Herkun keittiömestari haltioitui gelatojäätelön mahdollisuuksista – piparigelato ja glögimantelisorbetti haastavat joulun alla ikisuosikki turkinpippurin

Sokos Herkun oma gelatojäätelö avasi keittiömestari Marko Heinon työuralle uuden luvun, kun kokenut kokki ja ruokaharrastaja pääsi uppoutumaan tämän italialaisen herkun valmistukseen. Joulun alla Herkusta saa ostettua mukaan esimerkiksi piparigelatoa sekä glögimanteli- ja jouluomenasorbettia.

”Vuodenaikaan katsomatta asiakkaiden suosikki on turkinpippurigelato. Perusasiat ovat usein kaikkein parhaita”, Heino sanoo.

Oman keittiön gelaton valmistaminen toi työarkeen uuden ulottuvuuden.

”Ruoanlaitossa tehdään paljon maistamisen kautta. Jäätelöissä puntarit ja mittalusikat ovat tärkeitä, jotta rakenteesta tulee juuri oikeanlainen. Samalla avautuu ovi loputtoman monipuoliseen makujen maailmaan.”

Heino vastaa Sokos Herkun ruokatorilla sen kokonaisuudesta. Eri tuotealueilla on lisäksi omat mestarinsa – Heinon omaa valtakuntaa ovat ruokamaailman annokset. Esimerkiksi lämpimän ruoan lista on hänen käsialaansa.

”Tulin Sokos Herkkuun mukaan sen suunnitteluvaiheessa, jolloin valitsimme kaiken aina astioista ja keittiökoneista sen konseptiin saakka. Ja suunnittelu jatkuu edelleen asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden perusteella.”

Heino, 35, on tehnyt koko työuransa Osuuskauppa Arinan palveluksessa. Tie keittiömestariksi alkoi vuonna 2003 Rosson keittiöapulaisena. Sen jälkeen kokiksi, vuoromestariksi ja vuosikymmenen taitteessa Amarillon keittiömestariksi.

”Pääsin jo nuorella iällä mukaan suunnittelemaan Rosson lounaslistoja ja sittemmin Amarillo-ketjun tuotekehitystä. Voi sanoa, että olen Arinan kasvatti.”

Sokos Herkun keittiömestarin tehtävässä Heino kertoo pääsevänsä jatkamaan ja syventämään tarjottavan ruoan kehittämistä. Se on myös tilaisuus jatkuvaan oman osaamisen hiomiseen. Työpäivät ovat sopivan vaihtelevia: Yhdessä hetkessä hän on muiden kokkien rinnalla kauhan varressa, toisessa taas suunnittelemassa Sokos Herkun takeaway-annoksiin uutta tarjottavaa.

Lämpimän ruoan tiskissä on viiden viikon kiertävä lounaslista. Sen on tarkoitus olla yhtäältä asiakkaiden makuun varmasti vastaava, mutta toisaalta makumaailmaltaan elävä ja inspiroiva.

”Esimerkiksi juurescurry otettiin todella hyvin vastaan. Perjantaisin ja maanantaisin lounaalla on kestosuosikkina lohta. Koska mikään annos ei toistu, sitä tehdään viiden viikon aikana kymmenellä eri tavalla.”

Sokos Herkun ruokatorin tuotteet tehdään yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta tuoreena sen omassa keittiössä. Heinon ohjauksessa työskentelee kymmenenhenkinen keittiötiimi. Annoksissa suositaan läheltä tulevia raaka-aineita. Ruoka myös valmistetaan käytännössä Sokos Herkun oman valikoiman raaka-aineista. Aivan kuin ne olisi kannettu kotikeittiöön kokin työpöydälle.

”Ruokatorin tärkein tehtävä on helpottaa ihmisten arkea tuomalla laadukasta ruokaa kiireisen elämänrytmin keskellä. Jos hienosti sanotaan, me emme myy tuotteita vaan aikaa ja elämyksiä, ja niinhän se on.”

Lounaslistan laadusta kertoo paljon se, että varsin usein asiakkaat tilaavat lounashetkistä tuttuja annoksia ja salaatteja omiin juhliin tarjottaviksi. Sokos Herkku palvelee myös tilauksesta – ehkä vuohenjuustosalaatin tai häränrinnan muodossa.

”Hyvä maku jää hyvin mieleen.”

”Meidän joustavuutemme on mielestäni ammattitaitoisen henkilökunnan ja laadukkaiden raaka-aineiden rinnalla tärkeimpiä asioita, joka tekee meistä kaupungin parhaan ruokatorin.”

Sokos Herkun kehittäminen jatkuu edelleen. Takeaway-vitriiniin tuodaan uusia lounasannoksia, salaatteja ja jälkiruokia. Uusimmat tuotteet ovat Sokoksen Herkun omassa keittiössä paistovalmiiksi tehdyt pizzat.

”Valikoimaa kehitetään jatkuvasti. Lopulta asiakas on se joka määrittää mitä me täällä tehdään. Usein ensimmäinen asia aamulla on sen tarkistaminen, onko jokin meidän uutuutemme löytänyt tiensä ruokakoreihin.”

Sokos Herkku Oulu

Sokos Herkku on aivan Oulun ytimessä, Kauppakeskus Valkean -1. kerroksessa sijaitseva täyden palvelun ruokakauppa.

Laajoista valikoimista löydät niin arkiruoat kuin myös erikoisemmat herkut ja erityisruokavaliotuotteet.

Kaupungin pisin ruokatori palvelee joka päivä. Ruokatorilta saat aina juustot, tuoreet kala- ja lihatuotteet, salaatit ja Herkun omassa keittiössä valmistetut ruoat.

Sokos Herkku Oulu >>