Kasvava puuteollisuus tarvitsee moderneja osaajia

Sahateollisuuden prosessinhoitajille on tarjolla paljon töitä kasvavalla puualalla. OSAOn Pudasjärven yksikön puuteollisuuden perustutkinnon haku on auki 10.5. saakka.

Aleksi Petäjäjärvi opiskelee oppisopimuksella sahaprosessinhoitajaksi. OSAOlla ja Kontiolla on pitkäaikainen, toimiva yhteistyö.

Puu tuoksuu Aleksi Petäjäjärven valvoessa höylän toimintaa Kontion tehtaalla Pudasjärvellä. Petäjäjärvi opiskelee sahaprosessinhoitajaksi, ja on tällä hetkellä Kontiolla oppisopimuksella työskentelemässä tehtaan uusimmalla linjastolla.

”Valvon, että höylä pysyy käynnissä ja lankut liimautuvat kunnolla toisiinsa”, Petäjäjärvi kuvailee tämänhetkistä työtehtäväänsä.

Kontion tehdas ja OSAO sijaitsevat Iijoen syleilyssä aivan lähellä toisiaan. Petäjäjärvi kertoo sen olevan oppilaitoksen prosessipuolelle erittäin hyödyllistä, ja Kontiolla työnjohtajana työskentelevä Mika Timonen on samaa mieltä.

”OSAOn koulutus palvelee hyvin meidän tarpeita. Alalle tarvitaan uusia ammattilaisia ja nimenomaan nykyaikaista osaamista. Puuteollisuus on kasvava ala, ja täällä työskennellään moderneissa ympäristöissä.”

Kontio ja OSAO yhteistyössä

Sahateollisuuden osaamisalalla työelämäyhteistyö ja työpaikoilla oppiminen ovat tärkeä osa opintoja. Oppilaitoksella opitaan prosessinhoitajan perustaidot sekä työelämän perussäännöt ja perehdytään turvallisuuteen.

”Koululla ollaan opiskeltu työelämässä tarvittavia asioita, kuten muotohöylää. Hyödyllisimmältä on tuntunut puun ominaisuuksista oppiminen, kuten miten puu käyttäytyy ja miten eri puulajit poikkeavat toisistaan. Sellaisia asioita ei ole ennen hoksannut edes ajatella”, Petäjäjärvi summaa.

Petäjäjärven mielestä työelämässä oppii tarkemmin esimerkiksi koneiden käytön. Mika Timonen kertoo, että Kontiolla pyritään löytämään paikka kaikille halukkaille opiskelijoille.

”Pyrimme työllistämään sellaisia henkilöitä, jotka ovat olleet meillä jo opiskeluaikana. Se on meille helpointa. Moni opiskelija on saanut työpaikan täältä, kun on nähty, että kokonaisuus toimii: työpiste ja työntekijä kohtaavat toisensa!”

Monipuolisia tekijöitä ekologiselle alalle

Sekä Petäjäjärvi että Timonen uskovat puualan kasvuun. Sahateollisuus on automatisoitunut huimaa vauhtia, ja tietotekniset taidot ovat prosessinhoitajalle tärkeitä. Monipuolisia työntekijöitä tarvitaan, ja Kontiolla toivotaan etenkin naisten hakeutuvan aiempaa enemmän alalle.

”Puuala on tällä hetkellä nousussa, varsinkin puurakentaminen – omakotitalopuolella hirsitalorakentaminen kasvattaa suosiotaan koko ajan. Lisäksi täällä ollaan ekologisesti kestävällä alalla”, Timonen kertoo.

Aleksi Petäjäjärvi kannustaa kaikkia puusta kiinnostuneita hakeutumaan alalle.

”Töitä ainakin piisaa!” hän hymyilee.

Hae alalle 10.5. mennessä, lisätiedot ja hakemus >>

Ammatillisen koulutuksen tärkein tavoite on luoda osaamista, jolla henkilö työllistyy.

Oulun seudun ammattiopisto OSAO on monialainen ammattiopisto, jossa on noin 10 000 päätoimista opiskelijaa. Koulutusyksiköt sijaitsevat Kempeleessä, Limingassa, Oulussa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.

OSAO kuuluu Oulun seudun koulutuskuntayhtymään Osekk.

osao_logo_transparent

teksti: Emilia Käsmä
kuva: Jouni Ylisuutari