Pörhön Autoliikkeen historiikki yllättää – katso video!

Pörhön Autoliikkeen 60-vuotinen historia on saatu yksiin kansiin autokaupan pitkän linjan konkarin, liikenneneuvos Harri Nykäsen kirjoittamana. Teos Routatie – Pörhön Autoliikkeen 60 vuotta kertoo, kuinka yllättävienkin käänteiden takana nykyisen konserniksi kasvaneen yhtiön menestys on.

pörhö_historia3

 

Tarina alkaa vaatimattomista oloista vuonna 1956. Kun Esko Pörhö aloitti autokaupan 60 vuotta sitten vuonna 1956 Torniossa, valkoisen pienen puutalon pihasta myytiin myös tuolloin automaailman kärkimerkkejä: Moskvitshia ja Pobedaa, Jawa-moottoripyöriä sekä Gaz- ja MAN-kuorma-autoja. Matkaa nykyisen 400 työntekijän konserniin on tehty, sillä Esko teki alussa kaiken yksin, toki konsernin nykyinen toimitusjohtaja Matti Pörhö pikkupoikana tiiviisti kintereillään.

pörhö_historia1

Autoliikkeen matka oli taittua jo muutaman vuoden ikäisenä. Suomen Kumitehtaan valmistamat Nokian Hakkapeliitat tunnettiin jo tuolloin, ja renkaille etsittiin jälleenmyyjää Kanadaan. Tehtaan edustajat matkustivat henkilökohtaisesti Tornioon kysymään hyvänä kauppiaana tunnetulta Eskolta perheineen lähtöhaluista. Vakaan harkinnan ajaksi Esko lähti Tornionjokilaaksoon autoajelulle, kuinka muutenkaan.

Pörhöt jäivät Suomeen ja jo kymmenen vuoden päästä autoliikkeellä oli uudet toimitilat niin Torniossa, Rovaniemellä kuin Oulussakin. Pörhön Autoliike sellaisena kuin se nyt tunnetaan, löysi jo tuolloin muotonsa. Kun pitkän linjan Peugeot-talosta tuli Volkswagenin ja Audin jälleenmyyjä vuonna 1978, historiikki pääseekin konsernin nykyisten kivijalkojen äärelle.

pörhö_historia2

Historiikin mukaan jo autoliikkeen ensimmäisinä vuosikymmeninä korjaustoiminta kulki käsi kädessä jälleenmyynnin kanssa. Pörhön Autoliike avasi kesällä 2012 Suomen nykyaikaisimman vauriokorjaamon Oulussa. Suomessa tapahtuu yli 100 000 peltikolaria vuosittain ja nykyisin Pörhöllä on vauriokorjaamot sen jokaisessa yhdeksässä toimipisteessä.

Investointien summat nousevat miljooniin euroihin, mutta merkkiliike pitää näin kiinni 60-vuotisesta perinteestä. Yksistään Oulun vauriokorjaamossa saatetaan takaisin tien päälle 2500 autoa vuosittain.

vauriokorjaamo

Juttu on Pörhön Autoliike Oy:n tuottamaa mainosaineistoa.

images