Näillä vinkeillä varustaudut mukavaan ja turvalliseen moottorikelkkakauteen

Tapoja ajaa moottorikelkalla on yhtä monta on kuin erilaisia kelkkakuskejakin. Moottorikelkkavalikoima on kasvanut edellisvuosien aikana, mikä on laajentanut myös kelkkailuharrastuksen alalajeja. Kovaa työkäyttäjää, reipasta reittiajajaa ja umpilumen vuoristokuskia yhdistää kuitenkin yksi asia – hyvillä varusteilla on suuri merkitys kelkkailun hauskuuteen. Oulun Konekauppa Oy:n eli Kelkkakuumeen myyjä Hanna Bragge tiivistää, että hyvänkin harrastuksen voi pilata huonoilla varusteilla.

”Hyvät varusteet ovat ainakin puolet kelkkailukokemuksesta. Jos hanskat ovat märät jo ennen kelkan siirtämistä kärrystä, eivät ne koko ajomatkalla siitä parane.

Braggen ja varustemyyjä Harri Sortin vinkeillä kelkkakausi alkaa mukavasti ja turvallisesti.

1. Kerrospukeutuminen pitää lämpimänä

Bragge opastaa huolehtimaan aivan ensimmäiseksi oikeaoppisesta kerrospukeutumisesta. Hän varoittaa, että viheliäisin vaihtoehto alimmaksi kerrokseksi on puuvilla, joka jää märäksi kastuessaan. Tekniset kerrastot ja esimeriksi merinovilla siirtävät kosteuden iholta eteenpäin vaatekerroissa. Kelkkailu lisää uloimman kuorikerroksen vedenpitävyyden vaatimuksia.

”Uusimmat mallit pitävät kosteuden ulkopuolella, mutta hengittävät sisältäpäin sitä paremmin mitä enemmän kuski hikoilee”, Bragge sanoo.

Harri Sortti huomauttaa, että moottorikelkkailu on kuntourheilua siinä missä perinteisemmätkin kestävyyslajit.

”Kun varusteet ovat kunnossa, kuski jaksaa liikkua koko ajolenkin ajan ja kaikki huomio on ajonautinnossa”, Sortti sanoo.

2. Sovita kypärä ennen ostamista

Varustautumisen pääasia on hyvä kypärä. Sen valinnassa Bragge ja Sortti suosittelevat käyttämään asiantuntevan myyjän apua, sillä kypärän on istuttava päähän moitteettomasti ollakseen turvallinen. Paras yksilö löytyy sovittamalla liikkeessä laajasta kypärävalikoimasta.

”Emme mielellämme myöskään myy junioreille kypärää, jos vanhempi on yksin sitä tiedustelemassa. Nuorille oikea mitoitus ja paino ovat ensisijaisen tärkeitä”, Bragge sanoo.

Oikean mitoituksen lisäksi liikkeessä voi tutustua myös eri kypärämalleihin. Sortti sanoo, että reiteillä crossikypärät ovat yleisimpiä.

”Pilkille ja makkaranpaistoon ajellessa umpikypärä on kuitenkin vaivattomin ja mukavin vaihtoehto”, Sortti vinkkaa.

Myyjät painottavat, että kypärä on itse asiassa kertakäyttöväline. Sen suojauskyky heikkenee jo ensimmäisestä kovasta iskusta, jolloin se tulisi vaihtaa tehtävänsä täyttäneenä. Bragge huomauttaa ettei kolaria tarvita, vaan riittää, kun kypärä tippuu käsistä kovalle alustalle. Kolahtanut kypärä voi olla viallinen, vaikka se näyttäisi päällepäin virheettömältä.

”Kypärän toiminta perustuu osittain sen kuorikerroksen pintajännitykseen. Jos se vaimenee, myös suojaus heikkene olennaisesti. Juuri tästä syystä emme suosittele käytetyn kypärän ostamista, sillä kypärän todellinen suojauskyky ei näe päällepäin”, Sortti sanoo.

