Äiti opetti jalkapalloilijan arvostamaan opiskelua

OSAOssa putkimieheksi opiskeleva jalkapalloilija Alexander Jibrin on yksi Ouluseutu Urheiluakatemian opiskelijoista. OSAOn kummipelaajana AC Oulun edustusjoukkuessa pelaava Alexander tietää, mitä opintojen ja urheilun yhdistäminen vaatii.

Teksti: Emilia Käsmä

Nigeriasta kotoisin oleva Alexander Jibrin muutti 17-vuotiaana jalkapallon perässä suoraan kylmään pohjoiseen pelaamaan Oulun palloseuraan, jossa myös hänen veljensä tuolloin pelasi. OPS:sta hänen tiensä vei OTP:n kautta OLS:aan ja lopulta AC Oulun riveihin. 21-vuotias nuori yhdistää sujuvasti jalkapallon ja opinnot OSAOssa.

”Ihailin suuresti isoveljeäni, ja halusin jatkaa hänen jalanjäljissään. Olen aina unelmoinut pelaavani jalkapalloa jossain isommassa seurassa. Äitini teki minulle kuitenkin selväksi, että jos halusin pelata, minun täytyisi myös opiskella.”

Alexanderin perheessä koulutusta on aina arvostettu, ja siksi tutkinnon suorittaminen on hänelle tärkeä asia. Talotekniikan alalla hän viihtyy erinomaisesti.

”Tykkään asioiden korjaamisesta, ja tiesin heti alan olevan minua varten!”

”Kun muutin Suomeen, oli selvää, että halusin jatkaa opiskelua, jotta minulla olisi jotain myös jalkapallon lisäksi. Talotekniikassa mieluisinta tähän mennessä on ollut lämmitysjärjestelmien opiskelu”, Alexander tuumii. (Kuva: Jouni Ylisuutari)

”Elämäni on nyt täällä”

Urheilijastatuksella putkiasentajaksi opiskeleva Alexander tietää, että urheilun ja opiskelun yhdistäminen vaatii vastuullisuutta ja suunnitelmallisuutta.

”Teen joka viikolle suunnitelman, jossa ovat kaikki treenini. Näin opettajat ovat aina kartalla siitä, milloin en voi osallistua opetukseen. Jos olen aamulla treeneissä, tulen päivällä koululle tekemään niitä asioita, joissa en ole ollut paikalla”, hän kertoo.

OSAOssa itsenäinen opiskelu mahdollistaakin monelle nuorelle tavoitteellisen urheilun. Henkilökohtaisten suunnitelmien avulla sekä harjoitukset että opinnot on mahdollista yhdistää sulavasti. Oppilaitoksen lisäksi myös urheiluseuroissa on tietenkin tärkeää tukea nuoren opintoja.

”Meillä on valmentajani kanssa hyvä yhteisymmärrys, joten asiat on helppo saada tasapainoon”, Alexander selittää.

Alexander pitää myös Oulusta: kaupunki on hänen mielestään mukava ja rauhallinen. Vaikka hän haluaa panostaa jalkapallouraansa ja kokeilla siipiään muuallakin maailmassa, Oululla on hänen sydämessään erityinen paikka.

”Jalkapallo voi viedä minne vain, mutta Oulusta on tullut minulle koti. Veljeni perheineen asuu Oulunsalossa ja tyttöystäväni Oulussa – elämäni on nyt täällä.”

Ura myös jalkapallon jälkeen

Alexander kokee opintojen ja jalkapallon yhdistämisen sujuvaksi. Koulutus on hänestä tärkeää, sillä koko loppuelämää ei voi huippu-urheilla. Opinnoissaan hän etenee hyvin, vaikka vieraalla kielellä opiskelu vaatiikin välillä kaksin verroin töitä.

”Kieli on haasteeni: suomeni on hyvää, muttei täydellistä. Olen kuitenkin saanut tukea kielen opiskeluun, ja se auttaa paljon. OSAO on mahtava paikka. Ruoka on hyvää, ja opettajat ovat todella ymmärtäväisiä – he todella osaavat auttaa opiskelijaa”, Alexander kehuu.

”Luulen, että ihmisten mielestä urheilun ja opiskelun yhdistäminen on todella hankalaa, mutta ei se ole. Jokaisen nuoren urheilijan pitäisi mennä kouluun ja pitää huolta siitä, että heillä on jotain myös jalkapallon jälkeen!”

Ammattiopintojen ja urheilun yhdistäminen onnistuu OSAOssa yhteistyössä Ouluseutu Urheiluakatemian ja paikallisten urheiluseurojen kanssa. Voit hankkia ammatin ja jatko-opintokelpoisuuden samalla, kun harjoittelet ja kilpailet täysipainoisesti.

Alexanderin haastattelu on tehty ennen koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilannetta. Myös Ouluseutu Urheiluakatemian valmennustoiminnassa noudatetaan voimassaolevia suosituksia viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

OSAO

OSAO on Suomen johtava ammattiosaajien koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen.

Kehitämme ja tarjoamme koulutuspalveluja joustavasti. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. OSAOon on jatkuva haku ympäri vuoden.

OSAOlla on yli 3 000 työnantajakumppania ja 8 500 opiskelijaa. Mitattu opiskelijatyytyväisyys on 4,35/5.

Koulutuskuntayhtymän konserniin kuuluvat OSAOn koulutusyksiköt, OSAO Edu Oy ja Virpiniemen liikuntaopisto. OSAOn koulutusyksiköt sijaitsevat Oulussa, Haukiputaalla, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.

Tutustu OSAOn koulutustarjontaan >>