Joulupöytään joulukinkku – vai sittenkin poroa tai Sokos Herkussa raakakypsennettyä rotuhärkää?

Sokos Herkun ruokatori tarjoaa joulun perinneherkkujen rinnalle uusia makuelämyksiä. Lihamestari Marko Karinkanta vinkkaa, että joulupöydässä kinkun sivussa tai jopa sen sijaan maistuu niin poronliha kuin vielä harvinaisempi dry age –härkäkin.

”Joulukinkku on edelleen ehdottomasti ykkönen, mutta selvästi oululaisia kiinnostaa myös joulupöydän makumaailman laajentaminen. Ehkä otetaan vähän pienempi kinkku ja sen rinnalle toinen vaihtoehto”, kommentoi Marko Karinkanta.

Karinkanta sanoo, että Sokos Herkussa poronliha on myyty jo muutaman vuoden ajan jokaisen aaton alla loppuun. Nyt poron saannin voi varmistaa ennakkovarauksella. Poronlihaa myydään tuoreena sisä- ja ulkofileenä, paahto- ja sisäpaistina.

”Poronliha on nopea valmistaa joko nopeasti pannulla tai uunissa, joten aikaa säästyy muihin jouluvalmisteluihin.”

Sokos Herkun ruokatori virittäytyy joulunodotukseen jo hyvissä ajoin ja jo alkukuusta saatavilla on esimerkiksi joululaatikoita ja kinkkua valmiiksi siivutettuna. Joulukuu tuokin Karinkannan luotsaaman lihatiskin äärelle pikkujoulujen valmistelijoita ja adventtiajan edetessä myös joulupöydän laittajia.

”Pikkujouluissa voi ”koeajaa” ja testata miten eri tuotteet voisivat sopia joulupöytään. Kannattaa muutenkin tulla kyselemään mitä meiltä on tulossa tarjolle ja ottaa mukaan maistiaisia, jolloin mikään ei jää arvailujen varaan jouluviikolla.”

Reseptien ja kastikkeiden kera kotiin

Sokos Herkun ammattitaitoinen henkilökunta opastaa lihojen valmistuksessa. Kuten arkenakin, tuotteet myös siivutetaan tai paloitellaan asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Joulupöytään löytyy aina sopivat reseptit ja myös kastikkeet saa ostettua mukaan.

”Mielestäni hyvä asiakaspalvelu ei vaadi erityisiä urotekoja: Valmistelemme ja maustamme lihat ja kalat ammattilaisina – Se mikä meille on arkea, on asiakkaillemme luksusta.”

Sokos Herkun lihatiskin laajuudesta kertoo kenties parhaiten se, että Karinkannan työaamujen 2-4 ensimmäistä tuntia kuluu yksinomaan sen asetteluun joka ikisenä päivänä. Samalla valmistuvat grillituotteet ja leikkeletiskin siivupinot kertyvät kukkuraisiksi. Karinkanta on taustaltaan ravintolakokki, joka vihkiytyi lihamestariksi aikanaan Stockmann Herkussa.

”Työhön kuuluu myös asiakastilausten valmistamista ja tuotetilausten tekoa. Varsinainen primetime on kuitenkin asiakaspalvelussa, se tässä on pääasia.”

Ammattilaisen opastuksella erikoisuuksia maistamaan

Karinkanta kuvailee itseään tiedonnälkäiseksi ja opinjanoiseksi. Sokos Herkun asiakkaille nämä luonteenpiirteet näkyvät luotettavana tarjontana, jossa kohtaavat tutut tuotteet ja kansainväliset erikoisuudet. Sokos Herkun ruokatorilta löytyy esimerkiksi sen lihatiskin takana olevassa kaapissa raakakypsennettävää dry age –lihaa sekä japanilainen wagyu-härkää.

Dry age –raakakypsennyksessä lihaa kuivatetaan optimaalisessa kosteudessa ja lämpötilassa kolmesta viikosta kahteen kuukauteen. Karinkanta sanoo, että maku syvenee ajan myötä. Liha saa pähkinäisen maun ja siitä tulee hyvin mureaa. Dry age –raakakypsennetty liha paistetaan normaalin pihvin tapaan joko grillissä tai uunissa medium-kypsyysasteeseen.

”Kolmen viikon kohdalla maku on aika helposti lähestyttävä, mutta kaksi kuukautta kypsennetty liha on jo aivan oma juttunsa – sitä ei voi verrata mihinkään muuhun.”

Raakakypsennykseen käy ainoastaan hyvin laadukas liha.

”Valikoimme raakakypsennykseen kotimaista rotukarjaa. Jos kaappiin laittaisi huonoa, huonoa sieltä tulisi poiskin. Siksi kaappiin käy ainoastaan parhaat raaka-aineet.”

Ja kun pöytään halutaan kaikkein korkeinta laatuluokkaa ja jotain ruokatrendien huipulta, valinta on japanilainen wagyu-härän liha. Karinkanta sanoo, että Sokos Herkkuun valitaan laadultaan muutenkin poikkeuksellisen wagyun parasta A5-luokkaa. Hinta, 269 euroa kilolta, herättää mielenkiintoa jo itsessään.

”Ruokatrendeihin kuuluu maailman erikoisuuksien kokeileminen, mutta myös se, että lihaa syödään vähemmän. Ja silloin kun sitä syödään, valitaan aiempaa laadukkaampaa ja vaikkapa kalliimpaakin.”

Kevennä joulunodotusta!

Helpota jouluvalmistelujasi tilaamalla joulukinkku, muut lihat ja laatikot etukäteen Sokos Herkusta. Voit valita mieleisesi erilaisista joulukinkuista, kalkkunasta, poronlihasta sekä maistuvista joululaatikoista.