Traktoriluokitukset toivat nopeat mönkijät markkinoille

Traktorimönkijöiden muuttuneet ajokortti- ja luokitteluvaatimukset ovat tuoneet markkinoille entistä nopeampia ja turvallisempia maastoajoneuvoja.  Useaan eri portaaseen tehty luokittelu on vielä tällä hetkellä varsin monitahoinen ja paikoin sekavakin. Luokitusviidakkoa selventää, jos tietää etsivänsä täysikokoista ja työkäyttöön sopivaa T3-kokoluokan mönkijää. Niiden myyntiin on erikoistunut Ruskosta löytyvä Oulun Konekaupan Mönkijäkuume. 

Mönkijäekspertti Lasse Hintsala kertoo, että Mönkijäkuumeen myymät Can-Am –traktorimönkijät ovat kaikki täysikokoisia ja täysitehoisia malleja. Jako eri traktoriluokkiin tapahtuu Can-Ameissa huippunopeuden sähköisellä rajoittamisella. Muutos tehdään sähköisen kaasun asetuksiin, joten suurimmassa sallitussa nopeudessa ei esiinny kierrosnopeuden katkeamista.

”Sähköisen kaasun ansiosta mönkijän kiihtyminen loppuu suurimpaan sallittuun nopeuteen. Muuten rajoitusta ei huomaa ajaessaan. Kaikki tehot ovat käytössä huippunopeuden saavuttamiseen asti.”

T3-kokoiset mönkijät jakaantuvat kolmeen luokkaan, jotka riippuvat nopeusrajoituksesta ja kuljettajan ajo-oikeudesta. Hintsala huomauttaa, että traktorimönkijöiden luokitusta voi pienentää muutoskatsastuksella alaspäin. Tällöin esimerkiksi ABS-jarruilla varustettu T3B –luokan sporttimönkijä voidaan rajoittaa hitaamman luokan traktorimönkijäksi. Sen sarviin pääsee jo 15-vuotiaana. Kun perheen nuoret saavat täysi-ikäisinä henkilöauton B-ajokortit, tuttu mönkijä palautetaan nopeimpaan luokkaan ja sillä saa ajaa 80 kilometriä tunnissa.Variaattorivetoiset mönkijät ovat helppoja ajaa. Ajomukavuutta ja hyvää tuntumaa lisää kolmetehoinen DPS-ohjaustehostin.

Can-Am / BRP

”Monessa perheessä mönkijä palvelee työkäytön tai mökin huoltotöiden ohella nuorison koulu- ja harrastusmatkojen ajopelinä. Mönkijä ei ole ainoastaan maaseudun työkone, vaan sporttisempia malleja löytyy myös kerrostalojen parkkipaikoilta.”

Uusien luokitusten myötä traktorimönkijöiden vakuutusmaksut ovat laskeneet. Samalla kypärä on pakollinen suojavaruste kaikissa mönkijöissä.

ABS-jarrut ensimmäisenä Can-Am -mönkijöissä

Can-Am on maailman ensimmäinen ABS-jarrut mallistoonsa tuonut mönkijävalmistaja. Hintsala sanoo, että ne tuovat tieliikenteeseen mönkijöille yhtä suuren kohennuksen kuin autojen lukkiutumattomat jarrut aikanaan.

”Mönkijöissä on niiden painoon suhteutettuna äärimmäisen tehokkaat nestelevyjarrut. Lukkiutumattomat jarrut tuovat valtavasti turvallisuutta tieliikenteeseen ja erityisesti liukkailla keleillä.”

Can-Amin mallistossa uusien traktoriluokkien mukaiset mönkijät ovat Outlander sekä markkinoille palaava sporttinen Renegade.

Outlanderista löytyy Visco-lukolla varustetut mallit hitaampiin T- ja LT-luokkiin sekä ABS-jarruilla varustettu nopeimman traktoriluokan versio. Urheilullisempi Renegade on aina varustettu ABS-jarruilla. Can-Am on rajoittanut ABS-mallien nopeuden 105 kilometriin tunnissa.

Sporttisesta imagostaan huolimatta myös Renagade on Outlanderin tapaan nelivetoinen, erillisjousitettu ja automaattilukoilla varustettu traktorimönkijä. Hintsala vertaa, että erona vielä maastokelpoisempaan Outlander-malliin on sen sähköisesti toimiva tasauspyörästön lukko.

