Pakkaskausi tuo mukanaan täyteläisten juustojen ajan – Sokos Herkun juustomestari Ninni johdattaa uusien makujen äärelle jo toisessa sukupolvessa

Sokos Herkun juustomestari Niina-Maria Hietamäki tuntee Oulun kattavimman juustotiskin tuotteet hyvin, valitseehan hän sen alati vaihtuvat tuotteet itse. Intohimoinen suhtautuminen juustokulttuuriin ja tiivis yhteistyö maahantuojiin pitää myös pienten eurooppalaisten juustoloiden tuotteet Herkun juustotiskillä.

Tässä vaiheessa kymmenvuotista juustoihin keskittynyttä työuraa Ninni sanoo, että hänellä on Sokos Herkussa paras mahdollisuus koskaan tuoda sen asiakaskunnalle uusia makuelämyksiä.

”Olemme saaneet asiakkaiden toivomia juustoja hyvinkin pieniltä valmistajilta ja maahantuojien listojen ulkopuolelta. Juustotiski on aina laatijansa näköinen, mutta samalla sitä tehdään asiakkaiden toiveiden perusteella, ei vain oman maun mukaan”, hän kuvailee.

Ninnille juustot tulivat tutuiksi hänen lapsuudenkodissaan. Hänen enonsa, Stockmannin Herkusta tunnettu juustomestari Tapio Pakanen piti huolen siitä, että jouluihin kuuluu taidolla koottu juustotarjotin. Perheessä se on nyt osa vapaa-aikaan rentoutumista ympäri vuoden. Ninni itse aloitti työt Pakasen kisällinä kymmenen vuotta sitten. Kiinnostus juustoihin muuttui ammatiksi ja intohimoiseksi juustoharrastamiseksi.

”Innostuin juustoista huomatessani miten juustojen maku muuttuu niiden kypsyessä. Sama tuote voi olla täysin toisenlainen kuukauden kuluttua ja kun siihen yhdistää erilaiset viinit ja niiden kypsymisen, ala on äärimmäisen monipuolinen.”

Osa Ninnin vakioasiakkaista pitääkin muistikirjaa eri juustojen ja viinien yhdistelmistä. Kaikkiaan juustotietämys on hänen mielestään edellisten kymmenen vuoden aikana kehittynyt Suomessa valtavasti. Hän korostaa ettei juustotiskiä pidä missään nimessä kuitenkaan lähestyä arastellen.

”Tässä työssä parasta on kuitenkin ne hetket, kun saamme maistella asiakkaan kanssa tiskin äärellä juustoja. Niissä hetkissä löydetään sellaiset elämykset, joiden olemassaolosta ei välttämättä ole ollut aiemmin tietoakaan.”

Maku kerrallaan juustojen tuntijaksi

Herkun ruokatorilla juustojen maailma avartuu juustomestarin johdattamana maku kerrallaan. Ninni neuvoo, että jo kuusi erilaista juustoa tarjottimella voi hämärtää muistikuvaa siitä mikä niistä nousikaan yli muiden. Juustoista nauttiminen alkaa jo tiskillä tarjottimen juustoja valitessa.

”Meille voi tulla sanomaan vaikkapa vain sen, että haluaa löytää hyviä juustoja. Niiden löytäminen hyvässä vuorovaikutuksessa asiakaan kanssa on juustomestarin työn mielekkäintä antia. ”

Sokos Herkun juustovalikoiman runko muodostuu Ninnin juustoharrastuksen siivittämänä. Hän kuuluu suomalaista juustokulttuuria vaalivaan Juustoseuraan, joka nostaa osaltaan uusia juustoja esille. Alaan erikoistuneet maahantuojat voivat myös soittaa ja vinkata tietyn juuston saapuvan pian parhaaseen kypsyyteensä.

”Seuraan tiiviisti eri juustomaita ja –kulttuureita, ja otan myös selvää minkälaisista meijereistä juustot tulevat. Otan mielelläni juustoja aivan ensimmäisenä saataville ja näin tiskissä on myös tasainen vaihtuvuus.”

Kuukauden kotimainen juusto lämmittää fonduena

Sokos Herkun juustotiskiltä löytää ajankohtaan sopivat kuukauden juustot kotimaisena ja ulkomaalaisena vaihtoehtona. Samalla kun suomalaisten juustonystävien harrastuneisuus on kasvanut, Ninni sanoo myös kotimaisten juustoloiden tuotteiden ottaneen suuria harppauksia eteenpäin hänen työuransa aikana.

”Meillä on paljon juustoloita joiden tuotteita voi nostaa juustotarjottimelle ilomielin ranskalaisten ja sveitsiläisten makujen rinnalle.”

Marraskuussa kuukauden kotimainen juusto on mouhijärveläisen Herkkujuustolan ja sen juustomestarin Peter Döringinluoma punakittinen valkohomejuusto Metsuri. Sen pihlajainen maku on peräisin kypsennyksestä puuviilun sisällä.

”Metsuri ei ole hirvittävän vahva, mutta kylläkin kovin täyteläinen maultaan. Sitä voi käyttää uunissa sulattamalla fondue-juustona, mikä näin pakkasten myötä muutenkin kovin suosittua. Meiltä tiskiltä saa toki ohjeet myös fonduen ja racletten tekemiseen.”

Marraskuun tuontijuusto on brittiläisen Godminsterin luomuvintage-cheddar, yksi Ninnin omista suosikeista. Hän sanoo Godminsterin olevan yksi alkuperäisistä laadukkaan cheddarjuuston valmistajista. Valmistustapa on vuosikausien jälkeen edelleen perinteinen.

”Vuoden verran kypsytetyn cheddarin rakenne on juuri sopivan kiteinen, mutta se suorastaan sulaa suuhun. Tuhti cheddar maistuu erinomaisesti täyteläisen punaviinin kanssa.

Sokos Herkku Oulu

Sokos Herkku on aivan Oulun ytimessä, Kauppakeskus Valkean -1. kerroksessa sijaitseva täyden palvelun ruokakauppa.

Laajoista valikoimista löydät niin arkiruoat kuin myös erikoisemmat herkut ja erityisruokavaliotuotteet.

Kaupungin pisin ruokatori palvelee joka päivä. Ruokatorilta saat aina juustot, tuoreet kala- ja lihatuotteet, salaatit ja Herkun omassa keittiössä valmistetut ruoat.

Sokos Herkku Oulu >>