi treenauksen ja huonon uniasennon vuoksi kiristää, mikä sai minut usein heräämään.

Unimittarista täydet pisteet

Piispanen tarkistaa joka aamu unen laadun Suomessa kehitetystä Beddit-unimittarista. Mittaus toimii niin, että aluslakanan alle asennetaan anturi, joka mittaa useita eri kehontoimintoja. Älypuhelinsovellus näyttää aamulla unen kaikki tiedot ja pisteyttää unen.

– Minulla on monta kertaa viikossa ollut aamulla täydet sata pistettä, Piispanen iloitsee.

Piispasen valmentaja, fysioterapeutiksi opiskeleva Heini Sistonen kehuu Beddit-mittarin soveltuvan hyvin selkäydinvammautuneille, toisin kuin monet muut vastaavat mittarit.

– Tonin vammasta johtuen monet mittarit antavat vääriä tuloksia. Beddit osaa tulkita vammasta huolimatta Tonin unenlaadun juuri oikein. Jos mittari antaa sata pistettä, sen kyllä huomaa Tonista. Ja jos unenlaatu on ollut 60-prosenttista, Toni on selvästi väsynyt, Sistonen toteaa.

Sistosen mukaan parantunut unenlaatu on merkittävästi auttanut treenaamista.

– Tonin keho palautuu nopeammin ja on valmiimpi seuraavaan harjoitukseen.

Piispanen kertoo aamuisten kolotusten jääneen pois uuden patjan myötä.

– Toki jos edellisiltana on treenattu kovaa, se tuntuu vielä aamulla kehossa, mutta hyvällä tavalla.

Selkäranka kovilla

Mittojen mukaan tehdyllä patjalla selkäranka on suorassa yön aikana, jolloin selkää tukevat lihakset pääsevät lepoon ja palautumaan. Samalla selkärangan välilevyt pääsevät palautumaan päivän rasituksista.

– Minun tapauksessa selkäranka on erityisen kovilla päivän aikana. Alaselän tukilihakset eivät toimi, joten selkäranka on normaalia suuremmalla rasituksella, Piispanen kertoo.

– Sen vuoksi optimaalinen nukkuma-asento on todella, todella tärkeää.

Piispanen nukkuu yleensä koko yön siinä asennossa, missä hän on nukahtanut. Tällöin korostuu mittojen mukaan tehdyn patjan ominaisuus tasoittaa painetta iholla. Piispasella perinteinen patja aiheutti painepiikin olkapäiden lisäksi lantion kohdalle, mutta uusi patja tasoittaa paineen.

Piispasella on patjan lisäksi myös Unikulman moottorisänky, jossa on fysiovibrastinen hieronta. Käytännössä patja tärisee sellaisella taajuudella, että kehon aineenvaihdunta kiihtyy.

Piispanen istuu koko päivän ja kaikki päivät. Päivän päätteeksi hän moottorisängyssä nostaakin jalkoja vähän ylöspäin ja laittaa hieronnan päälle.

– Jalkojen kohottaminen ja tärinä laittavat nesteet hyvin kiertämään. Sen palauttava vaikutus on todella hyvä. Jalat tuntuvat paljon rennommilta, Piispanen toteaa.

 
Unikulma on toiminut paremman unen asialla jo yli 30 vuotta. Unikulma kehittää, valmistaa ja myy yksilöllisiä sekä terveellisiä hyvän unen ratkaisuja. Ammattitaitoinen henkilökunta koostuu fysioterapeuteista sekä ergonomiasuunnittelijoista.

Varaa henkilökohtainen palveluaika Unikulmasta >

 
Artikkeli on Unikulman tuottamaa kaupallista sisältöä.