Kaivosmieheksi Taivalkoskelta

Tuukka Lohi valmistui kaivosmieheksi ja teki kesän töitä kaivoksella. Alaa hän kuvailee käytännönläheiseksi ja monipuoliseksi.

Kaivosalan opiskelijat Juuso Vääräniemi, Tiitus Tolonen ja Teemu Ylitalo. Kuva vuodelta 2015.

Tuukka Lohi valmistui OSAOn Taivalkosken yksiköstä viime joulukuussa, puoli vuotta tavoiteaikaa aikaisemmin. Tuukka on tyytyväinen ammatinvalintaansa ja varsinkin siihen, että sai opiskella kotipaikkakunnallaan.

– Opiskelu oli mukavaa. Pidän siitä, että opinnot olivat käytännönläheisiä ja saimme tehdä ja ajaa paljon eri koneilla. Koulumatkaa ei onneksi kertynyt kovin paljon, Tuukka sanoo.

Taivalkoskella on tarjolla myös rakennusalan, metsäalan ja sosiaali- ja terveysalan perustutkinnot. Lohelle kaivosala oli kuitenkin se kaikista mieluisin. Opintojen lisäksi hän pääsi alan töihin työssäoppimisjaksoilla. Viime kesä kului Pyhäsalmen kaivoksella. Kokemus oli kaikkineen hänestä mielenkiintoinen.

– Kyllä siinä pääsi oppimaan runsaasti näistä kaivosasioista, kun pääsi käytännössä näkemään ja tekemään niitä juttuja, joita oli opiskellut, Tuukka kertoo.

Työnkuva oli monipuolinen ja Tuukka pääsi hommiin aina sinne, mihin tekijöitä tarvittiin. Työtehtäviä olivat muun muassa paineilmaputkien korjaaminen, panostaminen sekä poraaminen.

– Töitä tehtiin kahdessa vuorossa, aina kahdeksan tuntia kerrallaan. Maan alla on hyvät tuuletukset ja osa työstä oli tuuletustorvien korjaaminen ja niiden uusiin paikkoihin vetäminen, Tuukka sanoo.

Maan alla oleminen ei tuoreelle kaivosmiehelle tunnu erikoiselta, vaan siihen tottuu kuin mihin tahansa muuhun työhön.

Taivalkosken yksikössä on hyvät puitteet opiskelulle. Opetuskäytössä on muun muassa murskausasema sekä simulaattoreita. Simulaattori auttaa opiskelijaa ymmärtämään prosessin ja automaation toimintaa, ennen kuin hän siirtyy oikealle murskausasemalle. Lähimmät kallio- ja soranottoalueet ovat alle 10 kilometrin päässä.

Kaivosalan opintoja Tuukka suosittelee kaikille, joita kiinnostavat koneet sekä käytännönläheinen oppiminen.

– Varsinkin, jos monen erilaisen homman tekeminen onnistuu, niin kannattaa ajatella tätä alaa, Tuukka pohtii.

Oulun seudun ammattiopiston Taivalkosken yksikössä on kevään 2018 yhteishaussa tarjolla kaivosmiehen, metsäkoneenkuljettajan, maarakennuskoneenkuljettajan ja lähihoitajan tutkinnot.

Yhteishaku nuorille, jatkuva haku kaikille. Nuorten yhteishaku alkaa 20.2.2018.

Tutustu tarjontaan tästä >>

Oulun seudun ammattiopisto OSAO tarjoaa työelämäläheistä koulutusta Oulun seudulla ja Koillismaalla. OSAOssa opiskelee vuosittain noin 10 000 nuorta ja aikuista. OSAOn ylläpitäjä on Oulun seudun koulutuskuntayhtymä (Osekk).

osao_logo_transparent

teksti: Saara Kärki
kuva: Jouni Ylisuutari