Valitse ruohonleikkuri viisaasti, sillä valikoimassa löytyy!

Ruohonleikkureiden ja muiden puutarhakoneiden valikoima on varsin laaja, joten omat tarpeet parhaiten täyttävä malli kannattaa valita asiantuntevan myyjän kanssa. Erikoisliikkeen myyjä löytää oikean laitteen ja pitää huolen myös siitä, että huolto-ohjeet ja varaosat löytyvät jatkossakin.

”Ruohonleikkureiden, pensasleikkureiden ja esimerkiksi trimmereiden valikoima kasvaa vuosi vuodelta. Kehityksen huomaa parantuneena ergonomiana ja erityisesti akkulaitteiden suurena kehityksenä”, Oulun Konekauppa Oy:n eli Konekuumeen pienkonemyyjä Jouni Palukka sanoo.

Hän listaa, että akkulaitteet ovat aiempaa tehokkaampia, niiden akku kestää pidempään ja akut myös pitävät varauksen aiempaa paremmin, jolloin virtaa löytyy juuri silloin kun pihatöiden inspiraatio iskee. Akut ovat yleistymässä myös ruohonleikkureissa, jolloin nurmityöt onnistuva sähkövoimin ilman sotkeutuvaa virtajohtoa.

”Osassa puutarhakoneista voi käyttää samaa akkua. Esimerkiksi ruohotrimmerissä voi käyttää samaa akkua kuin saman merkin porakoneessa.”

Työnnettävää ruohonleikkuria ostavan on ensimmäisenä valittava haluaako hän itsevetävän mallin, ja riittääkö biosilppuava malli, vai tulisiko leikkurissa olla ruohonkerääjä. Palukka sanoo, että käytännössä kaikki uudet leikkurimallit ovat bioleikkaavia, eli kerääjää ei ole pakko käyttää.

Kerääjää ei kannata käyttää muutenkaan aivan jatkuvasti, sillä biosilppu toimii erinomaisena lannoitteena.

Ehkä sittenkin ajoleikkuri?

Kun työnnettävä leikkuri jää auttamatta liian pieneksi, päältä ajettava ruohonleikkuri pitää pihanurmen vaivattomasti moitteettomassa kunnossa. Palukka hoksauttaa, että ajoleikkurin hankinta voi kannattaa myös pienehköllä tontilla.

”Jos pihalla ei ole puita tai pensaita, työskentely työnnettävällä leikkurilla voi tuntua liian kovalta työmaalta aivan tavallisella omakotitontilla. Helppous ja nopeus on valttia myös kesämökillä, minne ajoleikkuri on helppo siirtää peräkärryssä”, Palukka vinkkaa.

Ajoleikkuri on työnnettävää ruohonleikkuria arvokkaampi hankinta, joten oikea malli kannattaa valita ajatuksella. Koneen valinnassa kannattaa hyödyntää ammattitaitoisen myyjän apua, jotta laajasta valikoimasta löytyy juuri omat vaatimukset ja käyttötarpeet täyttävä kone.

”Puolentoista tonnin tarpeeseen ei kannata käyttää viittä tuhatta euroa, ja toisaalta väärässä paikassa säästäminenkin tulee kalliiksi pitkällä aikavälillä. Jos mallin valitsee itse, vaarana on ettei leikkuri sittenkään vastaa omaa toivetta.”

Oulun Konekaupan edullisimmat mallit löytyvät 1390 euron hintaluokasta. Kalleimmat mallit maksavat 7000 euroa. Joukossa on niin etuleikkureita, traktorimalleja, nelivetoja kuin portaattomalla nopeussäädölläkin varustettuja leikkureita. Miten valinnassa tulisi edetä?

Palukka neuvoo, että ensimmäisenä ajoleikkurissa valitaan etuleikkurin ja traktorimallin välillä. Etuleikkurilla saa hoidettua pensaiden ja puiden ympärykset sekä nurkat tarkemmin, mutta ne ovat hinnaltaan jonkin verran traktorimalleja kalliimpia. Laajoilla alueilla myös traktorimalli tuo ruohonleikkuuseen nopeuden ja helppouden.

