Unelmatyöhön uuteen keittiöön

osao_vaaka_rgb

OSAOsta valmistunut Tapio Korteniemi on aloittanut kokin taipaleensa keittiömestari Roope Kotilan ansioituneen katseen alla.

OSAO_Uutiskuva_Kokki_Tapio_Kortesniemi1_1280 (003)

Kokin työ on nopeaa, mutta tarkkaa. Pitkät päivät vaativat, mutta myös antavat paljon. Tähän kaikkeen on juuri hypännyt Tapio Korteniemi, joka valmistui kokiksi OSAOsta Kempeleestä vuosi sitten.

Nyt Korteniemi työskentelee Oulun uudessa Lapland Hotelsin ravintola Oulassa. Korteniemi oli ainoa työntekijä, jonka keittiömestari Roope Kotila palkkasi haastattelun kautta. Muiden tiimiläisten kanssa hän oli työskennellyt jo aikaisemmin.

– Tapiolta tuli sopivan letkeitä kommentteja kaiken jännityksen keskellä. Keittiössä tarvitaan välillä rankkaakin huumorintajua. Lisäksi hänessä oli sopivaa nöyryyttä ja suuri halu oppia, Kotila kertoo.

Toinen Oulan vuoropäälliköistä oli jo aikaisemmin kehunut Korteniemiä ’päteväksi sälliksi’, joka on innokas oppimaan. Hyvän työntekijän maine kulkee ravintolapiireissä nopeasti ja on usein avainasemassa uusille mahdollisuuksille.

– Hyvä sana kulkee helposti, ihan Helsingistä Rovaniemelle. Kyllä siitä pian tiedetään, jos jossakin on uusi hyvä harjoittelija, jolle kannattaa antaa mahdollisuus, Kotila lisää.

Haasteita ja mahdollisuuksia

Korteniemi suhtautuu uuteen työhönsä innolla. Kesän hän kokkasi torniolaisessa ravintola Ofeliassa ja sitä ennen hän suoritti armeijan. Ala on alusta asti tuntunut omalta, eikä uravalintaa ole tarvinnut katua.

– Odotan haasteita ja uusia taitoja. Koulu antoi hyvän pohjan ja minulla oli tosi hyvät opettajat. Lisäksi pääsin hyviin harkkapaikkoihin, joissa opittua pääsi soveltamaan käytännössä, Korteniemi kertoo.

Korteniemi työskentelee kovatasoisessa seurassa, sillä keittiömestari Kotila palkittiin keväällä vuoden 2014 parhaana ravintolan kokkina. Kyseisiä PRO-patsaita kutsutaan ravintola-alan Oscareiksi ja aiemmin palkittujen joukossa ovat olleet muun muassa Tomi Björck, Hans Välimäki ja Henri Alén.

Tarjolla lappilaista bistroa

Ennen avajaisia hotellilla tehtiin melkein ympäripyöreitä päiviä, mutta silti töihin on ollut helppo tulla hymyssä suin. Hyvä henkilöstö ja intohimo omaan ammattiin saavat panostamaan täysillä.

– Hyvä ryhmähenki välittyy asiakkaille ja sitä kautta ruokiin. Kaikki neuvovat toisiaan ja auttavat tarvittaessa, Kotila toteaa.

Oulan tarjontaa luonnehditaan lappilaiseksi bistroksi. Annokset ovat runsaita ja raaka-aineissa hyödynnetään lappilaisia makuja aina marjoista jäkälään ja porosta kaloihin.

– Fine dining on jo pikkuhiljaa kuollut, nyt pinnalla on moderni, rento ja luonnonläheinen. Tämä näkyy meillä ihan lautasia myöten. Ne on suunniteltu yhdessä Anu Pentikin kanssa. Lisäksi meillä on hiiligrilli, jolla saamme ruokiin savun makua, Kotila summaa.

Kokiksi voi opiskella Oulun seudun ammattiopistossa neljällä paikkakunnalla: Oulussa, Haukiputaalla, Kempeleessä ja Muhoksella. Tutkinto on mukana nuorten yhteishaussa 23.2.-15.3.2016.
Tutustu kokin tutkintoon OSAOn sivuilla. 

Teksti: Saara Kärki, Kuva ja video: Jouni Ylisuutari