”Outlanderin 100% Visco-lukko on äärimaastossa varmin valinta. Renegadessa korostuu puolestaan hallinta suurissa nopeuksissa.”

Molemmissa malleissa lukko kytkeytyy automaattisesti, mikä säästää kuljettajan voimia, polttoainetta ja myös maastoa kulumiselta.

”Esimerkiksi viistorinteen auraaminen ”tönkkölukoilla” on mahdotonta. Automaattinen lukko sen sijaan jakaa jatkuvasti voimaa sille puolelle, missä sitä tarvitaan.”

Kahdelle rekisteröitävät mönkijät ovat pitkärunkoisia Outlander MAX-malleja. Niissä matkustajalle on turvallinen istuin selkänojalla ja käsikahvoilla.

”Kun kuljettajan taakse tulee toinen aikuinen, lyhytrunkoisen mönkijän painopiste siirtyy liikaa taakse, jolloin pyörähtämisen riski jyrkässä rinteessä kasvaa merkittävästi. Meillä myydään vain pitkän akselivälin mönkijöitä kahdelle.”

Can-Amin mallistosta löytyy myös rinnakkain istuttavia Traxter-malleja 60 km/h nopeusluokkaan.

”Can-Amin lisävarustevalikoima on kaikissa malleissa erittäin kattava. Rinnakkain istuttavien mallien varustelu on mahdollista esimerkiksi lämpöhytillä.”

Täysikokoisten tieliikennemönkijöiden luokitukset pähkinänkuoressa

Uusissa luokituksissa traktorit on jaoteltu kolmeen eri kokoluokkaan T1-T3, joiden perässä oleva kirjain a tai b kertoo sen suurimman sallitun nopeuden. Huippunopeus riippuu vielä kuljettajan ajokorttiluokasta, joka voi olla 15-vuotiaana ja teoriakokeella saatava T-ajokortti, teoria- ja käsittelykokeella saavutettu LT-ajokortti tai jo tutut B- ja C-ajokortit.

  • T3A-mönkijällä huippunopeus on 40 kilometriä tunnissa. Sitä saa ajaa T-ajokortilla, johon riittää teoriakoe ja 15 vuoden ikä.
  • T3B LT-luokan liikennetraktorin huippunopeus on 60 kilometriä tunnissa. Sitä saa ajaa LT-ajokortilla tai C-ajokortilla.
  • Maksiminopeusluokka on T3B –tieliikennemönkijä lukkiutumattomilla ABS-jarruilla. Tätä tieliikennemönkijää saa ajaa B-ajokortilla ja suurin sallittu nopeus on 80 km/h.

Näin ollen T-ajokortilla ajettavan tieliikennemönkijän huippunopeus on rajoitettu 40 kilometriin tunnissa ja LT-ajokortilla 60 kilometriin tunnissa. Jos alla on ABS-jarruilla varustettu T3B-tieliikennemönkijä ja taskussa henkilöauton ajokortti, suurin sallittu nopeus on 80 kilometriä tunnissa.

Vielä toistaiseksi T3B LT-luokan liikennetraktoria saa LT-kortin lisäksi C-ajokortilla, johon LT-kortti kuuluu. Tavallisella henkilöauton B-ajokortilla LT-liikennetraktoria ei kuitenkaan saa ajaa. Teoria ja käsittelykoe on kuitenkin suoritettavissa vain muutamassa tunnissa ja noin sadan euron kokonaishintaan.

Palvelemme sinua Tapsitiellä, tervetuloa!

Avoinna ma-pe klo 9-18, la klo 9-15

Kyröläinen Mikko 044 7997 436
Hintsala Lasse 044 7997 428
Palukka Jouni 044 7997 426
Riuttamäki Ari-Pekka 044 7997 651
Huhta Vesa 044 7997 608

Varaosat/Varusteet
Vuorenpää Mikko 044 7997 438
Sortti Harri 044 7997 653
Bragge Hanna 044 7997 411
Riekki Miska 044 7997 654

Myymäläpäällikkö
Pesälä Joona 044 7997 470

Artikkeli on Konekaupan tuottamaa kaupallista sisältöä.