”Myymälässämme on mahdollisuus tutustua eri leikkurityyppeihin ja myös koeajo järjestyy, jolloin etuleikkureiden ja traktorimallien käsiteltävyyden erosta saa hyvän tuntuman.”

Varustele ajoleikkurista ympärivuotinen työkaveri

Useisiin ajoleikkureihin saa hankinnan kannattavuutta lisääviä lisävarusteita – osan malleista varusteleminen on erittäinkin kattavaa: peräkärryjä puutarhakäyttöön, puskulevyjä, lumilinkoja ja jopa harjakoneita.

Koneiden hinta kasvaa laadun myötä, mutta niin lisääntyy monikäyttöisyyskin. Lisävarusteilla ajoleikkuri on todellisuudessa ympärivuotinen, monipuolinen työkone.

Palukka sanoo, että laadukas ajoleikkuri on erittäin pitkäikäinen hankinta. Laadukas merkkikone, joka huolletaan säännöllisesti ja oikein voi kestää pitkälle toista kymmentä vuotta normaaleissa pihatöissä.

”Merkkikoneissa varaosien saatavuus on varmistettu pitkälle tulevaisuuteen.”

Varomaton pesijä voi rikkoa leikkurin – lue tästä huoltovinkit

  • Tarkista ajoleikkurin leikkuulaitteen hihnan kunto. Se tulee vaihtaa heti hihnan rispaantuessa.

    ”Kulunut hihna syö hihnapyöriä ja laakereita sekä aiheuttaa muutenkin ylimääräistä tärinää. Hihna voi katketessaan rikkoa jotain muutakin.”

  • Hyvään huoltoon kuuluu leikkurin peseminen jokaisen käyttökerran jälkeen. Tällöin kosteus ei jää muhimaan leikkurin alle ja altista sitä korroosiolle.

    ”Osassa leikkureita on pikaliitäntä vesiletkulle. Hana auki, kone käymään ja terät pesevät itsensä.”

  • Älä kallista leikkuria väärään suuntaan sitä puhdistaessasi! Pääperiaatteena konetta kallistetaan aina poispäin sytytystulpasta ja korkeintaan 30 asteen verran.

    ”Muussa tapauksessa moottoriöljy valuu venttiilikoneistoon ja aiheuttaa harmia joko moottorivauriona tai vähintään tanakkana savupilvenä seuraavalla käynnistyskerralla.”

  • Öljyn määrää tulee seurata ja muistaa, että ruohonleikkurin öljytilavuus on reilusti henkilöautoa pienempi.

    ”On tärkeää, että öljyä on oikea määrä. Liiallinen öljymäärä osoittautuu usein moottoriongelmien syyksi.”

  • Joka kevät vaihdetaan myös sytytystulppa ja ilmansuodatin.

    ”Ammattitaitoisen varaosamyyjän opastamana saat oikeat ja luotettavat tarvikkeet.”

  • Jos leikkuujäljen laatu laskee, syy voi löytyä kuluneesta terästä.

    ”Nurmikon hiekka ja pikkukivet syövät terää vääjäämättä. Uusi terä maksaa vain muutaman kympin.”

Palvelemme sinua Tapsitiellä, tervetuloa!

Vietämme uudistetun puutarhakoneosaston avajaisia perjantaina 18.5.

Avoinna ma-pe klo 9-18, la klo 9-15

Kyröläinen Mikko 044 7997 436
Palukka Jouni 044 7997 426
Riuttamäki Ari-Pekka 044 7997 651
Huhta Vesa 044 7997 608
Bragge Hanna 044 7997 411

Varaosat/Varusteet
Vuorenpää Mikko 044 7997 438
Sortti Harri 044 7997 653
Kuusisto Ville 044 7997 654

Myymäläpäällikkö
Pesälä Joona 044 7997 470

[/av_promobox]

Artikkeli on Konekaupan tuottamaa kaupallista sisältöä.