Järkevä pientalo palvelee eri elämäntilanteissa

Oma omakotitalo on monelle paikka, johon perhe kasvattaa juurensa ja jossa aiotaan asua kauas hamaan tulevaisuuteen saakka. Hyvällä suunnittelulla samat neliöt palvelevat ruuhkavuosista eläkepäiviin.

Omakotitalo on pitkäaikainen sijoitus, jonka suunnittelussa on viisautta pitää mielessä elinkaariajattelua. Vaikka talo rakennetaan lähitulevaisuudessa, sen tulisi palvella perhettään muuttuvissa elämäntilanteissa niin sisätiloiltaan kuin teknisiltä ratkaisuiltaankin. Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta talomallin valinnalla voidaan varautua nopeisiinkin muutoksiin.

Oulunsalolaiset Anssi Hankonen ja Sanna Huurinainen ovat asuneet vastavalmistuneessa omakotitalossaan noin puoli vuotta, mutta tilaratkaisut ovat jo saaneet mennä ensimmäisen kerran uuteen järjestykseen. Esikoisen laskettu aika on marraskuussa ja taloon suunniteltu työhuone on saanut jo ensimmäiset lastenhuoneen kalusteet.

”Olihan meillä haaveissa, että talon valmistuttua olisi perheen perustamisen vuoro. Tämänkin huoneen tapetit olimme valinneet niin, että ne sopivat hyvin työ- ja lastenhuoneeseen”, Sanna sanoo.

”Ja viereinen huone on papereissa kirjasto, mutta kyllähän se karaokehuone todellisuudessa on”, Anssi jatkaa.

Oulunsalon maalaismaisemaan noussut talo on kooltaan 167 neliötä ja siinä on neljä makuuhuonetta. Perheen perustaminen ohjasi talomallin valintaa. Talon mukautuminen vuosikymmentenkin mittaan tapahtuviin muutoksiin varmistettiin neljällä makuuhuoneella. Talon pohja on erittäin selkeä, joten sisällä liikkuminen on sujuvaa.

”Ylimääräisiä mutkia ei tarvitse tehdä, menee makuuhuoneesta sitten keittiöön tai kylpyhuoneeseen. Pohjapiirrustuksessa ovien määrä näytti runsaalta, mutta käytännössä moni ratkaisu on osoittautunut hyväksi.”

Yksityiskohdista haluttiin sellaiset, että ne kestävät aikaa ja tekevät arjesta sujuvaa. Maaseudun rauhassa tontin koko salli isonkin talon rakentamisen yhteen kerrokseen. Anssi pohtii, että kolmekymppisenä talomallin valinnassa ei osaa vielä huomioida omaa vanhenemistaan, mutta kylläkin omien vanhempien ja iäkkäiden sukulaisten kyläilyä.

”Yhdessä kerroksessa vanhempienkin ihmisten on helppo kulkea.”

Maalaismaisemaan sopiva talo

Talo on tehty loppuelämän kodiksi. Tontti on ollut Anssilla jo 14 vuoden ajan, sillä hän on aiemmin peruskorjannut pihapiirin vanhemman tuvan ja rakentanut vierelle tilavan autotallin. Sannalla oli ennen parin tapaamista kerrostalo-osake Oulun keskustassa. Osakkeessa tuli sähkötöiden tekemisen tarve, ja niitä tekemään tuli Anssi. Yhteisen tarinan jatkuessa kahdesta pienestä asunnosta oli viisainta siirtyä yhteiseen tilavaan kotiin.

Vanha pihapiiri oli yhtenä tekijänä rajaamassa valintaa talomallien välillä. Pihan puolelle haluttiin kaikki sisäänkäynnit sekä eteläseinän mittainen terassi. Arkkitehtuuri saisi olla perinteinen, mutta silti vahvasti tässä päivässä läsnä. Nyt kattokulma on maaseutumiljööseen sopivan perinteinen, mutta lattiatasosta nousevat ikkunat avaavat maiseman olohuoneeseen ja tuovat runsaasti valoa sisään.

Talopaketin parille myynyt Ilpo Bragge Oulun K-Rauta Äimärautiosta sanoo, että uutta kotia suunnittelevien tarpeiden täyttäminen alkaa aina heidän tarpeidensa kartoittamisella. Bragge sanoo kiinnittävänsä huomiota myös siihen, miten talo tontillensa tulee asettumaan – yksityiskohta, joka on liian helppo sivuuttaa. Ennen lopullista päätöstä Ilpo, Anssi ja Sanna kiersivät mallaamassa talon ääriviivoja ja sisäänkäyntejä puukeppien avulla. Tässä vaiheessa varmistui, että selkeä, suorakaiteen mallinen talo asettuisi tontille parhaiten. Lopulta talo tehtiin alkuperäismallista peilikuvana ja vain muutamalla muutoksella vakiotoimitukseen.

Vastaaviin elämäntilanteiden nopeisiinkin muutoksiin on suunniteltu Ainoakodin Kaari-mallisto. Kun perussuunnittelu on toteutettu hyvin, talon toiminnallisuus säilyy myös muuttuvissa elämäntilanteissa”, Bragge sanoo.

Viisaita yksityiskohtia

Sannan ja Anssin muutoksissa vakiomalliin tärkeimmäksi on osoittautunut keittiön ja olohuoneen välisen seinän poistaminen. Yksityiskohta on etenkin Sannan mielestä sellainen, että päätös tuo hyvää mieltä jatkuvasti. Väliseinän poisto teki keittiöstä ja olohuoneesta yhden avaran tilan. Luonnonkivitasoilla varustetussa saarekkeessa on myös hulppeasti työtasoa.

”Työskentelytila kaksinkertaistui ja koska saareke on kaksipuolinen, myös kaappitilaa on runsaasti. Tykkään tästä keittiöstä todella paljon.”

Sähköasentajana työskentelevä Anssi teki itse talon sähkötyöt sekä lämmönlähteen ja kiintokalusteiden asennukset. Lämmönlähteeksi valikoitui poistoilmalämpöpumppu sen edullisen hankintahinnan ja hyvän hyötysuhteen ansiosta. Sitä tukee avarissa tiloissa hyvin lämpöä luovuttava takan ja leivinuunien yhdistelmä.

”Poistoilmalämpöpumppu nappaa vielä takankin lämmön talteen ja jakaa sen uudelleen lattialämmitykselle.”

Muutoin talopaketti toimitettiin aikataulussaan avaimet käteen –toimituksena. Anssin reissutyö ja Sannan vuorotyö sairaanhoitajana olisivat tehneet hartiapankkirakentamisesta vaikeasti hallittavan rupeaman, vaikka lähisuvussa osaamista olisikin löytynyt jokaiseen työvaiheeseen.

”Nyt on välit kunnossa sukulaisiin, talotoimittajan takuu ja viimeisetkin listat tarkasti paikallaan. Fiilis on hyvä”, Anssi summaa.

Elinkaariajattelu on rakentamisen nouseva trendi. Ainoa Kaari on suunniteltu joustamaan asukkaansa elämän mukana. Se on tilava ja toimiva kaikissa elämäntilanteissa. Tarpeen mukaan koti voidaan myöhemmin muokata vastaamaan muuttuneita asumisen edellytyksiä. Näin arki on aina hieman laadukkaampaa.

 

Kysy lisää:

Ilpo Bragge
p. 0500 688 418
ilpo.bragge@k-rauta.fi

Varaa aika netistä >> klikkaa tästä


Artikkeli on K-Rauta Äimäraution tuottamaa kaupallista sisältöä