Minitalo yhdisti haaveen kodista ja mökistä

Kun pieni on kaunista ja maanläheinen säästäväisyys arvossaan, pienen mittakaavan minitalot vastaavat monen asumistarpeeseen. Pirkko Kukkohovin 52-neliöinen minitalo Lumijoella  on Kimaran mökkimallista vakinaiseen asumiseen muokattu yksilö.

minitalo_31

Vielä keväällä 2014 Kukkohovi etsi Limingasta rivitaloa kodikseen ja haaveili samalla kesämökistä ja omasta rauhasta sen tontilla. Lehtijuttu minitalosta sai hänen ajatuksensa uusille raiteille – ehkä hänestäkin tulisi vielä rakentaja. Pian asuntoilmoitusten selailu vaihtui loma-asuntokuvastojen läpikäyntiin. Oikea koti löytyi K-rauta Äimäraution myyjän Ilpo Braggen avulla.

 – Minulle oli ratkaisevaa hinta ja se, että mallia sai muokata mieleisekseen, Kukkohovi sanoo.

Kukkohovi halusi yksinkertaisen, suorakaiteen mallisen pohjan. Hän kaavaili talolleen mahdollisimman vähän pinta-alaa rakentamis- ja lämmityskustannusten minimoimiseksi, mutta asumismukavuus ei silti saisi kärsiä.

Braggen Kukkohoville painottama vapaus räätälöintiin oli tärkeää, sillä mökkimallin kahden makuuhuoneen ja tuvan sijaan Kukkohovin koti on yhtä avointa tilaa. Näin on saavutettu avaruutta pienistä neliöistä huolimatta. Ennen kaikkea ilmalämpöpumpun ja talon keskellä olevan takan tuottama lämpö pääsee leviämään esteettömästi joka nurkkaan.

Myös ikkunat on sijoitettu uusiin paikkoihin, talo sai erillisen eteisen ja takaseinän mittainen terassikatos lasituksen.

– Ja kissoille tehtiin oma parvi keskelle taloa, joista ujoimmat voivat rauhassa katsella vieraita.

Hengittävä hirsi sai jäädä esille

Kukkohoville hirsi oli alusta asti itsestään selvä rakennusmateriaali. Talon 205mm massiivinen lamellihirsi ei vaadi lisäeristeitä kylkeensä. Lamellihirret työstetään erittäin tarkasti, jolloin talosta saadaan hengittävä, mutta hyvin tiivis.

– Asennustyössä oli vakuuttavaa, miten sujuvasti hirret kolahtelivat kohdalleen. Hirsien kanssa on tärkeää, että kirvesmies on niiden painumisen tunteva asiantuntija.

Ulkona hirren pinta saa Kukkohovin mielestä harmaantua rauhassa. Sisäpuolellakaan kaunista puupintaa ei ole peitetty tai käsitelty puun luonnollisen toiminnan maksimoimiseksi. Kukkohovi pohtii, että levollista oloa kotona saa kiittää sekä luonnonnäkymistä että hengittävästä rakennusmateriaalista. Hirsi on myös ilo silmälle.

– Puussa on oma elävyytensä ja struktuurinsa. Kaikki muu ympärillä saa olla niin yksinkertaista kuin suinkin. Talossani ei ole esimerkiksi edes kattolistoja.

K-rauta Äimärautiolla on nyt nähtävänä Kimaran uutuus -saunamökki. Saunamökin moderni ja valoisa tyyli on herättänyt suurta ihastusta ja mielenkiintoa. Saunamökkiin pääsee tutustumaan aina kaupan aukioloaikana. 

Kimara 47 001

Lisätietoja:
Ilpo Bragge
p. 0500 688 418

logo

 

 

Artikkeli on K-Rauta Äimäraution tuottamaa kaupallista sisältöä