Varmistuminen tärkeimmin suojavarusteen turvallisuudesta ei ole kallista, sillä laatukypärien hinnat alkavat noin sadasta eurosta.

3. Tuplalinssit varmistavat näkyvyyden

Crossikypäröiden kanssa käytettävien kelkkalasien linssien laaja valikoima auttaa näkemään hyvin kaikissa olosuhteissa. Sortti sanoo, että linssien vaihdettavuus on kehittynyt uusissa ajolasimalleissa, joten ne on helppo ja nopea vaihtaa aina sääolojen muuttuessa. Oikean häikäisysuojan ja kontrastin lisäksi Sortti painottaa valitsemaan talvikäyttöön aina tuplalinsseillä varustetut ajolasit. Tällöin ilma pääsee kiertämään linssien välissä, mikä estää lasien huurtumista.

”Tuplalinssitkään eivät riitä estämään huurtumista, jos ne eivät istu kunnolla kypärän kanssa. Lasikaupoille kannattaakin tulla aina oma kypärä mukana.”

Tunturimaastossa sääolosuhteet vaihtelevat nopeasti, mikä lisää toimivan vaatekerraston lisäksi vaatimuksia myös ajolaseille. Lämpötilojen nopeat vaihtelut voivat kerryttää lasien pintana jääriitteen ja alijäähtyneessä tihkussa näkyvyys on vaarassa aina.

”Sähkölämmitteiset lasit toimivat säässä kuin säässä. Lämmitettävien visiirikypärien lisäksi saatavilla on myös lämmitettäviä crossikypärien ajolaseja.”

4. Niskatuet ja suojapanssarit yleistyvät nopeasti

Niskatuet ja erilaiset suojapanssarit yleistyvät nopeasti myös snowcross-ratojen ulkopuolella. Bragge ja Sortti sanovat, että erityisesti niskatuet ovat reiteillä hyvinkin yleinen näky. Niitä saa myös lasten koossa. Suojapanssareita on saatavilla myös paidan tapaan päälle puettavia malleja.

Panssarien yleistymistä on kiihdyttänyt niiden kehittyminen aiempaa mukavimmaksi ja huomaamattomimmaksi. Sortti sanoo, että oikein mitoitetut turvavarusteet eivät tunnu tukalilta eivätkä rajoita liikkumista. Siksi niiden vertailemiseen ja sovittamiseen kannattaakin valita riittävästi aikaa.

”Moottorikelkalla ajetaan kuitenkin aina luonnonolosuhteissa. Moni niskatukea ja panssaria käyttävä sanookin, että niistä on tullut välittömästä kypärän tavoin varuste, jota ilman ei osaa enää edes ajatella ajavansa”, Sortti kertoo.

Kelkkakauden avajaiset 2.12. – Tervetuloa!

Myymälämme on täynnä markkinameininkiä ja hyviä tarjouksia jo perinteeksi muodostuneissa kelkkakauden avajaisissa. Arvomme viikonlopun aikana hulppean palkinnon, johon sisältyy upea Aurora-sviitti Iso-Syötteen huipulla sekä uutuuskelkka (Lynx tai Ski-Doo) ja peräkärry käyttöösi viikonlopuksi.

>>Tutustu avajaisviikonlopun ohjelmaan tästä >>

Palvelemme sinua Tapsitiellä, tervetuloa!

Avoinna ma-pe klo 9-18, la klo 9-15

Kyröläinen Mikko 044 7997 436
Hintsala Lasse 044 7997 428
Palukka Jouni 044 7997 426
Riuttamäki Ari-Pekka 044 7997 651
Huhta Vesa 044 7997 608
Alatalo Vesa 044 7997 610

Varaosat/Varusteet
Vuorenpää Mikko 044 7997 438
Sortti Harri 044 7997 653
Bragge Hanna 044 7997 411
Riekki Miska 044 7997 654

Myymäläpäällikkö
Pesälä Joona 044 7997 470

Artikkeli on Konekaupan tuottamaa kaupallista sisältöä.